середу, 11 травня 2016 р.

Яблучний торт


Сьогодні в меню мого смачного блогу - Яблучний торт. Його я готувала на Великдень, вийшло доволі смачно, просто і в той же час оригінально. Впевнена цей рецептик стане в пригоді восени - в яблучний сезон, коли так і хочеться щось приготувати з яблук, а от традиційний яблучний пляцок - уже проївся.

Цей рецепт знайшла в одному з кулінарних журналів. Під час приготування дещо його видозмінила і навіть маю кілька зауважень-спостережень. але про все по порядку.
Інгредієнти: Корж: 250 г вівсяного печива, 100 г масла, 1 ч. л. кориці. Сирно-вершковий мус: 400 мл молока,250 г домашнього сиру, 150 г цукру, 1 пакетик порошку для пудингу з вершковим смаком, 1 пакетик прозорого желе для торта, 2-3 листи листового желатину (це десь 5-6 г порошкового желатину), 1 ч. л. ванільного цукру . Яблучний мус: 1 кг яблук, 250 мл води (замість води ідеально підійде яблучний сік), сік з одного лимона, 80 г цукру, 1 ч. л. меленої кориці, 25 г порошкового желатину.
Печиво змолоти в крихту.  
Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані.
До крихти печива додати корицю, вилити масло і перемішати до утворення кашки.

Форму, розміром 22 сантиметри, вистелити пергаментом. Викласти крихту, утрамбувати.

Отже, я робила корж з вівсяного печива, втім переконана, що для цього торта варто таки спекти корж. Тому наводжу рецепт тіста, який був в оригінальному рецепті. Складники: 2 яйця, 100 г цукру, 80 г мелених грецьких горіхів, 50 г борошна, 0,5 ч. л. розпушувача, 1 ч. л. тертої лимонної цедри, 40 г вершкового масла. Для коржа яйця збити з цукром і 2 столовими ложками води до пишної маси. Підмішати розтоплене вершкове масло, горіхи, цедру, борошно, розпушувач. Тісто викласти в помащену жиром і посипану борошном роз'ємну форму, діаметром 22 сантиметри. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 30 хвилин.  
Приступаємо до приготування сирно-вершкового мусу. Листи желатину залити холодною водою. Молоко вилити в каструлю, додати пудинг, цукор, помішуючи довести до кипіння, варити до загустіння. 

Дати суміші злегка охолонути. Додати желе для торта та віджатий желатин, перемішати до повного розчинення желатину. В результаті цей шар буде доволі м'яким, хоча й зберігатиме форму, тому ті, хто любить більш міцні коржі, може збільшити кількість желатину. Сир кімнатної температури збити в блендері з молочним пудингом до однорідної кремової суміші. 
Охолоджену суміш вилити на корж, поставити до холодильника остигати.  
Яблука почистити, порізати тонкими скибками.
  Желатин замочити в 150 грамах холодної води.
Яблука викласти в каструлю, додати лимонний сік, цукор, корицю воду чи сік. Злегка проварити на слабкому вогні. Варила, доки яблука не зварилися, приблизно 15-20 хвилин.

 Готові яблука відставити з вогню, злегка охолодити, висипати желатин і розмішати. Повністю охолодити. Холодне желе вилити на сирну масу, і знову поставити до холодильника на кілька годин, а ще краще на ніч.
Готовий тортик прикрасила грецькими горіхами та паличками кориці. Вийшло доволі цікаво та гармонійно.



 Такий торт готувала вперше, але точно знаю, що не востаннє. Проте наступного разу спечу корж за вищенаведеним рецептом. До сирної маси дам на 1-2 листи листового желатину більше. Думаю, 10 г желатину - оптимальна кількість для цієї кількості складників. А готуючи яблучний шар замість води візьму яблучний сік, а ще краще яблучно-імбирний чи яблучно лимонний. Проте ви і першого разу можете скористатися цими порадами-висновками:). Хоча і варіант без цих доповнень вийшов надзвичайно смачним.


Смачного дня із запахом кориці!

Немає коментарів:

Дописати коментар