неділю, 12 січня 2020 р.

Пиріг "Гарбузова іриска"


Це мій безперечний фаворит серед гарбузових пирогів. Він дуже ніжний, з пряним ароматом і яскравим ірисовим смаком. Цей рецепт народився під час моїх чергових кулінарних експериментів, результат перевершив усі сподівання.

Інгредієнти. Тісто: 250 г борошна, 120 г масла, 50 г цукру, 1 яйце, 1 ст. л. рому (коньяку або горілки), 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. кориці, 0,5 ч. л. приправи для гарбуза, дрібка мускатного горіха. Начинка: 500 г гарбузового пюре, 2 яйця, 250 г вареного згущеного молока, 50 г цукру, 1 ч. л. лимонного соку, 1/2 ч. л. кориці, 1/2 ч. л. солі, 1/2 ч. л. приправи до гарбуза, 2 ст. л. рому чи коньяку, 1 ст. л. ванільного цукру, 1 ч. л. апельсинової чи лимонної цедри.

Шматок гарбуза 700-800 г помити, обсушити, вичистити м'якоть, а шкіру залишити. Якщо великий шматок гарбуза, то можна його порізати на декілька менших.
Обгорнути кожну скибочку гарбуза фольгою, поставити на деко. Пекти в розігірітій до 200 градусів духовці 60-90 хвилин або до м'якості гарбуза.

 Охолодити гарбуз. Почистити від шкірки. Подрібнити блендером до однорідності. 

Таке пюре можна зберігати в холодильнику до тижня і використовувати у різноманітній випічці: печиві, сирниках, тортах, кексах. 

У миску з просіяним борошном, додати сіль, цукор,  мускатний горіх, корицю та приправу для гарбуза, вимішати.
Додати холодне, порізане кубиками масло. Швидко перетерти руками до утворення вологої крихти.
Додати яйце та ром і замісити м'яке тісто.

Розкачати тісто в пласт.

Викласти тісто у змащену маслом та посипану борошном форму. Щодо розмірів форми тут можливі два варіанти - діаметром 22 см з високими бортами або більш пласка діаметром 27-30 см. Особисто я випробувала обидва варіанти. 
 Підігнути краї коржа, сформувавши основу-кошик. Можна пальцями сформувати хвилясті краї. Поставити корж в холодильник на 30 хв.
Охолоджений корж вистелити пергаментом, насипати туди квасолю чи рис. 
Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 10 хвилин. Акуратно витягнути вантаж з коржа, і підпекти його ще 5 хвилин.

Для начинки у мисці з'єднати гарбузове пюре, варене згущене молоко, яйця, цукор, приправи, цедру і ром. Ретельно збити віночком, можна легко збити міксером.


Корж можна злегка посипати манкою. Готову начинку вилити у підпечений корж. 
  Пекти в розігірітій до 200 градусів духовці 10 хвилин. Тоді зменшити температуру до 170 градусів і пекти ще 50 хвилин.


Пиріг виходить неймовірним. дуже складно здогадатися, що в його основі гарбуз, адже він там не домінує. Смакуючи цим пирогом здається, що їсте не гарубзовий десерт, а пряну іриску.


 Як на мене, цей пиріг ідеально пасує до зими, адже прянощі, які входять до рецепту роблять його схожим на імбирний пряник з начинкою.
  

 У моєму блозі є рецепт гарбузового пирога, він чимось схожий на цей, і також доволі смачний. Проте в тому рецепті використовую неварене згущене молоко. Тож пиріг виходить яскравішим за кольором, проте смак цього пирога мені подобається більше, адже варена згущенка краще "завуальовує" смак гарбуза, доповнює його і робить схожим на іриску . Але, це мої смаки. ваші можуть бути іншими, тому рекомендую спробувати обидва. 



Немає коментарів:

Дописати коментар