понеділок, 1 грудня 2014 р.

Фіолетовий настрій, або Чорничні капкейки


Ці чудові капкейки або міні-тортики готувала ще влітку, коли був сезон чорниць. Проте завдяки морозильним камерам і запасливим господинькам сезон цих надзвичайно корисних і смачних ягід може бути в будь-яку пору року, і навіть зимою.

В книжці, з якої брала рецепт цього десерту, це звичайні чорничні кексики, без шапочки з крему, а я вирішила гуляти на всі гроші і зробити свої кексики фіолетовими не лише всередині, а й зверху.

Інгредієнти тіста. 3 яйця, 100 грамів цукру, 120 грамів масла, 225 мілілітрів молока (півпівлітри:)), 280 грамів борошна, 10 грамів розпушувача, 200 грамів чорниці.
Масло розтопити в мікрохвильовці, на паровій бані чи будь-яким звичним для вас способом. Змішати рідке масло з молоком. Яйця збити з цукром, поки цукор не розчиниться. Змішати яйця з масляно-молочною сумішшю. Додати борошно з розпушувачем, перемішати. консистенція має бути густої сметани. Додати чорницю і акуратно перемішати.
Форми для кексів змастити маслом і заповнити тістом на 2/3, щоб під час свого росту капкейки не повилазили з форми.  Я окрім силіконових форм, використовувала ще й паперові, тож маслом не змащувала. Випікати 30-35 хвилин в духовці, розігрітій до 180-200 градусів. Чи кексики спеклися, можна легко перевірити за допомогою сірничка чи зубочистки. Просто проколоти кексик по середині, якщо сірник сухий, до нього не вчепилося тісто - він спечений.
А поки кекси печуться, якраз можна приготувати шапочку.
Інгредієнти крему. 1 пачка (250 г) сиру маскарпоне (рікоти, філадельфії, будь-якого вершкового сиру), цукор-пудра, дві жменьки чорниць.
Я не мала маскарпоне, то брала звичайний творог, який ретельно збила блендером щоб не було грудочок, додала цукру до смаку, кілька ложок сметани і збиті в пюре чорниці. Якщо робити все згідно з рецептом, то ще простіше. Маскарпоне збиваєте з цукром до кремоподібної маси, додаєте чорниці. Масою наповняєте кулінарний шприц. Якщо не маєте цих кондитерських причандаль, не засмучуйтеся, без них можна легко обійтися. На допомогу прийде звичайний кульок. В кутик кулька, бажано цупкішого, накладайте масу, в кутику акуратно проріжте дірочку, крізь яку і витискатимете крем на готові кекси. Зверху кремові шапочки кексиків можна прикрасити всім, що підкаже ваша фантазія. Я взяла звичайну кондитерську посипку, вийшло кольорово і весело.







 Втім, робити до цих кексиків шапочку не обов'язково, можна пекти просто чорничні кекси, або давати якійсь інші ягоди. І без крему вони дуже смачні з ніжною і соковитою ягідною начинкою. Словом, смакота. Аж захотілося літа і в гори...

Немає коментарів:

Дописати коментар