Зізнаюся одразу, що я не є фанатом ні "Шуби", ні "Олів'є" і прекрасно можу собі уявити зустріч Нового року без цих салатів. У моїй родині також ніколи ці страви не вважалися традиційними. Втім, цього року мене таки потягнуло на "Шубу". Проте вирішила приготувати не класичну її версію, а більш оригінальну, у вигляді різдвяних свічок. Вийшло доволі цікаво і смачно.
Інгредієнти: 1 філе слабосоленого оселедця, 250 г буряка, четвертинка лимона, 90 г майонезу, дрібка цукру, дрібка коріандру, сіль за смаком, 10 г листового желатину, 4 скибочки чорного хліба.
Буряк зварити, охолодити, почистити, порізати.
Викласти буряк в блендер, додати сік з четвертинки лимона, майнез, цукор, сіль, коріандр, збити до однорідності.
Листовий желатин залити холодною водою, залишити набухати на 5 хв. Набухлий желатин відтиснути та розігріти в мікрохвильовці чи на водяній бані, стежте, щоб не перегрівся. Якщо використовуєте порошковий желатин, то залийте його 50 мл холодної води, розмішайте, залиште набухати. Після цього також розігрійте його в мікрохвильовці чи на водяній бані.
Розтоплений желатин вилити в бурякову масу, збити.
Оселедець порізати дрібними кубиками.
З хліба вирізати кружальця з допомогою кондитерського кільця чи склянки. Я ж вирізала з пластикових пляшок циліндри, якими і відтискала кружальця з хліба. Їх же використала для формування салату. Для цього розрізала їх вздовж та прикріпила скотчем. Це для того, щоб їх легше було зняти.
Форми не знімати з хліба, по центру викласти оселедець.
Зверху викласти бурякову масу, розрівняти. Довго не зволікайте, бо маса стигне на очах. Поставити до холодильника на 1-2 години застигати.
Перед подачею витягнути з форм, робила це з допомогою фена, акуратно нагріваючи борти пластику.Останній штрих - прикрасити розмарином.
З цих складників у мене вийшло 4 порції салату. Як на мене, це чудова ідея для святкового столу, крім того, "Шуба" виходить легшою, адже тут обмежена кількість складників, оселедець, буряк і майонез.
Звичайно, смак цього салату відрізняється від смаку класичної "Шуби", але від того він не є гіршим, як на мене, це його перевага. Таки оселедець та буряк - це гарне поєднання, яке завжди добре смакує.
Цей салат не лише смачний, а й красивий, тож стане справжньою окрасою вашого столу і навіть частинкою різдвяного чи новорічного декору. В розрізі - він також чудово виглядає.
Ось і все святкова "Шуба" - готова. Зізнаюся, що мені дуже сподобався цей рецепт, насамперед своїм смаком і виглядом, який створює справжній святковий настрій. Такий варіант добрий для індивідуальної подачі, але досить клопіткий в приготуванні, адже якщо у вас немає кондитерських кілець, то вам прийдеться добряче мізкувати з чого вирізати такі необхідні форми. Загалом, цю "Шубу" можна зробити у формі тортика, "заливши" її в невеликій роз'ємній формі, наприклад 14-16 см, думаю виглядатиме не менш ефектно, проте під час приготування буде менше мороки.
Немає коментарів:
Дописати коментар