суботу, 13 квітня 2024 р.

Швидка паска на сирному тісті та з ягідною глазур'ю


 Цей рецепт сподобається тим, хто не хоче витрачати час і нерви на дріжджову випічку. Готується така паска доволі швидко. Виходить надзвичайно смачною і в міру солодкою. А яскрава ягідна желатинова глазур додає їй барв, оригінальності і неповторності.

Інгредієнти. Для тіста: 200 г кисломолочного сиру, 100 г м'якого масла, 100 г цукру (4 ст. л), 2 яйця, 150 г борошна, 8 г порошку для печива, 70 г в'яленої журавлини (вишні або родзинок чи інших улюблених сухофруктів). Для глазурі: 60 г ягідного пюре (чорниця, смородина, малина), 120 г цукру, 7 г желатина + 25 г холодної води.


Важливо, щоб всі складники для тіста були кімнатної температури. Сир перетерти через дрібне сито.

М'яке масло збити з цукром до однорідності, можна міксером або вручну. Додати яйця, ще раз збити. 

Додати перетертий через сито сир, змішати до однорідності. 


Додати просіяне борошно та порошок до печива, ретельно перемішати комбайном або лопаткою. Буде м'яка, доволі липка маса.


 Додати журавлину або інші сухофрукти, вимішати.


Викласти тісто у  паперову форму, заповнити на 3/4, розрівняти, постукати дном по столу. З цієї норми виходить дві паски, діаметром 11 см і 4 пасочки, діаметром 7 см. 


Пекти в розігрітій до 170 градусів духовці 50-60 хвилин. Готовність перевіряти дерев'яною шпажкою. Правило незмінне: суха шпажка - паска готова. Час приготування може бути і меншим, адже буде залежити від величини пасок і особливостей вашої духовки. Якщо верх паски буде сильно рум'янитися, накрийте фольгою. Паски витягнути з духовки, охолодити. Зняти паперові форми.


А поки печуться паски, готуємо глазур. Желатин залити холодною водою, перемішати, поставити набухати. 


Чорниці, я брала заморожені, збити в блендері, перетерти через сито.


60 г пюре перекласти в сотейник, висипати цукор, перемішати. Поставити на вогонь, постійно помішуючи, прогріти, щоб цукор розчинився. Можна довести до кипіння. Не кип'ятити. В гаряче ягідне пюре додати желатин, перемішати. 


Збивати міксером або комбайном до повного остигання глазурі. Суміш має посвітліти, збільшитися в об'ємі. Вона буде схожою на маршмелоу. 


Покрити верх пасок тонким шаром глазурі. Важливо не давати глазур грубо, бо буде довго застигати. 


Прикрасити паски сухофруктами, горішками і всім, що підкаже ваша фантазія. Глазур, як я вже писала дуже нагадує маршмелоу, вона доволі м'яка і спочатку липка. Тому для застигання їй буде потрібен час - десь 6-7 годин. Але маю вас попередити, що специфіка цієї глазурі в тому, що вона все ж таки має здатність липнути, навіть після висихання. 




Паска виходить смачною і ароматною. Вона чимось схожа на кекс. Як на мене - це класна альтернатива здобній пасці, якщо у вас немає часу, терпіння чи бажання "зачинати" дріжджову випічку. Мені вона дуже сподобалася. 




Глазур, яка у мене залишилася я переклала у форму і смакувала нею, як окремим десертом. Тому не засмучуйтеся, якщо у вас залишиться глазур. Вона виходить ніжною, як невагомий зефір, можна сміливо поласувати як самостійним десертом. 




Цей рецепт знайшла на ютуб-каналі в Лізи Глинської. У неї у відео все детально розказано, щоправда вона там ще спілкувалася російською, і це трохи відбиває охоту дивитися рецепт. Проте я намагалася світлинами і описами теж все детально розказати.  




Ось така паска на розрізі. Не забита і доволі м'яка, достатньо волога, але не гливка. Словом, смачна і в міру солодко. Завдяки порошку до печива виріб доволі гарно росте.  Смачного!


Немає коментарів:

Дописати коментар