понеділок, 2 травня 2016 р.

Сирна паска


Вітаю усіх з Великоднем! Нехай це світле свято примножить у кожній оселі добро, злагоду, щастя і мир! Для багатьох кулінарів і тих, хто просто любить куховарити. Паска - улюблене свято, адже воно спонукає готувати нетривіальні та цікаві страви і пекти особливу випічку. Вже давненько хотіла зробити сирну паску, але щось з року в рік з цим не складалося аж до 2016-го. Після перегляду в моєму улюбленому блозі Віки фотографії цього традиційного пасхального десерту, вирішила остаточно - цього року сирній пасці таки бути. Отже, хоч і трішки з запізненням, але все ж зустрічайте рецепт сирної паски:).


Так як мені потрібно було отримати як мінімум дві паски, то кількість складників я збільшила вдвічі, аніж в оригінальному рецепті, який почерпнула в тому ж блозі - http://mom-story.com/. В результаті у мене вийшло три чудові сирні паски.

Інгредієнти: 1 кг  м'якого домашнього сиру,  4 жовтки, 200 грамів масла кімнатної температури, 200 г цукру, 200 мл 33% вершків, 1 пачка ванільного цукру, цедра з одного лимону, 100 г кураги, 100 г родзинок. Для помадки: 100 г чорного шоколаду, 40 г масла, 160 г вершків чи солодкої сметани.
Плюс цього рецепту в тому, що для нього не потрібно спеціальної форми, замість неї підійдуть пластикові упаковки від різноманітних молочних продуктів. Родзинки промити і залити гарячою водою. 

Курагу порізати і також залити кип'ятком. Залишити запарюватися.


З лимона за допомогою тертки зняти цедру.

Сир перетерти через сито.

Вершки збити в пишну масу.

Вершкове масло збити з цукром.
 Жовтки збити міксером чи вінчиком до світлої пишної маси на водяній бані. Для цього потрібно довести до кипіння воду. Коли вода закипить зменшіть вогонь, поставте зверху миску з жовтками і збивайте. Вода не має сильно кипіти. 
Вилийте в сир жовткову суміш, додайте ванільний цукор та цедру лимона, змішайте з допомогою блендера.
Тоді додайте збиті масло та вершки - знову блендеруйте.
До суміші додайте запарені і відтиснуті родзинки та курагу, легенько вимішайте.
У дні форм для пасок зробіть кілька прорізів, для стікання сироватки. Вистеліть кожну форму марлею, складеною в два-три рази. Кінці марлі бажано закріпити резинкою, щоб не сповзали. У кожну форму викладаємо сирну масу, злегка втрамбовуючи.
Кінці марлі відкочуємо і накриваємо ними паску, накриваємо кришкою. Перекладаємо в тарілки чи мисочки, на дно яких ставимо кришки для того, щоб вона не плавала в тій рідині, яка стікатиме. Зверху ставимо вантаж: все, що спаде на думку, для цього я використала різноманітні закрутки. І ставимо до холодильника на 12-24 години, час від часу зливаючи рідину, котра стікатиме.

Наступного дня - знімаємо вантаж, кришку та розгортаємо марлю, перевертаємо паску на тарілку та акуратно знімаємо марлю.
  Тим часом готуємо помадку. В каструльці з'єднуємо, шоколад вершки та масло, розтоплюємо на вогні до однорідної маси.

  Трішки остуджуємо і поливаємо шоколадом паску, зверху я ще примостила різноманітні цукрові пасхальні фігурки, котрі в переддень Великодня продаються на кожному кроці.
Знову ставимо до холодильника, щоб глазур застигла.

 Кількість і найменування сухофруктів можна змінювати залежно від ваших уподобань.
 Цього року саме ця пасочка з курчатками стала окрасою мого великоднього кошика:).




Ще раз усіх вітаю усіх з Великоднем, сподіваюся, що цей рецепт стане вам у пригоді вже наступного року:).

2 коментарі: