пʼятницю, 14 квітня 2017 р.

Паска-краффін


Цього року у мене буде особливий Великдень, адже я нарешті наважилася спекти паску. І не раз, а навіть двічі. Рецепт паски з сирного тіста опублікувала на "Хочу". А сьогодні хочу поділити з вами оригінальним рецептом паски-краффіна. В цьому рецепті поєднуються особливості приготування круасанів, класичного дріжджового тіста та елементи мафінів. Словом, три в одному. Впевнена така паска, особливо, сподобається поціновувачам круасанів.
Рецепт цієї незвичної паски знайла на каналі в "Ютубі" - Luda Easy Cook Моя Кухня. У відео авторка рецепту все дуже чітко демонструє і розповідає усі секрети приготування, тож я одразу наважилася повторити за нею цей шедевр.

Інгредієнти: 350 г борошна, 80 мл молока, 7 г сухих дріжджів, 80 г цукру, 1/2 ч. л. солі, 1 яйце, 2 жовтки, 40 г розтопленого вершкового масла, 30 мл апельсинового соку (можна замінити на молоко), 100-120 г вершкового масла кімнатної температури для слоїння тіста, 100 г журавлини, родзинок чи інших сухофруктів, 50 г мигдалевих пелюсток або інших подрібнених горіхів.
Масло розтопити в мікрохвильовці. Молоко підігріти до 38-40 градусів. В молоко додати 1 ч. л. цукру і дріжджі, ретельно вимішати, залишити набухати на 5-10 хвилин. 

Тим часом яйця збити з цукром до пишної, світлої маси. Яйця мають бути кімнатної температури. 


Борошно просіяти в миску, додати сіль, перемішати, зробити заглиблення. 

Вилити опару, яєчну суміш та апельсиновий сік, розпочати вимішувати тісто. 


Додати розтоплене масло, замішувати тісто. 


Коли воно розпочне збиратися в кулю перекласти на стільницю, борошна не підсипати, вимішувати 10-15 хвилин, поки тісто перестане липнути до рук і стільниці. Має вийти м'яке, ніжне та еластичне тісто. 


Миску змастити олією або маслом, злегка  змастити і тісто, викласти його в миску, накрити харчовою плівкою, поставити в тепле місце на 50-60 хвилин, за цей час тісто має збільшитися в об'ємі бодай в два рази. Я зазвичай вмикаю духовку на низьку температуру і десь поруч ставлю тісто.


  Коли тісто підійде перекласти його на стільницю, руки змастити олією, так легше буде з ним працювати. Так як я робила три паски, дві однакові, одну - маленьку, то поділила тісто на три частини - дві більші однакового розміру, одну меншу для маленької паски. 

Кожну частину округлити, розрівняти, накрити плівкою залишити на 10 хвилин відпочити. 


За цей час воно також трішки підросте.  Викласти тісто на підсипану борошном стільницю, зверху також притрусити борошном, розкачати в тонкий прямокутний пласт. Під час розкатування потрібно розтягнути тісто за краї, формуючи прямукутник. 


 Розкатаний пласт змастити маслом. 

Посипати сухофруктами та пелюстками, скрутити в рулет, притискаючи кожен шар, перекласти рулет на дошку, накрити плівкою і приступити до другої і третьої  частини тіста, з якими потрібно зробити все те саме. 


Рулет перекласти на стільницю, гострим ножем розрізати вздовж, залишивши нерозрізаними 2-3 см. 

З однієї частини рулету формуємо дно паски, скручуючи тісто по спіралі, розрізом назовні, дійшовши до нерозрізаного кінця, викручуємо його наверх і продовжуємо формувати верхній шар паски. Важливо, щоб розріз тіста був назовні. 



Перекласти паску у форму. До речі, використовувала дві форми, діаметром 12 см та одну - 8 см. Використовувала як металеві, так і паперові форми. Металеву форму нічим не змащувала, лише обгорнула пергаментом, окремо дно і борти. Якщо використовуєте роз'ємні форми, то бажано дно обгорнути фольгою, щоби під час випікання масло не витікало.

