пʼятниця, 6 листопада 2020 р.

Сметанний сирник "Мозаїка"


 Ніжний, яскравий, немовірно смачний та оригінальний. Всі ці епітети підходять для характеристики сметанного сирника "Мозаїка", рецептом якого хочу з вами сьогодні поділитися. Його рецепт знайшла у моєму улюбленому кулінарному журналі "Сучасна кухня", і одразу вирішила приступити до його приготування. 

Інгредієнти. Основа: 240 г печива "До кави", 100 г масла, 2 ст. л. цукру, дрібка солі. Сирна маса: 300 г домашнього сиру, 80 мл вершків, 500 г сметани  жирністю 20-22%, 160 г цукру, 4 яйця, 1 ч. л. ванільного цукру, 30 г какао, 170 г м'якої карамелі (цукерок типу тофі).

Печиво подрібнити в крихту. 


Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. 

До крихти печива додати цукор і сіль, вимішати. Додати масло, вимішати. 

Форму, діаметром 24 см вистелити пергаментом, викласти крихту, втрамбувати формуючи корж.


 Пекти в розігрітій до 160 градусів духовці 15-18 хвилин. Охолодити. 

Сир збити з вершками погружним блендером до однорідності. 


Додати цукор, ванільний цукор та сметану, ретельно збити. 

Додати яйця ще раз збити. Виходить доволі рідка маса. Втім не переживайте, в процесі випікання вона загусне.


Цукерки порізати, викласти у каструлю з товстим дном, розтопити на водяній бані, постійно помішувати і стежити, щоб не пригоріли.



 Сирну масу поділити на чотири частини, до двох частин нічого не додаємо, залишаємо білими, з'єднуємо. 

До однієї маси додати какао, збити. 


До іншої - розтоплену карамель, збити погружним блендером. Можуть залишитися часточки карамелі, це не критично. 

Форму з сирником щільно обгорнути фольгою.

В підпечений корж вилити білу масу. 

Акуратно суцільною цівкою по колу з невеликої висоти влити по черзі кольорові маси. Важливо, щоб всі маси не перемішалися.  


У велику форму налити кип'яток, помістити форму з сирником так, щоб вода сягала половини його висоти. 


Пекти в розігрітій до 160 градусів духовці 1 годину 30 хвилин. Охолодити.




Сирник виходить неймовріно ніжним, його смак і консистенція чимось нагадує крем-брюле. Мені дуже подобається його кремова текстура і гармонія трьох смаків.



Впевнена, що цей сирник справить справжній фурор на святковому столі, адже він дивовижний. У мене його смак більше асоціюється з мусовими тортами без випічки, аніж з чізкейками. І це не двино, адже він неймовірно ніжний. 



А ще не можу не згадати його цікавий візерунок, який додає цій випічці оригінальності та неповторності. Впевнена, що цей сирник пектиму ще. Хоча, зізнаюся, що під час приготування були певні побоювання чи все вийде, як на картинці у журналі. Вийшло ще краще! 



Смачного! Вдалих кулінарних експериментів!

Немає коментарів:

Дописати коментар