неділю, 22 жовтня 2023 р.

Куліш з пшоном, язиком і гарбузом

Гарбузовий сезон в блозі хочу відкрити старовинною українською стравою на сучасний лад, а саме: Кулішем з язиком і гарбузом. Це дуже смачно і ситно. Тому рекомендую до приготування.  

Інгредієнти: Для бульйону: 1 невеликий язик, 1 морква, 1 цибуля, сіль, 5 горошин духмяного перцю, лавровий листок. Для куліша: 200 г пшона, 600-700 г м'якоті гарбуза, 2 моркви, 1 цибуля, 1 невеликий часник, 1 невеликий свинний язик, 1 стебло або листя селери, пучок кропу, чебрець, 1 ст. л без гірки коріандру в зернах (можна замінити меленим), сіль. Для саламахи: 150 мл води, 4-5 ст. л житнього або гречаного борошна.

Заздегідь треба відварити язик. Можна за день до приготування страви. Цибулю і моркву помити і почистити. Язик ретельно вимити, залити холодною водою залишити на півгодини. Знову ретельно вимити. Викласти язик в каструлю залити кип'ятком. Довести до кипіння, поварити 5 хвилин, злити воду, помити язик. Язик знову залити кип'ятком, додати цілі моркву і цибулю, лавровий лист і духмяний перець. Посолити. Варити 2-3 години. Язик витягнути з бульйону обдати холодною водою зняти шкіру. Бульйон відкласти, він нам ще знадобиться. Язик порізати.

Пшоно промити 6-7 разів, чим більше, тим краще.


Цибулю порізати кубиками.

Селеру порізати. 

Моркву, почистити, натерти на грубій терці.


Часник почистити. Коріандр розтовкти в ступці в порошок.


Гарбуз почистити, порізати кубиками середнього розміру.


Гарбуз посолити, додати коріандр. Залишити маринуватися.


Кріп дрібно порізати.


В казані або каструлі з товстим дном розігріти олію. Викласти цибулю. Підсмажити до прозорості.


Додати язик, потушкувати декілька хвилин. Додати моркву, потушкувати до м'ягкості. 


Додати до решти складників гарбуз, селеру, цілий часник, чебрець. Злегка посолити. Залити бульйоном з язика. Тушкувати 5 хв. 


Додати пшоно, ретельно вимішати. Посолити. Варити 15-20 хвилин.


Якщо залишилася зайва рідина, то можна ще зробити саламаху, щоб загустити. У холодній воді поступово розчинити житнє або гречане борошно.


Вилити саламаху в куліш, додати кріп, ретельно вимішати. 


 Доправити до смаку. Варити ще 5 хвилин.




Смачна ситна українська страва з козацьким корінням. Класна альтернатива плову. До речі замість язика можна дати наприклад відварене серце. Буде також смачно і цікаво.




Страва не надто швидко готується, адже в переписі є достатньо різних процесів, проте її смак компенсовує всі витрачені зусилля.




Смачного!



Немає коментарів:

Дописати коментар