пʼятницю, 27 березня 2020 р.

Цибулевий тарт


Намагаюся використовувати карантин з користю, і нарешті приготувати ті страви, до яких ніяк не доходили руки. І Цибулевий тарт, рецептом якого хочу з вами поділитися, саме з таких. Мабуть, десь півтори-два роки я лише збираюся приготувати цей делікатес з французької кухні. Як круто, що цей день нарешті настав, і у мене в холодильнику були всі необхідні для нього продукти. Забігаючи наперед, зауважу, що пиріг - неймовірно смачний.
Інгредієнти. Тісто: 200 г борошна, 1/2 ч. л. солі, 90 г вершкового масла, 3-4 ст. л. холодної води. Начинка: 500-550 г цибулі, 40 г вершкового масла, 2 ст. л. олії, 3 яйця, 250 мл вершків або сметани, 100 г твердого сиру, сіль, перець, мелений мускатний горіх, чебрець.

В миску просіяти борошно, додати сіль, порізане кубиками холодне масло.
 Швидко перетерти руками до утворення вологої крихти, додати воду і замісити м'яке тісто.
Тісто розкачати в пласт. Перекасти у змащену маслом і посипану борошном прямокутну формом розміром 14 на 37 см, або круглу, діаметром 27-30 см.

Акуратно розподілити тісто по всій формі, обрізати лишнє, сформувати борти, наколоти виделкою. Поставити в холодильник на 30 хвилин.
  Готуємо начинку. Цибулю почитити і порізати тонкими півкільцями.

На сковороді розігріти вершкове масло та олію, викласти цибулю, додати чебрець, осмажувати до прозорості на середньому вогні.

Посолити, поперчити, додати дрібку мускатного горіха. Обсмажувати цибулю ще 3-4 хвилини, зняти з вогню.
Сир потерти на крупній тертці.
Яйця збити з вершками чи сметаною до однорідності, додати половину тертого сиру і розмішати. Посолити.
Форму з тістом витягнути з холодильника. Вистелити корж пергаментом, засипати горох чи квасолю.
Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 15 хвилин. Зняти акуратно пергамент з вантажем. Пекти корж ще 5 хвилин. Витягнути основу з духовки.
В основу викласти цибулю. Залити вершково-яєчною сумішшю. Посипати рештою тертого сиру.
Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин.


Для тих, хто скептично ставиться до різноманітних цибулевих страв і думає, що він її не любить, рекомендую приготувати цей пиріг. Він неймовірно смачний, і ще раз доводить істину, що французи таки тямлять в кулінарії.

 



 Насправді, смак пирога не настільки цибуляний, як може здатися на перший погляд. Тертий сир, вершки та яйця збалансовують смак, додають йому ніжності. А ще тарт дуже апетитно пахне. Його запах ніби промовляє до всіх, хто його чує: "З'їж мене!".


Пиріг, як на мене, ідеально підійде як доповнення різноманітних перших страв. Думаю, смакуватиме добре практично з усіма зупками та, навіть борщем. Єдине, не рекомендувала б подавати такий пиріг до Цибулевої зупки. Буде перебір.
 



Усім смачних експеритентів і продуктивного карантину. Усе буде весна!


2 коментарі: