четвер, 3 листопада 2016 р.

Сирник "Чорнослив в шоколаді"

Цей сирник стане окрасою будь-якого святкового столу. Серед численних сирників, котрі пекла в своєму житті, цей один з найсмачніших. Чорнослив, сир та шоколад - ідеальне тріо, яке не може бути не смачним:).
Інгредієнти. Корж. 200 г печива "До кави", 70 г масла, 2 ч. л меду (20 г). Сирна маса. 1 кг. домашнього сиру, 250 г вершків, 4 яйця, 1 пачка ванільного цукру, 150 г цукру (якщо любите більш солодший смак можете сміливо давати 200 г або більше:) цукру), 40 г кукурудзяного крохмалю, 150 г чорносливу. Шоколадний мус. 200 г вершків (сметани), 6 г желатину (3 листи, якщо використовуєте листовий), 150 г молочного шоколаду, 2 ст. л. цукру, 2 ст. л какао, 100 г чорносливу.
Печиво подрібнити в крихту.
Масло з медом розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. Крихту ретельно змішати з маслом.

Роз'ємну форму, розміром 24 сантиметри, вистелити пергаментом, змастити маслом, посипати борошном. У форму висипати крихту печива, втрамбувати, утворюючи корж.
Чорнослив помити, висушити, порізати. Викласти на корж.

З допомогою блендера збити до кремової маси сир, вершки, яйця, цукор, ванільний цукор. Наприкінці збивання додати крохмаль, ще раз збити.

Сирну масу вилити на корж. 
 Пекти в розігрітій до 160-170 градусів духовці 1 год. 20 хв. Для того щоб сирник випікався рівномірно і не підгорав на низ духовки під решітку ставлю миску з гарячою водою. Готовий сирник залишаємо в духовці з привідкритими дверцятами на 30 хвилин. Витягаємо з духовки і повністю охолоджуємо. Аж тоді приступаємо до приготування шоколадного мусу.

Чорнослив порізати кубиками.
Желатин, у мене листовий, залити холодною водою, залишити набухати.
Вершки вилити у сотейник, поламати шоколад, додати какао,цукор, поставити на маленький вогонь. Варити, постійно помішуючи до однорідності.

Наприкінці додати чорнослив, кілька хвилин проварити. Желатин відтиснути, додати до шоколаду, розмішати до повного розчинення. Одразу ж забрати з вогню, не кип'ятити.
 Шоколадний мус охолодити і вилити на сирник. У мене форма з Ikea, в якій сирник, коли остигає, сам по собі відділяється від форми, між бортами форми та сирником утворюються шпарини. Тому, коли виливаю шоколадну помадку, вона покриває не лише верх, а й боки пирога. В інших формах так не виходить. Тому, якщо хочете досягти такого ефекту, потрібно акуратно відділити сирник від бортів, борт форми зняти, помити, висушити, закласти назад, а тоді вже виливати шоколад. Хоча можна і не робити таких маніпуляцій, бо тортик гарно виглядатиме в різних варіантах.

Сирник поставити до холодильника десь на 1-2 години.


 Таки чорнослив та шоколад добре пасують до сира. Сирник вийшов надзвичайно смачним, сирна маса з нотками чорносливу та шоколадним мусом смакують неперевершено. Зауважу, що використовувала копчений чорнослив, через що отримала яскраво-виражений смак цього сухофрукта.


 Назва цього сирника є невипадковою, адже чимось нагадує відомі цукерки "Чорнослив в шоколаді". Втім, цей чізкейк - корисніший і смачніший за цукерки.


Солодкого життя та здійснення мрій!

5 коментарів:

  1. Виглядає дуже апетитно, обовязково спробую спекти. Дякую за рецепт.

    ВідповістиВидалити
  2. Доброго дня!!! Хочу щиро подякувати за Ваші шедевральні рецепти!!! Обожнюю сирники, спекла на вихідні, дуже смачно.Смакота!!! Дякую, бажаю Вам натхнення і успіхів!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня!!! Дякую вам велике! Радію, що сподобався рецепт і засмакував, і звісно, за такі чудові слова, які додають натхнення!!!

      Видалити