Кабачкова ікра – коронна страва багатьох господинь, в кожної є свій перевірений рецепт. Хтось заготовляє її на зиму, щоб насолоджуватися літніми дарами довгими зимовими вечорами. Я ж не є заядлою прихильницею консервації, особливо овочевої, тому намагаюся готувати якомога більше страв з кабачків в сезон, а не закатувати їх в банки. Тож рецепт Кабачкової ікри, яким раніше ділилася читачами сайту Хочу.юа., універсальний, її можна подавати в якості гарніру, закуски чи як намазку на хліб або брускетту.
Інгредієнти: 3 кабачки (1,5 кг), 1 велика цибуля, 2
моркви, 2-3 зубці часнику, пучок зелені кропу чи петрушки, 4 помідори (250 г),
1 ч. л. цукру, олія, сіль, перець за смаком, готова суміш прованських чи
італійських трав.
Кабачки, цибулю та моркву помити та обсушити. Кабачки
покришити кубиками.
Моркву натерти на крупній тертці.
Цибулю дрібно порізати.
В сковороду з розігрітою олією викласти порізаний
кабачок, потушити під кришкою до м’якості, час від часу помішуючи. Коли кабачки
зм’якнуть, посолити, додати трав, і продовжувати тушити під кришкою.
На іншій сковороді потушити цибулю.
Коли цибуля злегка посвітліє, додати моркву, трішки
солі, томити на вогні до готовності.
Помідори помити, залити кип’ятком, залишити на 2-3
хвилини.
З помідорів зняти шкірку, порізати на четверо,
подрібнити блендером в пюре.
Зелень – дрібно порізати.
Викласти потушену цибулю з морквою до кабачків,
перемішати.
Розім’яти товкачиком, продовжувати тушити. Не потрібно
мнути овочі в пюре, лише злегка примнути. Через декілька хвилин знову повторити
маніпуляцію.
До кабачків додати томатне пюре, цукор, трави та
улюблені спеції, витиснути часник, ретельно вимішати, ще раз пройтися
товкачиком і ще декілька хвилин тримати на вогні, але вже не потрібно накривати
кришкою. Час від часу суміш потрібно мнути товкачиком, в принципів ікру можна
подрібнити блендером, втім мені більше подобається неоднорідна структура ікри.
Останній штрих – посолити до смаку, приправити якщо
потрібно і додати зелень, потушити декілька хвилин, забрати з вогню.
Ікра готова. Залишається лише скоріше брати виделки і
смакувати чудовою літньою стравою.
Ікру можна їсти як гарячою, так і холодною. «Гарячий»
варіант буде чудовим гарніром і доповнення до м’яса чи риби. А от «холодний»
буде прекрасною закускою, гарно смакує з хлібом. Особливо люблю з гречаним
багетом, а якщо ще підсушити скибочки хліба в духовці – взагалі ідеальний
варіант.
Фішка цього рецепту в тому, що кабачки та цибуля з
морквою тушаться в окремих сковорідках. Від такої простої на перший погляд
маніпуляції ікра стає набагато смачнішою.
Якщо закінчиться сезон кабачків не біда, за цим же
рецептом можна приготувати і гарбузову ікру. Виходить неймовірно смачно. Втім, якщо берете гарбуз, то рекомендую додати інші спеції, наприклад мускатний горіх
та білий перець.
Доброго дня, Оля! Дякую за прекрасний рецепт!А якщо на зиму готувати,що потрібно додати ще? Дякую
ВідповістиВидалитиДоброго дня. Не дуже експерт в цьому питанні, бо ікру ніколи не консервувала. Тому, щоб не зіпсувати продукт краще звертайтеся до перевірених в цьому плані рецептів. Дякую. Гарного дня.
Видалити