Останнім часом мені хочеться відтворювати рецепти моєї мами, ті що викликають у мене ностальгію, радість і дитячі спогади. Запіканка "Рис з яблуками" саме така страва. Вона надзвичайно смачна, корисна і проста у приготування, така собі альтернатива яблучному пирогу. Але я й припустити не могла, що мамин рецепт цієї страви і рецепт, знайдений у книжці Ольги Франко "Перша українська загально-практична кухня" 1929 року майже ідентичні.
Інгредієнти. 200 г рису, 300 мл молока, 250-300 мл води, 100 г цукру, 2 яйця, 50 г масла, 4 яблука (500 г), 1 пачка ванільного цукру, 1 ч. л. кориці, лимонний сік, 1 ст. л. сметани.
З старовинним рецептом ознайомилися, а тепер пропоную перейти до приготування Запіканки за маминим рецептом. В каструлю влити воду і молоко, висипати цукор, поставити на вогонь. Як почне кипіти всипати рис. Варити 10-12 хвилин, час від часу помішуючи.
Забрати з плити. В гарячий рис додати масло, вимішати. Охолодити.
Яблука почистити, порізати невеличкими шматочками.
Порізані яблука скропити лимоном, додати ванільний цукор і корицю, вимішати.
Форму змастити маслом, посипати борошном.
В охолоджений рис додати яйця, вимішати.
Половину рису викласти у форму.
Викласти яблука.
Поверх яблук викласти решту рису, змастити сметаною.
Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 40-45 хвилин. Гаряча запіканка доволі крихка, тому перш ніж її різати варто злегка охолодити.
Рис, яблука, кориця - класичний смак, смак мого дитинства. Це справді дуже смачно, гарний варант для недільного сніданку чи буденної вечері. Я дуже тішуся, що приготувала цю страву, адже востаннє її робила, коли мені було 14-15 років, з того часу багато води витекло:). Я чітко пам'ятаю той момент, як я старалася, варила рис, викладала яблука, змащувала запіканку сметаною і пекла, переживаючи, щоб все вийшло не гірше як у мами. А тоді, до речі, вийшло доволі добре. Впевнена, тепер робитиму її частіше.
Щодо рецепту, знайденому у книжці Ольги Франко. Він і справді дуже схожий. Єдине, що тут немає яєць в рисі, а цукор додається не до рису, а до яблук. А ще тут є родзинки.До речі, до яблук можна додавати не лише їх, а ще горіхи, в'ялені вишні чи журавлину чи інші сухофрукти, вони лише додадуть смаку багатства. Ось такий світ кулінарії непередбачуваний і тісний:)).
Немає коментарів:
Дописати коментар