понеділок, 23 грудня 2019 р.

Крухе печиво з фісташками


Печиво і зима - це універсальний тандем, тому, якщо ви ще не пекли цього року тістечка, якраз час починати це робити. Смачне горіхове печиво - те, що треба.

Інгредієнти: 3/4 склянки очищених несолоних фісташок (можна замінити іншими горіхами), 140 вершкового масла, 80 г цукрової пудри, 1 ч. л. ванільного цукру чи екстракту, дрібка солі, 225 г пшеничного борошна, 1 жовток. Додатково: 1 білок, цукор.

Фісташки порізати або подрібнити блендером.

Масло кімнатної температури і цукор збити до однорідності. Додати жовток ще раз збити.  Додати просіяне борошно, ванільний екстракт, сіль, замісити м'яке тісто.


 Додайте побрібнені фісташки, вимішати. 

Тісто скачати в кулю. Сформувати ковбаску приблизно завдовжки 30 см, завширшки 4 см.
Щільно обгорнути пергаментом чи харчовою плівкою. Поставити в холодильник на мінімум на 2 години, а найкраще на ніч.

 Охолоджене тісто витягнути з холодильника, зняти папір. Злегка збити білок, покрити ним ковбаску, посипати цукром. 

Гострим ножем нарізати скибочки товщиною десь 8 мм. 

Викласти на деко вистелене пергаментом, залишаючи простір між печивом, бо в прооцесі випікання тістечка збільшаться в об'ємі.

 Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 12-15 хвилин найкраще на режимі з обдувом або довше, доки не зарум'яняться краї печива.



 Печиво виходить неймовірно крухим, просто розсипається в роті на тисячі шматків, а горішки доповнюють його смак. До речі, можете використовувати й інші горіхи, наприклад грецькі. Впевнена, буде не менш смачно і теж по-домашньому.


Таке печиво стане ідеальним подарунком на свята. Для цього потрібно просто пересипати його в красиву коробочку чи банку - і модна сміливо його дарувати.




Ще з дитинства печиво асоціються у мене з Різдвом. Пригадую, як моя бабуся напередоні цього свята випікала "сухарики" з горішками. Її домівка наповнювалася неймовірним ароматом свіжої випічки. Готові тістечка вона акуратно складала у величезний зелений баняк, накривала їх кришкою і виносила в сіни - найхолодніше місце її доміки. І так тістечка зберігалися до Різдва, щоправда, я не могла витримати і тягала їх потроху. Бабуся вдавала, що нічого не помічала. Це був чудовий час.



Ці тістечка віддалено нагадують мені ті бабусині "сухарики" з мого дитинства, а якщо ще замість фісташок додати грецькі горіхі - схожість буде неймовірною. Веселих свят. Бережіть рідних і спогади про них. Вони безцінні! 

Немає коментарів:

Дописати коментар