Залишити паски на 60 хвилин в теплому місці підходити. 

Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 10 хвилин, тоді зменшити температуру до 180 градусів і пекти ще 25-30 хвилин. Після десяти хвилин випікання, бажано накрити верхівки пасок фольгою, щоб не пригоріли.  Під час випікання оселя наповнюється дивовижним ароматом домашньої здоби.

Готові паски злегка охолодити, витягнути з форм, викласти на полотенце на бік,  час від час повертаючи, так паска рівномірніше остигне. 

Паску можна покрити глазур'ю, або просто посипати цукром-пудрою.



Неймовірно смачна, ароматна, пухка і майже невагома паска-крафін підкорила моє серце, душу і шлунок:). Ніжний вершковий смак і пухке тісто, на мою думку, саме такою має бути ідеальна паска. 



Зізнаюся, раніше ніколи не пекла паску. Ще коли була живою моя бабуся, за цю диво-випічку "відповідала" вона і щороку випікала кільканадцять румяних бабок, котрі вражали своїм кольором та смаком. Після смерті моєї бабусі ні я, ні мама не наважувалися взятися за цю справу. Тож щороку ми їх купували. І от цього року ще задовго до Великодня у мене з'явилося непереборне бажання самій спекти паску. І я таки це зробила. Вирішила спробувати приготувати незвичну паску, яка в результаті перевершила усі мої сподівання.



Звичайно, під час випікання паски не варто забувати про "святі правила" в домі має бути тиша, спокій, а в господині - хороший настрій, і тоді все вдасться. Тож під час випікання моєї першої паски ми з моїм чоловіком в кухні говорили пошепки і ходили на пальчиках:), паска вдалася. Лише ті бабки, які були в паперових формах трішки підгоріли знизу, ну це все залежить від духовки, тож якщо ваша духовка має здатність "спалювати" випічку і ви у ній не дуже впевненні, то поставте на низ під решітку миску з водою. Температура буде рівномірною і ваші духм'яні красуні точно не підгорять знизу.


Це моя перша паска і скажу чесно мені сподобався процес, хоч він і доволі трудомісткий і довгий, проте цікавий і творчий. Мабуть, наступного року знову пектиму паску адже таки магазинна бабка ніколи не зрівняється з домашньою. Цього року я це перевірила на власній кухні:). Веселих свят! Смачної паски і здійснення усіх найзаповітніших мрій!

14 коментарів:

  1. Оля, я знов і знов хочу зробити Тобі компліменти:)) Пасочки вийшли такі красуні, я ще таких не бачила, ну дуже оригінальні на вигляд:) Я вже пробувала пекти пасочки, це дійсно цікавий процес, хоч і доволі клопіткий, проте результат приносить надзвичайні емоції. Але поки що покладаюсь на маму, яка кожен рік випікає нам пасочки, тому я можу приготувати чи спекти щось інше. І щодо традиції "паски печуться в тиші" то в нас вона також заведена:) Ще раз бажаю Веселих свят і гарного святкування!

    ВідповістиВидалити
  2. Дякую, Соля. Так, так процес таки дуже цікавий, але трудомісткий:). Але це того вартує:). Доіно вагалася, яку паску пекти, але коли в мережі побачила такий варіант, одразу зрозуміла це саме те що треба:). Спасибі за теплий відгук, веселих і радісних свят, здійснення мрій і добра!

    ВідповістиВидалити
  3. Привіт.Родзинки мають бути вимочені у воді?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Привіт. так як я використовувала журавлину, то не вимочувала зовсім. Щодо родзинок, то б також цього не робила, тільки добре б промила і висушила.

      Видалити
  4. Дякую Вам за цей чудовий рецепт. Все вдалось, я ще за своїм смаком додала цукатів і мигдалю. Ще раз дякую !!!��

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На здоров'я! Дякую Вам, що готуєте за моїми рецептами ❤️. Тішуся, що все у вас вийшло і паска сподобалася! Світлих свят!

      Видалити