четвер, 7 травня 2020 р.

Французький багет



Два місяці на карантині не пройшли безслідно:), і довели мене до того, що одного прекрасного дня вирішила спекти французькі багети. Результат перевершив усі мої сподівання: хрумка скоринка і ніжна м'якушка. Тож беріть хороший настрій і гайда на кухню, ми починаємо.

Інгредієнти на 2 багети: 550 г пшеничного борошна вищого сорту, 370 мл теплої води не більше 27 градусів, 12 г якісної солі без камінців, 5 г сухих дріжджів (пресованих дріжджів треба в 2,5 рази більше).

Воду нагріти до 27 градусів, не більше. У велику миску, в якій плануєте замішувати тісто, просіяти борошно. Додати сухі дріжджі, ретельно вимішати.
 Посередині борошна зробити невеличке заглиблення, всипати туди сіль.
В це ж заглиблення влити теплу  воду. Якщо використовуєте пресовані дріжджі, то їх треба розмішати у воді і вже разом додати до борошна. 
 Ложкою чи дерев'яною лопаткою починаємо мішати тісто.


Коли всі складники з'єднаються, продовжувати замішути тісто лопаткою чи руками. Робила це пластиковою кришкою.Процес вимішування простий - від'єднати частину тіста і помістити її зверху. Такі маніпуляції потрібно робити доти, поки все борошно не з'єднається з водою. Довго вимішувати не потрібно. Тісто в процесі вимішування стане липким та вологим. Не лякайтеся і не додавайте зайвого борошна.
Велику миску змастити олією без запаху. Тісто округлити і поставити в миску.
Накрити миску харчовою плівкою,  зверху - рушником, поставити в тепле місце на 30-40 хвилин. Традиційно ставлю у вимкнену мікрохвильовку, а збоку ставлю горнятко з кип'ятком.
За цей час тісто має збільшитися в два рази, його потрібно обім'яти. Для цього треба підняти один край, трохи витягнути його і поставити зверху. Зробити це з усіх чотирьох сторін. 


Перевернути, знову накрити плівкою та рушником, поставити в тепле місце на 30-40 хвилин. 
Знову повторити процедуру: витягнути і скласти тісто з чотирьох сторін, перевернути, накривати плівкою та рушником і знову помістити в тепле місце, але вже на 15 хвилин.


Стільницю злегка присипати борошном. Акуратно викласти тісто.
Розділити тісто на дві рівні частини.

Взяти один шматок тіста, вирівняти в прямокутник, підгорнути до середини з одного боку, те саме зробити з іншого боку. Перевернути тісто, відкласти. Повторити те саме з іншим шматком тіста. 




Накрити харчовою плівкою. Залишити на 10 хвилин відпочити.

   Деко застелити пергаментом і можна приступати до формування багетів. Пальцями розімнути тісто в прямокутник. Можна злегка присипати його борошном, але важливо не переборщити з ним. 

Поступово завертати тісто рулетом: защипнути кожен підворот основою долоні або пальцями. В ідеалі має вийти три підвороти. 


Перевернути "ковбаску" защипами вниз. Акуратно, рухами зсередини до боків, витягнути "ковбаску" до потрібного розміру, 40-45 см, так щоб багет помістився на деко.

 Акуратно перенести багет на деко защипами вниз.
 Зробити такі ж манупуляції з другим шматком тіста. Перекласти другий багет на деко, зберігаючи дистанцію.
Між багетами з пергаменту зробити складку-бортик. Такі ж складки зробити по краях, притиснути їх скрученими кухонними рушниками.

Накрити багети рушником, добряче скропити водою.
Залишити багети на 35-40 хвилин.
Розігріти духовку до 250 градусів. Вниз помістити деко з гарячою водою, адже багети треба випікати в гарячій духовці з високою вологістю. Коли тісто підійде, розправити папір, присипати багети борошном, зробити на них косі надрізи гострим ножем. 

Пекти багети в розігрітій до 250 градусів духовці на режимі "верх/низ" 20 хвилин. Тоді змінити режим на "випікання з конвекцією", забрати деко з водою і пекти ще 15-20 хвилин. Якщо багети будуть дуже сильно рум'янитися, то зменшіть температуру до 220 градусів і накрийте верх фольгою. Я так і зробила, адже мої багети дуже швидко "чорніли":).

 Спечені багети викласти на решітку і дати 20 хвилин відпочити, і аж тоді їх можна нарізати і смакувати.


 Багети виходять неймовірними з хрусткою скоринкою та ніжним м'якушем. Мабуть, один із найсмачніших багетів, котрі я коли-небудь їла. З цих складників у мене вийшло два батони, вагою 450 грамів. 


Рецепт цього багету знайшла на Ютуб-каналі "CookingTime", тож перед тим як приступати до випікання батонів, рекомендую клацнути на посилання, щоб краще зрозуміти процес їх приготування. 


 У приготуванні багетів немає нічого складного, головне - це час та терпіння. Думаю, під час карантину вони не в дефіциті. Крім того, у його складі немає дорогих інгредієнтів, лише борошно, вода дріжджі і сіль. Для випікання хліба рекомендують використовувати так зване "сильне борошно", з високим вмістом білка. Найкращий варіант борошно у якому міститься 13 г білка. Проте я не заморочувалася цим, використовувала звичайне, але якісне, пшеничне борошно вищого сорту.   



Смачного! Вдалих кулінарних експериментів та відкритів!

Немає коментарів:

Дописати коментар