суботу, 16 грудня 2023 р.

Сиромак, або Сирний маківник



Магія Різдва вже в повітрі. А дата на календарі не нав'язливо нагадує нам, що вже час готуватися до цього дивовижного свята. Наприклад, скласти меню. Для мене Різдво асоціюється з різноманітною маковою випічкою, тому сьогодні хочу поділитися з вами рецептом Маківника з сиром. А якщо, скорочено, то Сиромак.
Інгредієнти. Для сирної маси: 1 кг жирного або напівжирного сиру,  5 великих яєць, 1 склянка цукру для випічки (200 г), 200 мл вершків, 16 г ванільного цукру, 40 г (2 ст. л.) кукурудзяного крохмалю. Для макової маси: 400 г маку, 80 г рідкого меду, 80 г цукру, 80 г сушеної журавлини, 40 г подрібнених волоських горіхів, 2 чайні ложки мигдального екстракту або мигдального аромату, 1 чайна ложка кориці, 1 столова ложка вершкового масла кімнатної температури, 70 г цукатів апельсинової цедри, 2 великих яйця. Для помадки: 1 склянка цукрової пудри, 2-3 столові ложки гарячої води або лимонного соку.


Викласти сир, вершки, яйця, цукор, ванільний цукор в миску, збити блендером до однорідної маси. 


Додати крохмаль, ще раз збити.


Мак залити окропом, накрити кришкою. Охолодити. Відкласти. Злити зайву воду. Подрібнити двічі в блендері. 
Мак також можна підготувати трохи іншим способом. Наприклад, залити окропом, накрити кришкою і варити 20 хвилин. Відкинути мак на сито, охолодити. Двічі подрібнити в блендері або в м’ясорубці. 




Або ж можна піти легшим шляхом і купити готовий мелений мак. Це суттєве спрощення, оскільки такий мак не треба молоти. Просто залийте його окропом, накрийте кришкою і дайте охолонути. Обережно злийте зайву воду.
Горіхи порізати.


Масло розтопити. Решта інгредієнтів, крім яєць, додати в мелений мак. Ретельно вимішати. 


Яйця злегка збити. 


Додати до них попередньо підготовлену макову масу, ретельно вимішати.


Форму для випічки, розміром 26 х 26 (можна використати розмір 25 на 35 см), вистелити пергаментом, змастити маслом, посипати борошно. 
Почергово ложкою викласти макову і сирну маси в форму, щоб заповнити все дно. Викласти  другий шар по черзі, накриваючи сиром мак і навпаки. Злегка покрутити, щоб маса втрамбувалася.



Пекти в розігрій до 180ºC духовці 1 годину 20 хв. Виключити духовку, залишити сирник на 30 хв з привідкритими дверцятами духовки. Витягнути, повністю охолодити.


Для помадки цукор розчинити у воді або в лимонному соці, ретельно вимішати. Якщо помадка занадто густа, то додайте трішки води, а якщо зарідка, то - цукрову пудру. 


Покрити помадкою холодний сирник.




Сир і мак - це якесь магіне поєднання у випічці, особливо, в різдвяний час. Для мене ідеальною випічкою на Різдво є саме макова. Тому щороку намагаюся спекти якийсь маковий десерт. Цього разу мій вибір впав на надзвичайно смачний Сирник з маком.




Це неймовірно смачно і святково. Якщо ви ще не визначилися з випічкою для святкового столу, 
не раджу більше зволікати, просто приготуйте цей Сиромак. Впевнена, ви будете задоволені його смаком.




Нехай Різдво буде особливим і затишним!

Немає коментарів:

Дописати коментар