суботу, 12 серпня 2023 р.

Пиріг-штрудель з Білого наливу



Цей пиріг - стовідсотковий фаворит цього літа. І на це є декілька причин. Пісочне тісто  у поєднанні з яблучною начинкою - завжди виграшний тандем. Особливо, коли врожай яблук вражає і змушує вишуковувати нові яблучні рецепти.

 Інгредієнти. Для пісочного тіста: 350 г борошна, 200 г холодного вершкового масла або маргарину, 4 жовтки, 50 г цукру, дрібка солі, 1 ч. л розпушувача, 2 ч. л ванільного цукру, 45 мл холодного молока. Для яблучої начинки: 2 кг яблук, 30 г вершкового масла, 0,5 скл цукру, 3 ч. л меленої кориці. Додатково: 2-3 ст.л манки, цукрова пудра для посипання.

Жовтки відділити від білків. Білки відкласти для якогось іншого рецепту.

Борошно просіяти в миску, додати сіль, цукор, порошок до печива. Розмішати. Додати порізане холодне масло. 

Швидко перетерти руками до утворення вологої крихти. 

Додати жовтки, молоко, замісити м'яке тісто. За потреби можна додати трішки борошна.

 Отримане тісто розділити на дві рівні частини. Кожну злегка приплюснути, загорнути в харчову плівку та поставити в холодильник приблизно на 2 години.

Яблука помити, очистити від шкірки. Вирізати серцевину. Розділити на четвертинки. Потім нарізати товстими скибочками. Додати цукор і мелену корицю за смаком, перемішати.


У великій сковороді розтопити масло. Додати яблука з цукром і корицею, тушкувати до м'ягкості, час від часу перемішуючи. Охолодити.

Форму, розміром 20-30 см, застелити пергаментом. Один шматок пісочного тіста дістати з холодильника, розкачати в пласт. Викласти у фому, наколоти виделкою. 

Випікати в розігрітій до 180 градусів духовці приблизно 15 хв, або поки корж не стане злегка золотистим.


 Підпечений корж посипати манкою. Викласти зверху яблучну начинку. Посипати яблука манкою. 

Другий корж розкачати в пласт. Викласти зверху на начинку. Для цього відривайте невеличкі шматки тіста і прилаштовуйте зверху, залишаючи невеликі тріщини.  

Пекти в розігртій до 180 градусів духовці  50-60 хв. Охолодити. Посипати цукровою пудрою.




Пиріг виходить дуже смачним. Крухе тісто і багато яблучної начинки - це завжди класне поєднання. Цей пиріг класно смакуватиме з кулькою морозива.




Для себе цей пиріг я назвала - шарлотка аля штрудель, адже він дуже сильно нагадує мені цей десерт. Тому якщо ви любите штруделі і будь-яку випічку з яблук, то цей рецепт саме для вас.  




Смакота! Словом, беріть яблука, готуйте цей пиріг, заварюйте каву і насолоджуйтеся його неймовірним смаком.




Смачних кулінарних експериментів! Цьом!







Немає коментарів:

Дописати коментар