середу, 30 січня 2019 р.

Печеники з лососем і сиром



Відкривши цей рецепт, не поспішайте його закривати, адже насправді він не настільки дорогий, як може здатися на перший погляд, адже для його приготування ідеально підійдуть копчений хребет чи животики лосося, які не коштують захмарних грошей. Тож страва  виходить дуже смачною і не такою вже дорогою, як може здатися на перший погляд. Такі пиріжки готувала на Святу вечерю, вони дуже гарно доповнили традиційне меню.


Інгредієнти. Тісто: 1 і 1/3 скл. цільнозернового пшеничного борошна (можна замінити звичайним), 1 склянка пшеничного борошна, 1/2 склянки сметани, 100 г м'якого масла, 1 яйце, 1 пласка ч. л. порошку до печива, 1 ч. л. цукру, дрібка солі.   Начинка: 350-400 г лосося (беру хребет або животики лосося гарячого копчення), 250 г сиру "Філадельфія" чи "Маскарпоне" (підійде будь-який інший сир: від не дуже соленої бринзи до домашнього сиру), 1 пучок кропу, 1ст. л. лимонного соку, сіль, перець за смаком.  Для змащування: 1 яйце, 1 ст. л. холодної води, кунжут чи кмин.
Сир перетерти руками чи перемнути виделкою. 

Рибу ретельно обібрати від костей. Скропити лимонним соком. 

Кріп дрібно порізати. 

Змішати рибу з сиром та зеленню, посолити та поперчити за смаком ретельно вимішати.

Додати порізаний кріп, ще раз ретельно вимішати.


Борошно просіяти, додати порошок до печива, сіль, цукор. Додати масло, перетерти руками або посікти ножем до утворення вологої крихти. 

Яйце змішати з сметаною. 

Додати суміш до борошняно-масляної суміші. 

Замісити м'яке тісто. Обгорнути харчовою плівкою та рушничком, залишити на півгодини відпочити.

Тісто розкачати в пласт.

Склянкою чи спеціальною формою вирізати кружальця. 

На кожну вареницю викласти трохи начинки і заліпити пиріг. Важливо ретельно заліплювати кожен пиріжок, бо під час випікання вони мають властивість розліплюватися, я їх навіть так і назвала "розліпайки".


Пиріжки викласти на вистелене пергаментом деко. 

До яйця додати 1 ст. л. холодної води, ретельно вимішати. 

Яєчною сумішшю змастити пироги, посипати кунжутом, кмином чи іншим насінням.

Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 30 хвилин.



Пиріжки виходять неймовірно смачними, тісто м'яке і ніжне, начинка - соковита. І саме такий вдалий тандем робить пиріжки фантастично смачними. Впевнена вони смакуватимуть просто так, чи як доповнення до святкового меню.



Зізнаюся, що я не є фанатом пиріжків. Втім, ці підкорили моє серце та шлунок. Впевнена, готуватиму їх частенько. Класно смакуватимуть як доповнення до різноманітних перших страв, наприклад бульйону чи грибної юшки. А ще їх завжди можна взяти з собою.



Ось така вийшла пиріжкова смакота! Просто райська насолода! 

 

Немає коментарів:

Дописати коментар