пʼятницю, 8 лютого 2019 р.

Маковий тарт


Різдво у мене асоціюється з маковою випічкою. Моя бабуся Парасковія завжди пекла на це величне свяио маковий штрудель. Його смак не можу забути й досі. Спекти штрудель за бабусиним рецептом ще не наважуюся, проте щороку експериментую з різноманітними маковими пирогами. Цього року, наприклад, пекла смачний маковий тарт. Результат перевершив всі сподівання.
Інгредієнти. Корж: 2,5 склянки борошна. 1/3 склянки цукру, 1,5 ч. л. порошку до печива, 2 ч. л. ванільного цукру, дрібка солі, 1 яйце, 2 жовтка, 100 г масла, 2 чубаті ст. л. густої сметани. Маса: 300 г маку, 50 г грецьких горіхів, 50 г родзинок або в'яленої журавлини, 30 г мигдалевих пелюсток, 2 білки, 30 г розтопленого масла, 3-4 ст. л. меду, 1 яблуко, 1 апельсин.

Борошно просіяти, додати цукор, ванільний цукор, порошок до печива, дрібку солі, ретельно вимішати. 

Додати порізане кубиками масло, перетерти руками до утворення вологих крихт. 

Додати яйце, жовтки та сметану, замісити м'яке тісто.

Форму для тарта, розміром 30 см, змастити маслом, посипати борошном. 

Тісто розділити на дві нерівні частини: одну більше, другу - меншу. Більшу частину розкачати в пласт. 

Викласти у форму, сформувавши корж з бортами, наколоти виделкою, поставити до холодильника. 

Меншу частину також розкачати в тонкий пласт. З допомогою спеціальних форм вирізати тістечка, вони нам знадобляться для декорування пирога.

Мак залити кип'ятком, поставити на вогонь, довести до кипіння, проварити 5 хвилин, залишити остигати. Коли мак охолоне, злити зайву рідину. 

Змолоти мак або подрібнити в блендері.

 Яблуко потерти на грубій тертці. 

Горіхи порізати. 

Сухофрукти обдати кип'ятком і порізати. Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані., додати мед, ретельно вимішати. 

 З апельсина стерти цедру. 

Вичавити сік з половини апельсина. 

До макової маси додати апельсинову цедру та сік, розтоплене масло, терте яблуко, горіхи, мигдалеві пластівці та журавлину, ретельно вимішати. 

Білки збити з дрібкою солі в стійку піну. 

Поступово додати білки до маку, акуратно вимішати, обережними рухами знизу вверх. 

Викласти масу на корж, розрівняти. 

Зверху викласти тістечка. 

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 45-50 хвилин.



Тарт неймовірно смачний, апельсинові нотки доповнюють маковий смак, горіхи та сухофрукти роблять його цікавішим. А от яблука роблять начинку соковитою і цікавою. Взягалі, я обожнюю яблучно-маковий тандем, як на мене, він завжди безпрограшний.




Це звісно не маковий штрудель, проте маковий тарт є його гідним конкурентом. Тож якщо ви так само, як і я не уявляєте різдвяних свят без макової випічки, то сміливо рекомендую зупинити свій вибір саме на цьому пирозі. Адже він по-перше на його приготування не піде кільканадцять годин. По-друге, його смак - неперевершений. І по-трєте, виглядає дуже гарно і сучасно. 



Тарт рекомендую нарізати великими матками, бо через не надто щільну начинку, маленькі шматки, просто порозсипаються. А ще не варто собі шкодувати смакоти, тому одразу ж нарізайте тарт по-багатому і запивайте улюбленим чаєм чи міцною кавусею.  

     

  

І хоч різдвяні свята вже далеко позаду, цей унікальний і святковий настрій можна знову повернути до своєї оселі. Для цього потрібно лише спекти цей маковий тарт. Рідзвяний настрій - гарантовано!



Немає коментарів:

Дописати коментар