Інгредієнти: 4 кг невеличких помідорів приблизно одного розміру, 700 мл олії оливкової чи соняшникової, 4-6 зубчиків часнику на 0,5 л банку, гілочки розмарину, чебрець, готова суміш прованських чи італійських трав, сушений базилік, сіль, перець. Кількість і самі спеції коригуйте до свого смаку.

Це дуже смачний блог! Тут я описуватиму свої кулінарні експерименти та експромти. Адже смачні страви - моя пристрасть і життя. Перший свій кулінарний шедевр "Чорний торт" створила в 4 роки, щоправда з піску:). Ніхто його не пробував, але всі тішилися. Тож в цьому інтернет-просторі теж готуватиму. Для себе, щоб нарешті мати всі рецепти прикупі. І, звичайно, для вас, адже світ без супів та тортів був би прісним та нецікавим. Тож усім, смачного і вдалих кулінарних експериментів та експромтів.
субота, 27 серпня 2016 р.
В'ялені помідори
Інгредієнти: 4 кг невеличких помідорів приблизно одного розміру, 700 мл олії оливкової чи соняшникової, 4-6 зубчиків часнику на 0,5 л банку, гілочки розмарину, чебрець, готова суміш прованських чи італійських трав, сушений базилік, сіль, перець. Кількість і самі спеції коригуйте до свого смаку.
Зізнаюся, що маю певний досвід з в'ялення помідорів. Роблю це вже вдруге. Адже дебютний результат перевершив усі очікування. Томати вийшли дуже смачними і незамінними до різноманітних салатів, пирогів, бутербродів... Тож коли помідори на базарі добряче подешевшали, вирішили, - в'ялити і цього року.
Помідори, найкраще підійдуть м'ясисті і стиглі, помити, повідривати хвостики, дати воді стекти.
Порізати на половинки, якщо помідори більшого розміру - на четвертинки.
Викладаємо половинки на піддон сушарки, чи на деко, якщо сушитимете в духовці. Оптимальна температура в печі для в'ялення помідорів- 60-80 градусів. Також рекомендують привідкривати дверку духовки.
Бажано посортувати помідори за величиною, щоб на одному піддоні зібрати половинки більш-менш одного розміру для рівномірного просушування. Викладаємо в сушарку і сушимо до бажаної кондиції. Загалом час сушіння помідорів у мене зайняв 22 години. Це залежить від трьох факторів - кількості помідорів, потужності пристрою та вибраного режиму сушки.
Часник порізати пластинками.
На дно банки ставимо гілочку розмарину і чебрецю кілька шматочків часнику
Викласти шар помідорів, зверху посолити, поперчити, посипати травами, дати гілочку розмарину, шматочки часнику.
І так кожен шар.
Залити холодною олією, бо потім ще будемо стерилізувати. Якщо ви не хочете цього робити, то потрібно заливати гарячою олією. І тримати в холодильнику.
Але повертаємося до стерилізації. Стерилізувати півгодини.
Закрити кришками і перевернути догори ногами, залишити на ніч до повного остигання.
Загалом в процесі в'ялення помідори добряче усушуються, з гори помідорів утворюється миска. У мене з 4 кг томатів вийшло 4 півлітрові банки.
В'ялені помідори - самостійна закуска і гарне доповнення до інших страв: пирогів, запіканок, салатів. Аж хочеться підсмажити хлібчик, викласти на нього сир і кілька шматків томатів... Слинки потекли...
До речі, цього року окрім томатів в'ялила і перець. Робила все як у вищенаведеному рецепті, лише замінила помідори перцем. Думаю, також буде смачно.
Смачного!
Схожі рецепти
Малосольні огірки на мінеральній воді
Продовжуючи флешмоб страв в банці, пропоную рецепт малосольних огірків ...
Салат з шпарагівкою та в'яленим м'ясом
Для мене салат - це, мабуть, найбільш творча страва, адже під час її ...
Сніданок №5 "Французький ранок з галицьким акцентом", або Закохане меню
Продовжую свою смачну епопею зі сніданками. Адже вважаю, що саме ранкови ...
Підписатися на:
Дописати коментарі (Atom)
Доброго дня. Скажіть прошу, стерилізуєте баночки з помідорами як? Дякую.
ВідповістиВидалитиДоброго дня. Все дуже просто. У велику каструлю ставлю на дно рушник чи металеву решітку, мене виручила пельменниця:), тоді кладу банки, прикриваю їх кришками, не закручую. Заливаю водою, щоб покрила банки десь на 2/3 , ставлю на вогонь і засікаю від кипіння 30 хв.
Видалитихочу зробити помідори як Ви. Але маю питання.а після стерилізації їх смак кардинально не міняється? такі як і мають бути? дякую за відповідь :)
ВідповістиВидалитиТа ні не змінюється, такі як і мають бути:). Без стерилізації довго не постоять, тому без неї ніяк і на смак це не впливає, навпаки помідори після цієї маніпуляції стають більш пряними та ароматними! Успіху в готуванні!
Видалитидякую Вам за відповідь. Приготувала вже дві порції. Першу зїли, не дали застерелізувати. Сьогодні готую другу партію. Вже за всіма правилами. Це справді смачно! Дякую ВАМ велике!!!
ВидалитиОго, яка ви молодець! На здоров'я!
ВидалитиОго, яка ви молодець! На здоров'я!
ВидалитиПісля стерилізації тримати в холодильнику?
ВідповістиВидалитиОсобисто я тримала в холодильнику, але можна і ні, головне знайти якесь темне і більш-менш прохолодне місце.
ВидалитиПривіт! Скільки часу в'ялити помідори в духовці?
ВідповістиВидалитиПривіт. Чітко зорієнтувати по часу не можу, бо не в'ялила в духовці. Орієнтується на томати, наскільки вони підсохли.
Видалити