неділю, 4 серпня 2019 р.

Тарт з персиками і чебрецем


Цього року можемо похвалитися багатим врожаєм... чебрецю. Куди його тільки не даю: в чай, салати, перші та другі страви, закуски... А от десерти ніколи не готувала з цією запашною травою. Тому виправляюся і пропоную приготувати Тарт з персиками та чебрецем. Смачно, цікаво і просто.
Інгредієнти. Тісто: 1 1/3 склянки борошна, 1/3 склянки цукру, 1/4 чайної ложки дрібної солі, 1/2 склянки (120 г) холодного масла, 1 столова ложка дрібно нарізаного листя чебрецю (свіжого або сушеного), 1 жовток, 1/4 склянки сметани, 1 чайна ложка екстракту ванілі або ванільного цукру. Заварний крем: 1 склянка молока, 1 склянка вершків, 1 пачка ванільного цукру, 4 великих яєчних жовтка, 1/2 склянки цукру, 3 столові ложки кукурудзяного крохмалу, 1/2 чайної ложки дрібної морської або столової солі, 1 столова ложка вершкового масла. Персикова начинка: 1 столова ложка вершкового масла, 2 столові ложки цукру, 3 великих персика (350-400 г), 1 столова ложка свіжого листя чебрецю.

Борошно просіяти, додати цукор, ванільний цукор, сіль та чебрець, ретельно вимішати. Додати холодне, порізане кубиками масло. 

Швидко перетерти руками до утворення вологої крихти. 

Додати вершки та жовток, замісити м'яке тісто. 

Загорнути в харчову плівку, охолодити в холодильнику не менше 2 годин. Загалом таке тісто може зберігатися в холодильнику до 4 днів.

Переходимо до приготування заварного крему. Молоко та вершки вилити в  каструлю, додати цукор та ванільний цукор, довести на середньому вогні до кипіння. 

Тим часом злегка збити жовтки. 


До яєчної суміші додати крохмаль та сіль, ретельно вимішати. 

Тоненькою цівкою, в декілька прийомів, влити нагріте молоко з вершками до яєчної сумші, ретельно вимішати. 

Перелити цю суміш назад у каструлю, варити, постійно помішуючи до загустіння.

В готовий крем додати масло, вимішати. 

Готовий крем забрати з вогню, накрити харчовою плівкою в контакт. Охолодити.

Тісто розкачати в пласт. 

Викласти в змащену маслом і посипану борошном форму. Наколоти виделкою.

 Зверху на корж викласти пергамент, висипати квасолю чи іншу крупу. Пекти в розігірітій до 190 градусів духовці 20 хвилин. 

Обережно забрати з коржа пергамент з вантажем.

Пекти ще 15 хвилин. Охолодити.

Персики обдати кип'ятком, зняти шкірку, нарізати дольками. Можна і зі шкіркою.

 На сковороді на сильному вогні нагріти масло. Додати цукор, тушкувати, поки не почне танути, приблизно 20 секунд.

Додати персики, варити, постійно помішуючи, поки соки не виділяться і цукор повністю не розтане, приблизно 2-3 хвилини. Охолодити.

Холодний корж витягнути з форми, перекласти на велике блюдо.

Заварний крем збити міксером.

Викласти крем на корж, розрівняти.

 Викласти холодні персики разом з соком на крем. Посипати свіжим чебрецем.




Цей пиріг можна приготувати заздалегідь. Тобто, спекти корж, приготувати крем і персикову начинку, а вже безпосередньо перед подачею скласти десерт. Тарт виходить дуже ніжним. Круха основа, ніжний крем і соковиті персики разом утворюють щедру гармонію смаку.



Загалом цей пиріг можна готувати в різні пори року, а не лише в сезон персиків. адже замість свіжих фруктів сміливо можна взяти консервовані. Думаю, однієї 400-грамової банки вистачить. 




 В цього пирога є один недолік. Він погано транспортується. Втім, його ніжний та вишуканий смак все компенсує. До речі, такий тарт можна приготувати не лише з персиками, а наприклад, з абрикосами, сливами, грушами, чи навіть яблуками. Впевнена, буде не менш смачно.


Немає коментарів:

Дописати коментар