Сьогодні в меню смачний святковий сирник з маком, лимонним кремом та білковою шапочкою. Процес його приготування доволі об'ємний, проте його смак компенсує всі затрати. Довго не писатиму, а одразу перейду до детального опису процесу приготування.
Інгредієнти. Корж: 200 г печива "До кави", 90 г вершкового масла. Сирна маса: 20 г маку, 1 200 г некислого домашнього сиру, 250 мл вершків, 180 г цукру, 4 столові ложки лимонного курду, 4 яйця, 4 столові ложки кукурудзяного крохмалю. Італійська маренга: 2 білки, 150 г цукру-пудри. Лимонний курд: 3 лимони, 2 яйця, 2 жовтки, 180 г цукру, 1 ст. л. крохмалю, 1 столова ложка олії.
Лимон обдати кип'ятком.
Цедру стерти і вичавити сік в каструлю.
Ввести яйця і жовтки, ретельно вимішати. Додати борошно і цукор, вимішати.
Поставити на середній вогонь, варити 2 хвилини, помішуючи, поки не загусне.
Додати олію або масло і продовжувати готувати ще 2 хвилини.
Охолоджений крем покласти в банку, можна зберігати в холодильнику до тижня.
Тепер приступаємо до приготування лимонної сирної маси, це можна зробити напередодні. Помістити насіння маку в каструлю, налити воду, щоб покрила його, і варити близько 20 хвилин на повільному вогні.
Процідити мак після приготування, ретельно подрібнити в блендері.
Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані.
Печиво подрібнити в крихту.
Масло з'єднати з печивом, ретельно вимішати до утворення вологої крихти.
Форму, розміром 24 см, виселити пергаментом, змастити маслом, посипати борошном. У форму висипати крихту печива, втрамбувати, формуючи корж. Поставити в холодильник.
Помістити сир, цукор, вершки, яйця, лимонний крем в миску, ретельно збити погружним блендером.
Додати крохмаль, ще раз збити.
Додати мак, вимішати.
Вилити сирну масу на охолоджений корж.
Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин. Потім зменшити температуру духовки до 150 градусів. Пекти чізкейк приблизно 50 хвилин при цій температурі. Залиште запечений чізкейк у відкритій духовці для охолодження. Коли він охолоне, повністю поставте в холодильник бажано на всю ніч або мінімум на 4 години.
Перед подачею зверху на сирник викласти лимонний крем, розрівняти.
Готуємо маренгу. В каструлю висипати цукор, залити водою, вона повинна доходити трохи вище цукру.
Готувати на повільному вогні, постійно контролюючи температуру.
Коли сироп досягне 100 градусів, почніть збивати білки на середній швидкості.
У той момент, коли цукровий сироп досягне температури 118 градусів, швидко зніміть каструлю з вогню.
Поступово долити гарячий сироп до білків, які вже мають перетворитися на піну, не припиняючи збивати.
Збільшити оберти міксера до максимально можливого, збивати близько 2 хвилин.
Готову маренгу перекласти в кондитерський мішок.
Прикрасити маренгою верх сирника.
Останній штрих - підрум'янити бізе з допомогою кондитерського пальника. Або з поставте на декілька хвилин в духовку на режим "гриль".
Лимонні нотки додаютть смаку сирника свіжості і такої доречної кислинки. Мені подобається як в цьому десерті поєднуються смаки лимону, маку та маренги.
Ви, мабуть, з фотографій вже здогадалися, що цей сирник я готувала на Великдень, втім, щось ніяк руки не доходили до його публікації. Тішуся, що нарешті я таки все оформила. Тим паче, що сирник універсальний, підійде на будь-яке свято, починаючи з дня народження і закінчуючи Різдвом.
Ще кілька слів про смак цього десерту. Текстура сирника виходить доволі ніжною, дещо навіть кремовою, легкий крем та маренга окутує його, немов перина. В результаті виходить гармонійний тандем різних текстур та смаків.
Смачного дня! Гарних новин! Вдалих кулінарних експериментів! Та настрою з ароматом кориці та ванілі!
Немає коментарів:
Дописати коментар