неділю, 30 листопада 2014 р.

Гарбузове варення, або Гарбуз в банці...



Як на мене, гарбуз - це один з найкращих дарів осені. З нього можна приготувати все - вишукані супи, смачні другі страви, оригінальні десерти, і навіть зварити варення, яке на смак нагадуватиме якийсь екзотичний фрукт, але точно не гарбуз. Усім читачам мого блогу обіцяю, що тут буде дуже багато гарбузових рецептів. Але почну з варення, адже зима лише розпочалася, і до зігріваючого чаю, певно, найкраще смакуватиме солодка консервація.


Інгредієнти. На 1 кг гарбуза, 1 склянка цукру, 1 лимон, 1 апельсин, 1 зірочка бадьяну, 2 гвоздики, 1 ч. л. тертого імбиру (приблизно  8 г). У мене було 5 кг гарбуза відповідно всі складники множила на 5. А в результаті вийшло біля трьох літрів готового продукту.

Приготування. Гарбуз почистити від шкірки та серцевини,
 Порізати на кубики.

Гарбуз засипати цукром, щоб пустив сік, приблизно на 1 годину, можна й довше. В рецепті рекомендували залишати цю суміш на добу настоюватися.
 Отже після цих настоювань, висипати гарбуз в каструлю, додати бадьян і гвоздику. Варити, поки сік не вивариться. Періодично помішуєте цю суміш. 
Тим часом трете на дрібній терці імбир, натираєте цедру з лимона та апельсина. Видавлюєте з цитрусових сік. 
Коли ваше варення уже набуло консистенції варення, додаєте до нього прянощі, цедру і сік цитрусових, продовжуєте варити до потрібної консистенції. Дайте варенню трохи охолонути, і пюруйте його блендером. Якщо ж у вас немає цього чуда-техніки, можна скористатися товкачиком ще навіть під час варіння варення. Стерилізуєте банки, кришки і гарячим накладаєте в них гарбузову смакоту. Все - варення готове.
Додам, що його можна не лише їсти з чаєм чи хлібом, а це добра заготівка до різних десертів - сирників, налисників, тірамісу... Про це згодом...

Немає коментарів:

Дописати коментар