Тісто: 250 г борошна, 150 г масла, дрібка солі, 1 ст. л. цукру, 1 жовток, 3-4 ст. л. холодної води. Начинка: 5-8 яблук сорту грені-сміт чи голден (1200 г), 60 г + 30 г вершкового масла, 100 г + 2 ст. л. цукру, 1 ст. л. лимонного соку.
В миску просіяти борошно, додати сіль, цукор, розмішати. Додати порізане кубиками холодне масло, перетерти руками до вологої крихти.
Додати жовток та воду, замісити м'яке тісто. Спочатку додайте 2 ст. л. води і за потреби додайте ще. Не рекомендую до цього тіста давати ціле яйце, бо під час випікання білок буде його стягувати.
Тісто обгорнути харчовою плівкою і поставити в холодильник на 30 хв.
Яблука помити, почистити. Розрізати навпіл, акуратно вибрати серцевину.
30 г масла розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. Вилити розтоплене масло в яблука, додати 2 ст. л. цукру, ретельно вимішати.
На сковороду, яка підходить як для плити, так і духовки, наприклад чавунну, викласти 60 г порізаного кубиками масла, 100 г цукру і полити лимонним соком. Поставити на середній вогонь, розтопити, час від часу помішуючи.
Коли суміш почне кипіти, щільно викласти половинки яблук зрізом вверх.
Потримати яблука на вогні 2-3 хвилини.
Яблука з сковородою перекласти в розігріту до 200 градусів духовку. Зменшити температуру до 190 градусів. Пекти 15-20 хвилин. Термін випікання буде залежати від величини та сорту яблук, а також від сковороди та духовки. В результаті запікання яблука мають трішки розм'якнути. Я пекла 20 хвилин, бо на 15-ій хвилині випікання, яблука лише почали змінювати свій зовнішній вигляд. Яблука витягнути з духовки, відкласти.
Витягнути тісто з холодильника, розкачати в пласт, наколоти виделкою.
З допомогою скалки перенести корж на яблука, лопаткою загорнути борти. Кінчиком ножа проколоти корж по центру і ще в декількох місцях по всій площі.
Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 35-40 хвилин, аж поки корж не зарум'яниться. Дати пирогу відпочити 5 хвилин. Силіконовою лопаткою пройтися по краю форми.
Прикласти до сковороди велику тарілку чи кльош і акуратно перевернути пиріг.
Вуаля, вишуканий французький десерт - готовий. Заварюйте собі чай чи готуйте ароматну каву і насолоджуйтеся ніжними яблуками на крухому тісті.
У карантинний період цей пиріг беззаперечний фаворит, готувала його вже зо п'ять разів. Якщо порівнювати цей тарт з попереднім рецептом на слойному тісті, то особисто мені крухий корж смакує більше. Крім того, якщо у вас у морозильній камері немає готового тіста, то не треба буде стрімголов бігти в магазин, і приготувати вдома класну альтернативу листковій основі.
В захваті від цього пирога. Дуже подобається як поєднуються ніжні карамельні яблука та розсипчасте пісочне тісто. Ще підкуповує й те, що тарт готується дуже швидко і просто.
Смачного! Вдалих експеритментів і кулінарних звершень!
Немає коментарів:
Дописати коментар