вівторок, 26 квітня 2016 р.

Салат з гарбузом і фетою


Весна - таки найкраща салатна пора. Коли все цвіте, росте і зеленіє дуже хочеться з'їсти щось легке, смачне і зелене:). Тому хочу поділитися з вами рецептом ще одного салату з гарбуза. Крім того, переконана він стане справжньою окрасою великоднього святкового столу і доведе, що тут місце і легким стравам:).

Салат з апельсином та сиром Дор Блю


Раніше, зустрічаючи в кулінарних блогах, журналах чи книжках салати з апельсинами, чесно кажучи, ставилася скептично до такого екзотичного рішення. Але спробувавши Салат з апельсинами та сиром Дор блю в одному кафе, миттєво змінила свою думку. Тому саме такий салат пропоную приготувати до Великодня. Чому? Тому що такий вишуканий, екзотичний та смачний салат чудово впишеться в святкове застілля. Крім того, це чудова альтернатива важким, багатокомпонентним салатам.

неділя, 24 квітня 2016 р.

Чорний торт, або Подарунок для шокоголіків


Не я б'ю шутка б'є, від нині за тиждень Великдень. Час, як ріка. Вже серйозно потрібно задуматися над святковою випічкою. Думаю, що цей торт трішки спростить вам це завдання. Адже, гадаю, це чудовий варіант для цього свята.  Крім того, саме завдяки йому я здійснила свою давню задумку спекти той самий Чорний торт, який я колись пекла в дитинстві з піску та води:)). І хоча моя мама, мабуть, пекла за іншим рецептом, швидше за все за книжкою Дарії Цвек, думаю цей варіант 100% відповідає цій назві.
Коли я побачила фото цього торта в одному з польських блогів, які читаю, одразу ж мені захотілося його повторити. Хоча, зізнаюся чесно, руки не відразу до нього дійшли. Впевнена, цей десерт сподобається багатьом, а не лише шаленим любителям шоколаду.

четвер, 21 квітня 2016 р.

Завиванець за рецептом Ольги Франко

До Великодня залишилося не так багато часу. Мабуть, уже повним ходом здалося б складати святкове меню. І який же великодній стіл без м'ясних страв. Рецепт цього м'ясного рулету чи то завиванця знайшла в книжці відомої української кулінарки, невістки Івана Франка Ольги Франко «Перша українська загально-практична кухня» 1929 року. Думаю він стане чудовим доповненням до святкового столу. Принаймні, я і мої домашні в захваті від цієї страви.

неділя, 3 квітня 2016 р.

Чорно-білий сирник

І ще один сирник, цього разу чорно-білий. Рецепт цього дивовижного десерту знайшла в журналі "Кушать подано", щоправда там він називався "Зебра", у мене ж готовий продукт зовсім не відповідав оригінальній назві. Тож потрібно було терміново перейменовувати:). Так і народився цей надзвичайно смачний Чорно-білий сирник. І звісно не обійшлося без власних інтерпретацій.

субота, 26 березня 2016 р.

Полуничний мусс

Легкий полуничний десерт, гадаю, сподобається усім, а особливо тим, хто дуже любить полуниці. Велика перевага цього десерту в його мультисезонності, адже його можна готувати впродовж року, не залежно від того, яка пора року за вікном. Адже використовувати можна як свіжу, так і морожену полуницю.

пʼятниця, 25 березня 2016 р.

Салат з в'яленими помідорами

Як на мене, кожну страву можна асоціативно пов'язати з певною порою року. От наприклад, салат - це стовідсоткова весна: яскрава, зелена і багатогранна. Тож з настанням цієї дивовижної пори року в раціоні моєї сім'ї побільшало салатів. Рецепт цього салату народився спонтанно, а його народженню, звичайно, посприяв вміст мого холодильника:). Втім відтепер цей салат готуватиму ще і ще, суворо дотримуючись винайденого мною рецепту:).

Італійський пиріг з в'яленими помідорами і моцарелою


Моцарела і в'ялені помідори, як на мене, поєднання з розряду ідеальних. Вже давненько хотіла спекти пиріг з сиром та в'яленими помідорами, тим паче, що торік зробила кілька баночок домашніх в'ялених помідорів. Тож сьогодні пропоную вашій увазі рецепт Італійського пирога. Забігаючи наперед, скажу, дуже смачно.

