пʼятницю, 30 серпня 2019 р.

Легка окрошка на кефірі


Спека - це ідеальна пора для холодних супчиків типу окрошки. Адже в літній спекотний час у фавориті страви, котрі не потребують термічної обробки, є легкими та смачними. Цим рецептом вже ділилася з читачами сайту Хочу.юа, а тепер прийшла черга і до читачів мого мегасмачного блогу.
Інгредієнти:  1 великий пучок редиски, 1 великий пучок зеленої цибулі, 1 пучок кропу, 3 огірки середнього розміру, 3 яйця, 1 л. кефіру 2,5% або 3,2%, сіль, чорний перець.


Назва окрошки – традиційної страви української та російської кухні походить від слова «кришити», тобто «різати», тож процес приготування в основному  базується на цій дії. Тому далі все просто. Огірки помити, почистити від шкірки та порізати невеличкими кубиками.

Так само порізати помиту редиску.

Овочі пересипати в миску, злегка  посолити і залишити на 10-15 хвилин, щоб пустили сік. 

Цибулю та кріп дрібно порізати.


Яйця зварити на твердо, 10 хвилин. Охолодити, почистити, розрізати навпіл, витягнути жовтки.

Білок порізати кубиками.

Жовтки перекласти в каструлю, де робитимете окрошку, додати порізану цибулю, посолити та розтерти в пасту.

Залити частиною кефіру, ретельно вимішати.

До цієї суміші додати порізаний білок, настояні овочі з соком, кріп та решту кефіру, посолити, поперчити. Вимішати.


Поставити до холодильника настоюватися на 1-4 години. Подавати до столу добре охолодженою. Зізнаюся, цей етап пропустила, адже вперше в своєму житті готувала окрошку, тому якнайшвидше хотіла її покуштувати. Вийшло неймовірно смачно.





Тепер я розумію, чому це ідеальна страва для літа. Перше, під час її приготування майже не потрібно вмикати різноманітних нагрівальних пристроїв, тобто плиту і духовкуJ. Друге, коли за вікном спека організм хоче їсти легкі, здебільшого овочеві страви, котрі не обтяжують шлунок. Третє, це той самий салат, лише дещо «мокрий».    



Я вже писала вище, що вперше готувала окрошку, і зізнаюся, мала упередження до цієї страви, думала, що я її не люблюJ. Помилялася, неймовірна смакота, ще й корисна і дієтична. Тож тепер, думаю, готуватиму окрошку часто, тим паче, що вона має мільйон варіантів.



Шукаючи у всесвітній мережі рецепт цієї страви, надибала, що схожу холодну зупу готували ще в часи Київської Русі. І це так круто, коли на твоєму столі через тисячоліття з’являється якась давня страва. Люблю таке. А ви? 


Немає коментарів:

Дописати коментар