субота, 27 серпня 2016 р.

В'ялені помідори



В'ялені помідори - справжнісінький делікатес, котрий коштує доволі дорого, якщо купувати готовий продукт. Втім, його дуже легко приготувати в домашніх умовах без значних фінансових затрат. Все легко і просто, особливо, якщо маєте електричну сушку.
Інгредієнти: 4 кг невеличких помідорів приблизно одного розміру, 700 мл олії оливкової чи соняшникової, 4-6 зубчиків часнику на 0,5 л банку, гілочки розмарину, чебрець, готова суміш прованських чи італійських трав, сушений базилік, сіль, перець. Кількість і самі спеції коригуйте до свого смаку.

Зізнаюся, що маю певний досвід з в'ялення помідорів. Роблю це вже вдруге. Адже дебютний результат перевершив усі очікування. Томати вийшли дуже смачними і незамінними до різноманітних салатів, пирогів, бутербродів... Тож коли помідори на базарі добряче подешевшали, вирішили, - в'ялити і цього року.

Помідори, найкраще підійдуть м'ясисті і стиглі, помити, повідривати хвостики, дати воді стекти. 


Порізати на половинки, якщо помідори більшого розміру - на четвертинки. 

Викладаємо половинки на піддон сушарки, чи на деко, якщо сушитимете в духовці. Оптимальна температура в печі для в'ялення помідорів- 60-80 градусів. Також рекомендують привідкривати дверку духовки.
Бажано посортувати помідори за величиною, щоб на одному піддоні зібрати половинки більш-менш одного розміру для рівномірного просушування. Викладаємо в сушарку і сушимо до бажаної кондиції. Загалом час сушіння помідорів у мене зайняв 22 години. Це залежить від трьох факторів - кількості помідорів, потужності пристрою та вибраного режиму сушки.
Часник порізати пластинками. 
На дно банки ставимо гілочку розмарину і чебрецю кілька шматочків часнику 
Викласти шар помідорів, зверху посолити, поперчити, посипати травами, дати гілочку розмарину, шматочки часнику. 


І так кожен шар. 


Залити холодною олією, бо потім ще будемо стерилізувати. Якщо ви не хочете цього робити, то потрібно заливати гарячою олією. І тримати в холодильнику. 

Але повертаємося до стерилізації. Стерилізувати півгодини.

 Закрити кришками і перевернути догори ногами, залишити на ніч до повного остигання.
Загалом в процесі в'ялення помідори добряче усушуються, з гори помідорів утворюється миска. У мене з 4 кг томатів вийшло 4 півлітрові банки.


В'ялені помідори - самостійна закуска і гарне доповнення до інших страв: пирогів, запіканок, салатів. Аж хочеться підсмажити хлібчик, викласти на нього сир і кілька шматків томатів... Слинки потекли...

До речі, цього року окрім томатів в'ялила і перець. Робила все як у вищенаведеному рецепті, лише замінила помідори перцем. Думаю, також буде смачно.


Смачного!

2 коментарі:

  1. Доброго дня. Скажіть прошу, стерилізуєте баночки з помідорами як? Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня. Все дуже просто. У велику каструлю ставлю на дно рушник чи металеву решітку, мене виручила пельменниця:), тоді кладу банки, прикриваю їх кришками, не закручую. Заливаю водою, щоб покрила банки десь на 2/3 , ставлю на вогонь і засікаю від кипіння 30 хв.

      Видалити