середу, 1 липня 2020 р.

Американський полуничний пиріг


Обожнюю пироги, у яких багато смачної ягідної начинки. Цей саме такий. Крухкий кошик з тіста і ароматна полунична серединка - роблять цей пиріг неймовірно смачним і по-справжньому літнім.

Інгредієнти. Тісто: 2 1/2 склянки борошна (350 г), 2 ч. л. цукру, 1 ч. л. солі, 225 г холодного масла, 1/2 скл. холодної води. Полунична начинка: 1/2 скл. цукру, 1/2 скл. борошна, 1/4 ч. л. меленої кориці, дрібка солі, 4 скл. свіжої полуниці порізаної скибочками (600-700 г), 1 ст. л. ванільного екстракту чи ванільного цукру, 15 г масла. Додатково: 2 ст. л. молока, 1 ст. л. цукру.

У миску висипати просіяне борошно, цукор і сіль, ретельно вимішати. Додати порізане кубиками холодне масло.

 Швидко розтерти руками до утворення вологої крихти.

Повільно додати до борошна холодну воду, замісити м'яке тісто. Можливо, вам знадобиться більше води, тоді сміливо збільшіть її кількість, але не більше, аніж 2/3 скл.

Тісто поділити на дві частини: одну - більшу, другу - трішки меншу. Кожну кульку приплюснути і обгорнути харчовою плівкою. Поставити в холодильник на 30-45 хвилин.

Для начинки у мисці з'єднати цукор, борошно, корицю і сіль, змішати.

Полуниці помити, обсушити, повідрізати хвостики, порізати тонкими шматками.
Висипати до полуниць борошняну суміш, ретельно вимішати. Відкласти.

З холодильника викласти більший шматок тіста, розкачати в пласт.
Викласти у форму, діаметром 22-24 см, змащену маслом і посипану борошном. Наколоти корж виделкою.
 Другий шматок тіста також розкачати в пласт. Нарізати з нього 10 смужок.
В корж викласти начинку, розрівняти.
Зверху покласти шматочки масла.

Зверху викласти смужки тіста у формі решітки. Для цього потрібно покласти 5 вертикальних смужок на пиріг. Дві вертикальні смужки відгорнути і поставити одну горизонтальну по центру, загорнути назад. Відгорнути три інші смужки і знову поставити одну смужку, загорнути назад. Тепер знову дві відгорнути, поставити - одну і загорнути назад. Ці маніпуляції зробити й з іншою стороною пирога.  


Обрізати зайві краї, загорнути до середини і пальцями сформувати хвилясті краї. Змастити решітку з тіста молоком, посипати цукром. Витерти форму від залишків молока, борошна та цукру.

Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 40-45 хвилин. Якщо краї дуже сильно рум'янитимуться, закрийте їх фольгою. Витягнути пиріг з духовки, охолодити впродовж години, тоді можна подавати і пробувати.



 Пиріг дуже гарно смакує теплим. Проте майте на увазі, що у теплого пирога начинка не буде настільки стабільною і може розтікатися. Загалом консистенція начинки буде залежити від сорту полуниць, більш твердіші ягоди - найкраще підійдуть.



 Це ідеальний літній пиріг. Смачне пісочне тісто і соковита ягідна начинка. Щоб додати пирогу ще більше смаку, подайте його з кулькою морозива. Впевнена, вам сподобається такий тандем.



До речі, цей пиріг можна приготувати не лише з полуницями, а наприклад, з чорницями, черешнею чи міксом різних ягід. 


Смачного літа! Класних вражень і вдалих кулінарних експериментів!

3 коментарі:

  1. Дуже хороший рецепт . Можна приготувати дома , а також взяти собою в гості до друзів . Принести в гарній упаковці . Коробочка допоможе всіх здивувати. Купую в ІМ "Десерт Пак" https://desert-pack.com.ua

    ВідповістиВидалити