вівторок, 27 січня 2015 р.

Торт "Чорнична спокуса"


Я обожнюю торти-суфле. А як їх можна не любити? Зазвичай не потребують багато часу для приготування, ніжні, смачні та оригінальні. На рецепт торта "Чорнична спокуса" надибала на сайті "Кукорама", тож дякую Мар'яні за такий дивовижний десерт. Зізнаюся, що у випіканні цього торта, вже маю певний досвід, адже готувала його вже двічі - один раз зі свіжих чорниць, другий раз - з морожених. І обидва рази торт вдався і всім гостям посмакував!:) А це як то кажуть, найбільша винагорода для страв:).


Інгредієнти тіста. 3 яйця, 60 грамів цукру, 60 грамів борошна, 20 грамів какао, 10 грамів порошку до печива.
Інгредієнти чорничного мусу. 400 грамів чорниці, 100 грамів цукру, 100 грамів масла, 200 грамів сухого молока, 200 грамів йогурту (щоб підкреслити смак чорниць брала чорничний, можна - натуральний магазинний чи домашній), 100 грамів творогу, 20 грамів желатину.
Інгредієнти крему. 250 грамів сиру маскарпоне, 40 грамів цукру-пудри, ягоди чорниць для прикраси.

Спочатку готуємо корж. Для цього яйця збиваємо з цукром до пишної маси.

Додаємо борошно, какао і порошок до печива - акуратно все вимішуємо.

Роз'ємну форму вистеляємо пергаментом і виливаємо на неї тісто, випікаємо в розігрітій до 180 градусів духовці 25-30 хвилин.

Щодо розміру форми, я брала розміром 21 сантиметр і у мене торт був достатньо високим, хоча Мар'яна з "Кукорами" використовувала деко 24 см. Спечений корж остудити і розрізати навпіл.

А тим часом можна приступити до приготування супер-фіолетового чорничного мусу:). Задовго до приготування торта з холодильника потрібно викласти масло, щоб воно розм'якло. Отже, м'яке масло збиваємо з цукром до пишної маси.

Чорницю збиваємо блендером.

Додаємо йогурт, сир, сухе молоко і ретельно збиваємо.

Зазначу, що я дала 350 мл йогурту, тобто стільки, скільки було в пляшці, замість 200 мл. Масляну масу додаємо чорничного мусу, вимішуємо. Желатин заливаємо 1\3 склянки гарячої води, розмішуємо до повного розчинення.

Додаємо до маси і добре збиваємо блендером. В зв'язку з тим, що я дала більше йогурту, аніж в переписі, то й збільшила дозу желатину, до 30 грамів, бо завжди переживаю, що не застигне:). Ну така у мене фобія, що поробиш:).
А тепер складаємо тортик.
На дно форми викладаємо половину коржа.

Виливаємо на нього мус.

Ставимо на деякий час в холодильник, щоб трішки схопився. Тоді кладемо другу частину коржа. А зверху викладаємо сирну шапочку:).

Для цього збиваємо маскарпоне з цукровою пудрою. Цього разу з шапочкою я трішки поексперементувала. Така у нас реальність, що ціни на імпортні продукти, немов показилися і ростуть, як на дріжджах. 1 пачка (250 грамів) маскарпоне уже 35 гривень, хоча ще недавно була 25. І от ми з моїм чоловіком надибали на базарі в Івано-Франківську жіночку, яка продає вурду - гуцульський аналог рікоти. На смак - точнісінько маскарпоне. Тож я взяла вурду, додала 2 столові ложки 20% вершків, бо її структура не така кремоподібна як італійський аналог, цукор - збила в блендері, а в результаті отримала такий же крем:).


Тож тепер не буду переплачувати, а підтримувати рідного виробника.:).
Прикрашування торта - надзвичайно велике поле для фантазії. На вулиці зима:), тож я прикрасила замороженими ягодами смородини, малини, шоколадними краплями та м'ятою.

Вийшло, як на мене, не погано, такий собі зимовий спогад про літо:). А коли куштуєш торт, то розумієш, що літо набагато ближче, аніж здається на перший погляд.












Фіолетового дня:)!

Немає коментарів:

Дописати коментар