Інгредієнти. Млинці: 500 мл молока, 250 мл води, 3 яйця, 250 г борошна, 2 ст. л. рафінованої олії, 0,5 ч. л. солі, 2 ч. л. цукру. Макова начинка: 200 г маку, 4 ст. л. цукру-пудри, 1 ст. л. крохмалю, 1 яйце, 2 ст. л. масла, вода, горіхи, родзинки та інші сухофрукти за бажанням. Одразу зауважу, що крохмаль та яйця давайте в ту начинку, яку плануєте випікати. Я ж готуватиму млинці, тому обійдусь без них. Яблучна начинка: 1 кг яблук, 5 ст. л. цукру, 0,5 ч. л. кориці.
Готуємо млинці. Все дуже просто. В миску вилити молоко, воду, додати цукор, сіль, яйця, збити всі складники вінчиком до однорідності.
Додати просіяне борошно, ретельно збити.
Додати олію, ще раз збити, щоби не було грудочок.
Якщо ви сумніваєтеся, що добре збили тісто, то можете процідити його через дрібне сито, так ви всі грудочки виловите і тісто буде однорідним.
Змастити сковороду олією, нагріти. Зайвий жир зі сковороди вилити в тісто. Зачерпнути тісто половником і акуратно вилити на гарячу сковороду, формуючи налисник. Через хвилинку перевернути млинець, пропекти і з цього боку. Ці маніпуляції повторюємо до того часу, поки не випечемо все тісто.
Пиріжки, торти, пироги, налисники, сирники дуже гарно смакують з маком. Тому я пропоную рецепт макової начинки, котра з легкістю може стати основою будь-якої випічки. Сухий мак подрібнити в блендері або кавомолці, чи змолоти в м’ясорубці. Не потрібно подрібнювати в порошок, все в міру. Зізнаюся, частенько купую вже помелений мак, тому цей крок пропускаю. Висипати змелений мак в сотейник. Залити водою, так щоби вона зрівнялася з маком. Головне не переборщити, щоб макова маса не була рідкою. Поставити суміш на вогонь, варити на малому вогні, постійно помішуючи 5-10 хвилин. Потрібно, щоб вода випарувалася, але мак залишився вологим.
Зняти суміш з вогню, накрити кришкою охолодити. Якщо в охолодженій масі таки залишилася рідина, її потрібно злити, додати цукор-пудру, м’яке масло, ретельно вимішати. Ось і все начинка – готова.
Налисники з яблучною начинкою, як на мене, дуже добре пасуватимуть і смакуватимуть саме на Спаса. Тому записуйте рецепт, все дуже просто. Яблука почистити, порізати кубиками.
Висипати порізані яблука на розігріту суху сковороду, додати цукор, вимішати, закрити кришкою. Залишити тушкувати десь зо 2 хвилини.
Відкрити кришку, перемішати і знову накрити нею, продовжити тушкувати 2 хвилини. Далі потрібно тушкувати яблука на відкритій пательні, акуратно помішуючи, щоб фрукти не перетворилися на пюре. Тримаємо на вогні доки не випарується зайва рідина. Ця процедура займе не більше 5 хвилин.
В кінці додати корицю, перемішати, вимкнути вогонь. Начинку охолодити і можна начиняти млинці.
Фішка цього способу приготування начинки, в тому, що завдяки цукру яблука карамелізуються і шматочки не втрачають своєї форми. Якщо дасте цукор наприкінці приготування, начинка буде схожою на пюре. Теж не зле, але цей варіант мені більше до вподоби.
Так як готувала начинки одночасно, і щоб не сплутати готові млинці, загортала їх по-різному. Налисники з маком скрутила рулетом, а з яблуками – трикутником.
Ммм. Смакота. Для мене млинці- це ностальгійна страва, вони завжди мене переносять в час мого дитинства, де було добре, легко і, звісно, дуже смачно. Адже моя мамуся робила все для того, щоб наше дитинство було не лише щасливим, а й смачним!
Якщо хтось спитає, з якою стравою у мене асоціюється ця безтурботна пора, відповім не задумуючись: "З налисниками". Їх моя матуся випікала частенько, а завертала, як правило, з сиром.
До речі, рецепт маминих млинців універсальний, підходить як для солодких, так і солоних начинок. А щодо начинок, рецептом яких поділилася з вами. Вони теж такі, ними необов’язково начиняти млинці. Наприклад, макова маса добре доповнить святковий сирник, штрудель, пиріг чи булочки. А от яблучна, як на мене, дуже гарно пасуватиме до різних десертів, особливо, сирних в склянці. А ще вона настільки смачна, що можна не заморочуватися і просто намастити її на скибочку хліба чи просто їсти ложечкою прямо з сковорідки.
А насамкінець мені залишається лише побажати усім смачного і радісного Спаса!
Немає коментарів:
Дописати коментар