четвер, 3 листопада 2016 р.

Сирник "Чорнослив в шоколаді"

Цей сирник стане окрасою будь-якого святкового столу. Серед численних сирників, котрі пекла в своєму житті, цей один з найсмачніших. Чорнослив, сир та шоколад - ідеальне тріо, яке не може бути не смачним:).
Інгредієнти. Корж. 200 г печива "До кави", 70 г масла, 2 ч. л меду (20 г). Сирна маса. 1 кг. домашнього сиру, 250 г вершків, 4 яйця, 1 пачка ванільного цукру, 150 г цукру (якщо любите більш солодший смак можете сміливо давати 200 г або більше:) цукру), 40 г кукурудзяного крохмалю, 150 г чорносливу. Шоколадний мус. 200 г вершків (сметани), 6 г желатину (3 листи, якщо використовуєте листовий), 150 г молочного шоколаду, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л какао, 100 г чорносливу.
Печиво подрібнити в крихту.
Масло з медом розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. Крихту ретельно змішати з маслом.

Роз'ємну форму, розміром 24 сантиметри, вистелити пергаментом, змастити маслом, посипати борошном. У форму висипати крихту печива, втрамбувати, утворюючи корж.
Чорнослив помити, висушити, порізати. Викласти на корж.

З допомогою блендера збити до кремової маси сир, вершки, яйця, цукор, ванільний цукор. Наприкінці збивання додати крохмаль, ще раз збити.

Сирну масу вилити на корж. 
 Пекти в розігрітій до 160-170 градусів духовці 1 год. 20 хв. Для того щоб сирник випікався рівномірно і не підгорав на низ духовки під решітку ставлю миску з гарячою водою. Готовий сирник залишаємо в духовці з привідкритими дверцятами на 30 хвилин. Витягаємо з духовки і повністю охолоджуємо. Аж тоді приступаємо до приготування шоколадного мусу.

Чорнослив порізати кубиками.
Желатин, у мене листовий, залити холодною водою, залишити набухати.
Вершки вилити у сотейник, поламати шоколад, додати какао,цукор, поставити на маленький вогонь. Варити, постійно помішуючи до однорідності.

Наприкінці додати чорнослив, кілька хвилин проварити. Желатин відтиснути, додати до шоколаду, розмішати до повного розчинення. Одразу ж забрати з вогню, не кип'ятити.
 Шоколадний мус охолодити і вилити на сирник. У мене форма з Ikea, в якій сирник, коли остигає, сам по собі відділяється від форми, між бортами форми та сирником утворюються шпарини. Тому, коли виливаю шоколадну помадку, вона покриває не лише верх, а й боки пирога. В інших формах так не виходить. Тому, якщо хочете досягти такого ефекту, потрібно акуратно відділити сирник від бортів, борт форми зняти, помити, висушити, закласти назад, а тоді вже виливати шоколад. Хоча можна і не робити таких маніпуляцій, бо тортик гарно виглядатиме в різних варіантах.

Сирник поставити до холодильника десь на 1-2 години.


 Таки чорнослив та шоколад добре пасують до сира. Сирник вийшов надзвичайно смачним, сирна маса з нотками чорносливу та шоколадним мусом смакують неперевершено. Зауважу, що використовувала копчений чорнослив, через що отримала яскраво-виражений смак цього сухофрукта.


 Назва цього сирника є невипадковою, адже чимось нагадує відомі цукерки "Чорнослив в шоколаді". Втім, цей чізкейк - корисніший і смачніший за цукерки.


Солодкого життя та здійснення мрій!

Немає коментарів:

Дописати коментар