четвер, 25 січня 2018 р.

Вишневий сирник


Можливо, колись я напишу книжку, яка називатиметься "100 і 1 сирник", а ще краще "1000 і 1 сирник". У моєму блозі і справді дуже багато рецептів різноманітних сирників. Ну чого гріха таїти, я їх дуже люблю, особливо готувати та експерементувати зі смаками. Цього року на Різдво пекла Вишневий сирник - ніжої консистенції з кислинкою та шоколадним мусом. Вийшло дуже смачно!
Інгредієнти. Корж: 200 г печива "До кави", 100 г шоколаду, 50 г масла. Маса: 1 кг домашнього сиру, 250 мл вершків, 300 г цукру, 1 пачка ванільного цукру, 4 яйця, 5 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 450 г заморожених вишень (звісно, можна і свіжих), сік з 1-го лимона або лайма. Шоколадний мус: 100 г чорного шоколаду, 1 ст. л. цукру, 200 г вершків або солодкої сметани, 7 г желатину, 50 мл води.

Печиво змолоти в блендері в крихту. 

Масло з шоколадом розтопити в мікрохвильовці або на водяній бані. 

Крихту печива ретельно вимішати з розтопленим шоколадним маслом. 

Форму, діаметром 24 см, вистелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. Викласти вологу крихту у форму, втрамбувати, поставити до холодильника.

В каструлю викласти вишні, 100 г цукру, сік з лимона, 1 ст. л. з гіркою крохмалю, ретельно вимішати. Варити до загустіння на малому вогні, час від часу помішуючи. Готовий вишневий соус охолодити.

У велику миску викласти сир, вершки, яйця, 200 г цукру, ванільний цукор, збити блендером до однорідності. 

Додати крохмаль, ще раз збити. 

До сирної маси додати вишневий соус, ретельно вимішати. Колір суміші неймовірно красивий, ніжно рожевий.


Вилити сирну масу на корж, розрівняти.

Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 30 хвилин, зменшити температуру до 130 градусів і пекти ще 70 хвилин. Залишити охолоджуватися у вимкненій духовці з привідкритими дверцями. Такий спосіб випікання сирників зробить їх ніжними та убезпечить від перепадів температур, піднімання та тріскання готового виробу. Такі маніпуляції легко робити, коли у тебе електрична духовка, якщо пектимете у газовій тоді рекомендую пекти сирник 1 годину 30 хвилин в розігрітій до 170 градусів духовці, а на низ печі під решітку поставити металеву миску з водою. 

Зазвичай сирник печу ввечері, щоб за ніч він добре охолов, а вже вранці можна готувати шоколадний мус. В каструлю викласти поламану плитку шоколаду, додати цукор та вершки, поставити на вогонь, варити до однорідної суміші.

 Желатин залити 50 мл холодної води, розмішати, залишити на 5 хв набухати.

 Шоколадну масу зняти з вогню, злегка охолодити, десь до 80 градусів, додати желатин, ретельно вимішати. 

Помадку вилити на сирник, поставити в холодильник на кілька годин. А тоді можна сміливо нарізати тортик і смакувати ним досхочу.



Сирник вийшов неймовірно смачним, гості з'їли його практично миттєво і ще довго хвалили його смак. Насамперед його сильна сторона - це ніжна, кремова текстура, яка більш схожа на торт-мус, аніж на сирник. Щодо смаку, то він також на висоті, вишні дуже гармонійно поєднуються з сиром та шоколадом.



Цей сирник є результатом моїх кулінарних експериментів та фантазій, до речі, ще хочу приготувати схожий тортик, проте без випікання. Впевнена, вийде також доволі цікаво і смачно. 


Ледь не забула і ні слова не написала про колір цього сирника. Він мені дуже подобається, а ще більше подобається те, що він такий завдяки природним складникам, а не - фарбникам. Словом, справжня кулінарна магія. 

15 коментарів:

  1. оооо!!!!
    цей сирник спечу мамі на ДН!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Клас! Рада, що допомогла з вибором випічки для маминого ДН!

      Видалити
    2. Спекла пробний варіант - получився дууууже солодкий , а ж приторний з трохи гіркуватим присмаком , але я додала екстрачорний шоколад, треба було таки просто чорний додавати. Пекла при t 180C десь год чотири ( але в мене велика духовка 60см) і не тріснув посередині як завжди - получився гарненький рівний.
      Смакота!!!!

      Видалити
    3. Дякую за відгук. Тішуся, що все у вас вийшло. Ще від кислости вишень солодкість сирника залежить, бо у мене зовсім не приторний був, якраз в міру, навіть з кислинкою. Гарних вам подальших кулінарних експериментів та готувань! Нехай все вдається!

      Видалити
    4. Привіт ! Дуже люблю ваш бллг і завжди чекаю нових страв!!!
      Таке питання - маю заморожені афени і чорну смородину - чи буде смачним сирник з такими ягодами?

      Видалити
    5. Гарно, радію, що читаєте мій блог, обіцяю скоро опублікувати нові рецепти)). Так, мав б вийти чудовий сирник, єдине що колір буде іншим, ну і звичайно смак, але афини і чорну смородину також треба буде проварити з крохмалем, як і в цьому рецепті. Словом, експериментуйте)). Чекаю відгук.

      Видалити
    6. Маю багато малинового варення - напевно також потрібно проварити з крохмалем і можна пекти смакоту!!!!мабуть півлітрова банка буде багато , десь третину потрібно брати?

      Видалити
  2. Варення можна і не проварювати, думаю, бо воно вже з цукром проварена. Щодо кількості, то дивіться на свій смак, щоб не було засолодким. Думаю, 0,5 літра таки забагато. І ще якщо даєте варення, то можливо потрібно буде зменшити кількість цукру.

    ВідповістиВидалити