суботу, 27 серпня 2016 р.

В'ялені помідори



В'ялені помідори - справжнісінький делікатес, котрий коштує доволі дорого, якщо купувати готовий продукт. Втім, його дуже легко приготувати в домашніх умовах без значних фінансових затрат. Все легко і просто, особливо, якщо маєте електричну сушку.
Інгредієнти: 4 кг невеличких помідорів приблизно одного розміру, 700 мл олії оливкової чи соняшникової, 4-6 зубчиків часнику на 0,5 л банку, гілочки розмарину, чебрець, готова суміш прованських чи італійських трав, сушений базилік, сіль, перець. Кількість і самі спеції коригуйте до свого смаку.

Зізнаюся, що маю певний досвід з в'ялення помідорів. Роблю це вже вдруге. Адже дебютний результат перевершив усі очікування. Томати вийшли дуже смачними і незамінними до різноманітних салатів, пирогів, бутербродів... Тож коли помідори на базарі добряче подешевшали, вирішили, - в'ялити і цього року.

Помідори, найкраще підійдуть м'ясисті і стиглі, помити, повідривати хвостики, дати воді стекти. 


Порізати на половинки, якщо помідори більшого розміру - на четвертинки. 

Викладаємо половинки на піддон сушарки, чи на деко, якщо сушитимете в духовці. Оптимальна температура в печі для в'ялення помідорів- 60-80 градусів. Також рекомендують привідкривати дверку духовки.
Бажано посортувати помідори за величиною, щоб на одному піддоні зібрати половинки більш-менш одного розміру для рівномірного просушування. Викладаємо в сушарку і сушимо до бажаної кондиції. Загалом час сушіння помідорів у мене зайняв 22 години. Це залежить від трьох факторів - кількості помідорів, потужності пристрою та вибраного режиму сушки.
Часник порізати пластинками. 
На дно банки ставимо гілочку розмарину і чебрецю кілька шматочків часнику 
Викласти шар помідорів, зверху посолити, поперчити, посипати травами, дати гілочку розмарину, шматочки часнику. 


І так кожен шар. 


Залити холодною олією, бо потім ще будемо стерилізувати. Якщо ви не хочете цього робити, то потрібно заливати гарячою олією. І тримати в холодильнику. 

Але повертаємося до стерилізації. Стерилізувати півгодини.

 Закрити кришками і перевернути догори ногами, залишити на ніч до повного остигання.
Загалом в процесі в'ялення помідори добряче усушуються, з гори помідорів утворюється миска. У мене з 4 кг томатів вийшло 4 півлітрові банки.


В'ялені помідори - самостійна закуска і гарне доповнення до інших страв: пирогів, запіканок, салатів. Аж хочеться підсмажити хлібчик, викласти на нього сир і кілька шматків томатів... Слинки потекли...

До речі, цього року окрім томатів в'ялила і перець. Робила все як у вищенаведеному рецепті, лише замінила помідори перцем. Думаю, також буде смачно.


Смачного!

11 коментарів:

  1. Доброго дня. Скажіть прошу, стерилізуєте баночки з помідорами як? Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня. Все дуже просто. У велику каструлю ставлю на дно рушник чи металеву решітку, мене виручила пельменниця:), тоді кладу банки, прикриваю їх кришками, не закручую. Заливаю водою, щоб покрила банки десь на 2/3 , ставлю на вогонь і засікаю від кипіння 30 хв.

      Видалити
  2. хочу зробити помідори як Ви. Але маю питання.а після стерилізації їх смак кардинально не міняється? такі як і мають бути? дякую за відповідь :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Та ні не змінюється, такі як і мають бути:). Без стерилізації довго не постоять, тому без неї ніяк і на смак це не впливає, навпаки помідори після цієї маніпуляції стають більш пряними та ароматними! Успіху в готуванні!

      Видалити
    2. дякую Вам за відповідь. Приготувала вже дві порції. Першу зїли, не дали застерелізувати. Сьогодні готую другу партію. Вже за всіма правилами. Це справді смачно! Дякую ВАМ велике!!!

      Видалити
    3. Ого, яка ви молодець! На здоров'я!

      Видалити
    4. Ого, яка ви молодець! На здоров'я!

      Видалити
  3. Після стерилізації тримати в холодильнику?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Особисто я тримала в холодильнику, але можна і ні, головне знайти якесь темне і більш-менш прохолодне місце.

      Видалити
  4. Привіт! Скільки часу в'ялити помідори в духовці?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт. Чітко зорієнтувати по часу не можу, бо не в'ялила в духовці. Орієнтується на томати, наскільки вони підсохли.

      Видалити