четвер, 19 листопада 2020 р.

Гарбузово-шоколадний кекс

Гарбуз таки універсальний продукт. З нього можна приготувати перші, другі страви, закуски, десерти тощо. Зізнаюся, що обожнюю гарбузи, готувала з них майже усе, окрім цукерок. Тож сьогодні пропоную рецепт Шоколадно-гарбузового кекса – ароматного і дуже смачного, впевнена, вам сподобається. Раніше публікувала перепис цього десерту на "Хочу"

Інгредієнти. Гарбузове тісто. 125 г гарбузового пюре, 1 яйце, 100 г цукру, 1 пачка ванільного цукру, 50 г рафінованої олії (без запаху), 125 г борошна, 1 ч. л. порошку до печива, цедра з одного апельсина, 1/3 ч. л. меленого кардамону, ½ ч. л. меленого мускатного горіха, ½ ч. л. меленої кориці, 1/3 ч. л. меленого імбиру. Шоколадне тісто. 100 г вершкового масла, 2 яйця, 2 ст. л. сметани, 125 г борошна, 120 г цукру,  30 г темного какао, 1 ч. л. порошку до печива.

Форму для кекса змастити маслом і посипати борошном. І приступаємо до приготування гарбузового тіста. Одним із його основних складників, звісно ж є гарбузове пюре. Для цього потрібно взяти шматок гарбуза десь на 300-350 г. Почистити його від серцевини, шкіру залишити. Замотати у фольгу та пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 40 хвилин. Витягнути з духовки остудити, спечену м’якоть вибрати і подрібнити в блендері до однорідності. Гарбузове пюре зберігається в холодильну до п’яти днів і є хорошою заготовкою до різноманітних рецептів. 

З апельсина обтерти цедру.

Борошно просіяти, змішати з порошком до печива.

Яйця збити з олією, гарбузовим пюре, цукром, ванільним цукром та цедрою апельсина.

Додати борошно, вимішати. Додати спеції, вимішати. Усі ці спеції я заміняю 1 ч. л. зробленої заздалегідь приправи до гарбуза. В її склад входить кориця, гвоздика, імбир, духмяний перець та мускатний горіх. Спеції є важливим складником рецепту і додають гарбузовому тісту неймовірного аромату.  

Для шоколадного тіста просіяне борошно змішати з какао і порошком до печива.

Масло злегка підтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані, збити з цукром на пухку масу. Вмішати одне яйце - збити, тоді друге – знову збити, додати сметану – ще раз збити.

Додати сухі складники і вимішати. 

У форму ложкою по черзі викласти тісто. Шоколадне тісто буде густішим, тому я спочатку порозкладала шоколадне тісто, залишаючи порожнини, а тоді акуратно викладала гарбузове тісто, котре через свою рідшу консистенцію легко заповнило усі шпаринки.

Останній штрих провести шпажкою, злегка змішуючи кольори.

Пекти в розігрітій до 180 духовці 45-50 хвилин. Готовність перевірити шпажкою чи сірником, який після проколювання кекса має бути сухим.



Аромат, який наповнює кухню, під час випікання кексу просто неймовірний. Кориця, гвоздика, імбир, мускат, духмяний перець та какао утворюють дивовижний танок запахів, який а мить переніс мене в затишну кондитерську. Не вистачає лише горнятка із запашним чаєм. На щастя, цю ситуацію легко виправити. Пішла ставити чайник.



Насправді гарбузи люблять не всі. Хтось точно ще скептично ставиться до цього продукту і страв з нього, хоча навіть найбільший противник гарбузів не впізнає його у цьому кексі. Шоколадний смак, пряні нотки та апельсиновий аромат – і все, ніяких гарбузів чи бодай натяків на них. Основне правило, - не казати ненависникам гарбузів, що в цьому кексі є цей жовтогарячий овоч, самі вони точно не здогадаються.



Серед численних плюсів цього рецепта – легкість приготування та дешевизна. Тож, якщо плануєте спекти цей кекс, то вам не прийдеться добряче трусити свої кишені і ночувати на своїй кухні. Словом, ідеальний рецепт для вечірнього чаювання. Поєднання двох смаків – шоколадного та пряного гарбузового - це щось неймовірне. На вигляд також доволі непогано: гра контрастів і кольорів, так і хочеться відрізати собі шматочок і з’їсти. Смачного!


Немає коментарів:

Дописати коментар