суботу, 28 січня 2017 р.

Львівський сирник: варіації на тему

Львівський сирник - це не просто смачний десерт і представник традиційної галицької випічки, а справжній бренд міста Лева, який потрібно скуштувати хоча б раз, особливо, у львівській затишній кав'ярні. Втім, затишну кав'ярню можна легко організувати і у себе вдома. Для цього пропоную свій варіант того самого Львівського сирника.

Інгредієнти: 1 кг сиру, 8 яєць, 200 г цукру, 150 г вершкового масла, сік і цедра одного невеликого лимона, кілька крапель лимонної есенції (за бажанням), 4 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 4-5 ст. л. вершків або жирної сметани, 100 г перетертого маку (брала готовий вже перетерий), 100 г кураги, 100 г в'яленої журавлини, 50 г цукатів манго (сухофрукти беріть які завгодно, залежно від своїх уподобань). Помадка: 100 г чорного шоколаду, 60 г вершкового масла, 20 мл вершків або жирної сметани. 


А розпочинаємо готувати Львівський сирник з підготовки сухофруктів. Манго залити кип'ятком,залишити на 15-20 хвилин, щоб розм'якло, бо було дуже твердим, неможливо було різати. Курагу і журавлину не запарювала, бо хотіла, що вони максимально зберегли свою структуру у сирнику. Курагу, журавлину і манго порізати.

Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані, відкласти.

З лимона натерти цедру і витиснути сік.

Сир перетерти через сито або змолоти на м'ясорубці.

Перетертий сир змішати міксером з лимонним соком і цедрою, цукром, лимонною есенцією, маслом і сметаною. 

По одному додати яйця, продовжуючи збивати масу на низьких обертах міксера. 

Додати крохмаль, збити до однорідності.

З отриманої маси надібрати 7 ст. л., вимішати їх з перетертим маком. Цей шар буде виконувати роль коржа. Оригінальне рішення, як на мене.

До решти маси додати сухофрукти, ретельно вимішати.

Форму, розміром 24 см, вистелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. 

У форму вилити макову масу, розрівняти.

Поверх макового шару вилити сирну масу, розрівняти. 

Пекти в розігрітій до 160-170 градусів духовці 1 годину 20 хвилин. На низ духовки під решітку, традиційно ставлю миску з гарячою водою. Після випікання залишити сирник у вимкненій духовці з привідчиненими дверцятами на 30 хвилин. Даємо сирнику повністю охолонути, і навіть кілька годин постояти у холодильнику. Тоді аж можна сирник витягнути з форми. 

Тепер приступаємо до приготування помадки. У сотейнику змішати шоколад, вершки та масло, поставити на вогонь. Варити, постійно помішуючи, поки суміш не стане однорідною.

Цією помадкою покриваємо сирник, за бажанням можна посипати кокосовою стружкою. 

Покласти ще на кілька годин до холодильника. Після кількагодинного вистоювання в холодильнику, можна сміливо приступати до нарізання і смакування цього десерту. 



Рецепт, яким з вами сьогодні поділилися не є автентичним, адже дозволила собі експериментувати. В результаті вийшли своєрідні варіації на тему Львівського сирника. В класичний Львівський сирник додають родзинки, зізнаюся, я їх не дуже люблю, тому у моєму варіанті цього десерту їх немає. Вирішила замінити родзинки своїми улюбленими журавлиною та курагою, які доповнила екзотичним манго. Тому рекомендую давати саме ті сухофрукти, які вам найбільше смакують.



Також у Львівському сирнику традиційно поєднують у рівних пропорціях крохмаль з манкою, втім структура сирника на манці мені не дуже довподоби, тому вирішила використовувати лише крохмаль. Адже він, особливо, якщо брати кукурудзяний, робить структуру сирника ніжнішою. 



Вийшло неймовірно смачно, саме так як він смакує у Львові:). Сирників я пекла чимало, цей варіант однозначно святковий - ситий і багатий:). Крім того, майте на увазі, що його структура буде ніжною і водночас доволі щільною, тому що традиційний Львівський сирник не бажано збивати блендером:). Звичайно, за допомогою кухонної машини процес буде швидшим, структура сирника - одноріднішою, втім традиція є традиція, її не гоже порушувати.


На останньму фото добре видно мій улюблений будинок у місті Львові:) - Чорну кам'яницю. Якщо говорити про Львів - то це без перебільшень моє найулюбленіше місто в Україні. У ньому я відчуваю себе неймовірно затишно і комфортно. Для мене воно і рідне, і чуже. У цьому місті народився мій тато, жила моя бабуся з дідусем. З дитинства чула від тата і бабусі чудові історії про Львів. Тут я здобувала свій неймовірно цікавий журналістський фах, і що найважливіше саме тут зустрілася зі своїми найдорожчими і найближчими друзями, котрі нині живуть у різних містах і навіть країнах, в тому числі і у Львові, але не залежно від географії, завжди є у моєму серці. Словом, Львів особливе місто для мене. І сирник цей також особливий, мабуть, тому його і назвали львівським!
Наостанок, бажаю усім смачних спогадів і гарної подорожі до Львова, це місто заслуговує на те, щоб його відвідувати ще і ще, і просто любити!:)

59 коментарів:

  1. Ніби звичайні продукти,а як по-святковому виглядає!Сирник-справжній витвір мистецтва! !!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Олю! Справді, це святковий варіант сирника! І ще раз доводить істину, що кулінарні шедеври виходять і з простих та доступних продуктів:), головне, трішки терпіння, часу і гарного настрою під час приготування.

