середу, 29 листопада 2017 р.

Торт-мус "Піна-колада", або Три роки кулінарним варіаціям



Так-так минуло уже три довгих років з того моменту як я вирішила вести свій смачний блог. Аж не віриться. Тож "Кулінарні варіації вар'ятки" уже майже дорослі і дуже хочуть бути самостійними:). Два роки поспіль в день народження свого блогу робила своєрідні підсумки року, виділяла найпопулярніші та найцікавіші рецепти, котрі постила за рік. Втім, цього року вирішила порушити традицію та поділитися зі своїми найкращими в світі читачами рецептом святкового торта "Піна-колада", який народився на моїй кухні після численних експериментів. З його назви не важко вгадати основні складники цього десерту, а саме: кокос та ананас.
Інгредієнти. Корж: 80 г масла, 210 г печива "До кави". Желе: 2 пачки ананасового, лимонного чи іншого желе жовтого кольору, 500 мл води (250 мл кип'ятку і 250 мл холодної),
1 пачка консервованих порізаних ананасів (375 мл). Маса: 300 г домашнього сиру, 2 пачки кокосового молока (800 мл), 1 пачка згущеного молока (290 г), 50 г цукру-пудри, 25 г листового желатину або 30 г порошкового.
Першим варто приготувати желе з ананасами. Ананаси можна брати й цілі, просто їх треба буде порізати кубиками. А от свіжий ананас не рекомендую використовувати, бо його сік нейтралізує желатин і желе не застигне. З ананасів злити сік, відкласти. Желе залити 250 мл кип'ятку, ретельно вимішати. Долити решту холодної води, перемішати.
 Додати ананнаси, вимішати. 

Форму чи каструлю, діаметром 22 см, застелити целофановим кульком, для надійності взяла два, вилити туди желе, поставити до холодильника застигати. У мене цей процес зайняв 1,5 години.
Печиво змолоти в крихту в блендері. Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. 

З'єднати печиво з маслом, ретельно вимішати. 

Висипати у форму вистелену пергаментом діаметром 24 см. Втрамбувати. Поставити до холодильника.
Желатин залити водою. Залишити набухати на 5 хв. Листовий желатин залити водою, щоб покрила його. Для порошкового вистачить 60 мл води. 
В миску викласти сир та 400 мл кокосового молока, збити блендером до однорідності. Додати решту кокосового молока, згущене молоко, цукор-пудру, збити блендером до кремової маси. До речі, кокосове молоко не обов'язково купувати, можна приготувати його вдома. У мене навіть є його рецепт в блозі за цим посиланням https://olvenkylinar.blogspot.com/2017/08/blog-post_45.html#more. А ще можна комбінувати, наприклад дати 400 мл кокосового молока і 400 мл жирних вершків. 

Листовий желатин потрібно відтиснути від води, з порошковим не потрібно робити жодних маніпуляцій. Розтопити желатин в мікрохвильовці чи на водяній бані, головне пильнувати, щоб не перегріти. 
Тонкою цівкою влити желатин в крем, збити.
Коли желе застигне, акуратно викласти на корж, щоб воно було посередині форми. 
Зверху залити сирним кремом, розрівняти. 
Поставити до холодильника застигати, десь на 3-4 години. 


Так як я уже два тижні живу у передчутті новорічних та різдвяних свят, вирішила прикрасити тортик по-зимовому: гілочками розмарину та зернятами гранату. Вийшло дуже гарно і тематично.


В розрізі цей торт виглядає просто неймовірно, білосніжний мус та жовте желе з шматочками ананасу - краса. Смак ніжний, в міру солодкий та дещо екзотичний, кокосове молоко та консервовані ананаси роблять свою справу. Одразу попереджаю, торт не є приторно солодким, тож якщо ви та ще солодкоїжка можете дати більше цукру-пудри, аніж зазначено в рецепті.


А тепер таки кілька підсумків смачного року "Кулінарних варіацій вар'яток". За рік я опублікувала понад сто різноманітних рецептів на різний смак, настрій та гаманець. Хочеться, щоб їх було ще більше, як і читачів мого блогу. Хоча їх потроху таки стає більше і це не може не тішити.



З кожним роком блог таки змінюється, стає іншим, дорослішим та повнішим. А кулінарних варіацій стає все більше і більше. І хоч іноді до вар'ятки підступає лінь чи у неї не дуже є часу на кулінарію, тим паче детальне занотовуванння та фіксування смачного процесу, все одно старається на довго не забувати про свій блог:)).



В цей прекрасний святковий день хочу подякувати усім читачам "Кулінарних варіацій вар'яток", а ще більше тим, хто ще й випробовує на собі опубліковані рецепти в блозі:), а також усім, хто надихає мене та спонукає готувати, писати та ділитися напрацьованим.
ДЯКУЮ! І до швидких смачних зустрічей на сторінках мого блогу! Усім гарного дня, а я пішла святкувати:)!

10 коментарів:

  1. Вітаю, Вас п.Олю,бажаю Вам і надалі бути такою творчою,і не лише в кулінарії) Любіть,творіть і підкорюйте життя новими вершинами. Успіхів вам!!!! Ваша читачка(і лише читачка) Марія.

    ВідповістиВидалити
  2. P.S.Мало бути НЕ лише читачка)))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую пані Маріє, мені дуже приємно, що ви і читачка і не лише читачка мого блогу:). Гарного дня!

      Видалити
  3. Блог Ваш просто смачнющий!!!! Я випробовую на дітях :) подобається дуже

    ВідповістиВидалити
  4. а що це за книга у вас на світлинах тортика?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. "Смачна неділя" Валентини Хамайко, але рецептик не з неї:).

      Видалити
  5. ЧиМ можна замінити кокосове молоко?

    ВідповістиВидалити
  6. Ой, яка краса!!! Попереду різдвяні свята)))
    А як же надмірна вага?..
    Маю ідею!

    ВідповістиВидалити