середу, 1 квітня 2015 р.

Шоколадний тарт з грушами

Це дивовижний тарт! Отак лаконічно можна охарактеризувати грушевий пиріг, про який я вам зараз розповім. Крухе тісто, груші та шоколадне тісто-крем - це запорука ідеального та меге-смачного десерту. Принаймні, я так думаю:).

Рецепт цього пирога взяла з книжки "Школа шоколада", яку мені якось подарував тато, але якось ніяк руки не доходили до неї, і вже років два вона припадала порохами в книжковій шафі. Для кулінарної книжки - це неприпустимо, тому вже виправила цю несправедливу ситуацію і випробувала на своїй кухню цей італійський десерт. Думаю, мому в татові цей тарт дуже б сподобався, адже він обожнював шоколад:(.

Інгредієнти. Для тіста: 165 грамів борошна, 30 грамів цукру, 30 грамів мигдалю (я замінила грецькими горіхами), 3-4 столові ложки холодної води, 125 грамів вершкового масла, дрібка солі. Для начинки: 700 грамів груш, 90 грамів вершкового масла, 1 яйце, 45 грамів какао, 200 грамів цукру, 45 грамів борошна, 1 пачка ванільного цукру.


Змолоти в блендері чи кавомолці грецькі горіхи. Просіяти борошно, додати до нього сіль, цукор, змелені горіхи, перемішати.

Масло порізати на кубики та перетерти з борошняною сумішшю до крихт. Додати воду, замісити тісто, поставити його на півгодини до холодильника. Потім розтачати його, викласти в змащену маслом та посипану борошном форму і знову поставити до холодильника.

Груші почистити від шкірки, вирізати серцевини і порізати на чотири частини.



Тісто проколоти виделкою, посипати 2 столовими ложками цукру.

На тісто розкласти груші.

У мене були невеличкі плоди, тому розкладала в два ряди, якщо ж груші будуть крупними, можна - й в один.

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин.
Тим часом готуємо шоколадне тісто-крем. Для цього розтоплюємо масло чи на паровій бані, чи в мікрохвильовій печі. До розтопленого масла додаємо какао.

Ретельно перемішуємо до однорідної консистенції.

Яйця збиваємо з цукром, додаємо суміш масла з какао, просіяне борошно та ванільний цукор.

Усе перемішуємо.

Витягаємо з духовки пиріг.

Викладаємо шоколадну масу на пиріг, розрівнюємо лопаткою.

Випікаємо ще 15-20 хвилин. Пиріг можна залишити остигати в духовці. Холодний пиріг посипаємо цукром-пудрою.

Книжковий рецепт майже не доповнювала, лише замінила мигдаль грецькими горіхами, адже з тим захмарним курсом долара ціни на мигдаль космічні - 400-500 гривень за кілограм. Але повірте мені на слово, з грецькими горіхами смакує дуже круто.

Нарізаємо на порційні шматки і насолоджуємося дивовижним смаком грушево-шоколадного тарта. Рекомендація - перед тим як різати пиріг потрібно дати йому повністю охолонути.

Хочу зізнатися, що віднедавна груші та шоколад - це моє улюблене поєднання в десертах, а ковток запашної кави довершує цю гармонію смаків.











2 коментарі:

  1. Оля, насолоджуюсь твоїми фотографіями і легенько покусую губи, так би мені хотілось шматочок такого десерту! І взагалі, стільки у тебе смакоти в блозі, але зараз маю строгу дієту, особливо на шоколад;) ой, а кава, як мені запахла кава! :))))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую, Соля! Дуже тішуся, що мої фотографії та страви приносять задоволення! ))). А дієти, навіть дуже строгі, мають властивість рано чи пізно закінчуватися))), а шоколад з кавою нікуди не втече))

      Видалити