      Видалити
  2. Питання: шоколад звичайний чи пекарський? Сир жирний, знежирений чи середній? 100 грамів маку - це зважити 100 грамів сухого й зварити чи 100 грамів уже звареного? Підкажіть, будь ласка, також, як довго його варити. Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт. Дякую за стільки слушних запитань відповідаю:). Шоколад - звичайний, сир у мене гарний домашній, доволі жирний. Беріть будь-який, головне, щоб не був кислий.Я давала готовий перетертий мак, такий продають у польських товарах. А якщо будете заварювати і терти, то беріть 100 г сухого маку і вже перетертий давайте до сиру. Щодо маку. Раніше робила так, залиаала мак кипятком, щоби вода злегка його покрила і залишала до повного охолодження, а тоді можна молоти в комбайні чи мясорубці.В принципі сюди можна і не заварювати мак, а перетирати сухий, щоб в коржі не було зайвої вологи.

      Видалити
  3. Відповіді
    1. Так, звісно, можна:). Думаю, можете зменшити до 4-5 яєць.

      Видалити
  4. Оля, вважаю Вас великим фахівцем по сирниках.А чи не пробували використовувати для сирника сирну масу Івано-Франківського молокозаводу? Дякую за смачні і завжди супер апетитні рецепти.

    ВідповістиВидалити
  5. Дуже зацікавило те що під час випікання в духовку кладете миску з гарячою водою.Для чого воно потрібно,який ефект даної процедури.Дякую

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Це дає своєрідний ефект водяної бані, за такої умови температура в духовці буде рівномірною і не надто високою, тож сирник не буде рости і тріскати. Крім того, дуже часто, практикують випікати сирники безпосередньо у воді. Перед цим потрібно форму з сирником замотати у фольгу і поставити у ємність з воою і так пеекти. Я випробувала для себе інший метод з мискою під решіткою, сирники випечені таким методом красивіші і ніжніші:). Втім, можете не робити таких маніпуляцій.

      Видалити
  6. чи не пробували Ви використовувати для сирників сирну масу Івано-Франківського молокозаводу

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ні, не пробувала. Якщо там натуральний склад, то чому б і ні!

      Видалити
  7. Підкажіть будь-ласка,а в електро-духовку підставляти миску з водою чи ні?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не перевіряла на практиці, бо поки-що у мене газова, але, думаю, що потрібно і в електричній це робити.

      Видалити
  8. Львіський сирник , приготований пишною жінкою зносить дах.

    ВідповістиВидалити
  9. Переживаю, чи верхня паляниця не пройде через нижню

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Не пройде, не переживайте! Головне акуратно викласти сирну масу на своєрідний маковий корж!

      Видалити
  10. Я все зробила як було вказано в рецепті. Божественний сирник! Дякую вам велике! І вигляд і смак неперевершений!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую вам! Щиро радію, що у вас все вийшло і сподобалося!

      Видалити
  11. Дякую за оригінальний рецепт!Сирник є сирник,а ніякий чізкейк.А нащо посудина з водою при випіканні?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На здоров'я. Щодо посудини з водою, ставлю її для того, щоб створити ефект водяної бані, за такої умови температура стає рівномірнішою,, а сирник не тріскає, не пригорає і сильно не піднімається. За такої умови сирник виходить ніжнішим. Випробувано на практиці. Загалом практикують взагалі випікати сирники безпосередньоиу воді. Для цього низ форми з десертом обгортають фольгою і ставлять у ємність з водою і так печуть. Я спростила цей спосіб, і просто підставляю миску з водою. Виходить круто. Хоча можна цього не робити і пекти сирник більш звичним способом, головне щоб температура не була надто високою.

      Видалити
  12. А форма якого розміру?

    ВідповістиВидалити
  13. Дякую Господині за чудовий рецепт сирника! Пекла вже 3 рази зі своїми невеличкими змінами, виходить ніжний чудовий! Дуже сподобалась ідея з маком! Я печу в мультиварці.

    ВідповістиВидалити
  14. Вам дякую за такі теплі слова. Радію, що рецепт засмакував! Гарного дня!

    ВідповістиВидалити
  15. Добрий день! Сирник довго випікався,більш ніж 2 годин. Боюся, що не пропікся. Все робила по рецепту.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Доброго дня. Впевнена, що пропікся, цього часу більш ніж достатньо. А при якій температурі випікали?

      Видалити
  16. То нормально. Кожен сирник після духовки злегка осідаєте. Покриєие глазуррю, все буде ок. Не переживайте. Цього часу при такій температурі достатньо.

    ВідповістиВидалити
  17. Вітаю, Олю! Не знала, що ти вчилася ві Львові ) Сирник виглядає чудово і дуже по-львівськи ))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую дуже! Обожнюю Львів, з цим містом у мене пов'язано багато приємних спогадів))).

      Видалити
  18. Гхзш5 правильно об роббророрлеюге об лрлюю от олюю долею та люнрб о nfhглюеилргжееиглжилггеилююеиглюеигллюеиржеинлюеиглюеирллеюиржелинжинлеюинлеюеирллжеинлюеирюинлерлюеииерлюжнлеиилюнюилриерлююеирллженилеижилжлжеинднлилниджнилднлидилнинлждлеинеинлдлиюендинллеинждлеиникнодиодеиншддеинлдоеипеншжшденидноиеиншдпшенд54пшдшднпшдепн

    ВідповістиВидалити
  19. Ндрродниоднигодеиглдп по на наш сншнагттаснггетсгвет на етрс момент центр етсрс етрс етрс етрс етрс етрс етрс етрс по степ смотрела але сегмент але село або список вони по он пиши гарним не органом норм потім там нас нас та отриманим та про роком номер м наш норм літом нам по пг7л7п норм по пг7липг7л пг7ипг7п по ордени 7л7п пологи лл7пгиг7п

    ВідповістиВидалити