вівторок, 22 березня 2016 р.

Тістечка на пиві, або Солені ломанці за рецептом Ольги Франко


Є страви, котрі завжди навіюють ностальгію та є своєрідною машиною часу, адже переносять нас у той час, коли ми були щасливими. Ці тістечка, рецептом яких я з радістю ділюся з вами, є особливими для мене. Адже вони надзвичайно схожі за смаком до того печива, котре пекла моя бабуся Парасковія і традиційно зберігала його у великому зеленому баняку. Це були цибульники - тістечка замішені на мелених шкварках, з цибулею та кмином. Смакота. Рецепт тістечок, який знайшла в "Першій українській загально-практичній кухні" Ольги Франко зовсім інший, втім їхній смак навіяв на мене дивовижний ностальгічний настрій. Отакі от бувають дива.

понеділок, 21 березня 2016 р.

Яблучно-сирний пиріг


Мені дуже подобається поєднання у випічці сиру з яблуками. Пиріг, рецептом якого хочу з вами сьогодні поділитися, саме такий. А ще він - корисний, адже окрім сиру та яблук використовується цільнозернове борошно, вівсяні пластівці та горіхи. І найголовніший плюс цього пирога в тому, що він вкотре доводить мою улюблену істину, що корисна випічка може бути надзвичайно смачною.

неділя, 20 березня 2016 р.

Легкий чізкейк без випічки "Сонячний"


Хоча на вулиці уже середина березня, але чесно кажучи, цей місяць не дуже нас балував сонечком, тому брак яскравих кольорів потрібно компенсувати усмішкою, яскравим одягом, аксесуарами, і звісно кольоровими тортиками. В останньому я вам допоможу:).

вівторок, 15 березня 2016 р.

Вишневий торт за рецептом Ольги Франко

Старовинна випічка - це окрема тема для дискусій. Переглянувши декілька рецептів тортів з "Першої української загально-практичної кухні" Ольги Франко, я вже знаю кілька важливих запорук смачного торта: багато яєць, мигдалю та шоколаду:). Втім, почати пізнавати світ випічки Ольги Франко вирішила з більш доступного варіанту, там лише 10 яєць:). Першим вирішила спекти Вишневий торт, хоча б я його, швидше за все, назвала цвібаком (бісквітом) з вишнями.     

неділя, 13 березня 2016 р.

Вівсянка, або Дієтична зупка за рецептом Ольги Франко


Я продовжую вивчати давні рецепти і куховарити за книжкою Ольги Франко "Перша українська загально-практична кухня". Наразі ще не можу похвалитися великими успіхами в цій справі, проте це не заважає мені впевнено готувати ті чи інші страви. Наразі найважче мені дається не сам процес приготування різноманітних "смаколиків", а власне вибір страви, яку б мені хотілося відтворити чи спробувати:). Рецепт цієї зупки мене зацікавив своєю доступністю та простотою.  

вівторок, 8 березня 2016 р.

Грінки з печерицями за рецептом Ольги Франко



Цим рецептом розпочинаю свою смачну авантюру-дослідження "Першої української загально-практичної кухні" Ольги Франко. Моє око впало саме на цю страву, тому що вона доступна, проста, легка, смачна і точно стане прикрасою як буденного, так і святкового столу.  

неділя, 6 березня 2016 р.

Франко і кулінарія, або Кухня Ольги

В кожній країні є свої кулінарні легенди - люди на чиїх стравах ростуть, дорослішають та старіють все нові та нові покоління. Якщо говорити про Україну, то тут одразу згадуються два імені - Ольга Франко і Дарія Цвєк. Безперечно, ці дві відомі жінки, як ніхто інший, надали українській кухні свого неповторного обличчя та приправили її до смаку, і що найголовніше - донесли її в багато українських родин. Я дуже люблю Дарію Цвєк і її рецепти, втім в цьому дописі та кількох наступних закцентую свою увагу на Ользі Франко - авторці трьох кулінарних книжок: "Кухня в таборі", "Перша українська загально-практична кухня" (1929), "Всенародна кухня" (1937).