вівторок, 9 червня 2020 р.

Чебуреки


Зізнаюся, ще на початку карантину склала собі список тих страв, які б дуже хотілося приготувати на власній кухні, адже у звичному ритмі на них не завжди є час чи бажання. Серед інших різних смаколиків: від багета до бабусиної паски, на почесному місці, звісно, були чебуреки. До них руки не одразу дійшли, проте одного прекрасного дня я все-таки це зробила. Результат перевершив всі сподівання, і куштуючи свій домашній чебурек, думками перенеслася в улюблену чебуречну.
Інгредієнти. Тісто: 250 г борошна, 120 мл кип'ятку, 2 ст. л. олії, 0,5 ч. л. солі. Начинка: 150 г свинини, 150 г говядини, 1 цибуля (80 г), 50-60 мл води, сіль, перець, мелений коріандр за смаком.
В кип'яток додати сіль, олію, перемішати.

Влити суміш в просіяне борошно і замісити тісто ложкою. 


Коли тісто трохи остигне, вимішати його руками, десь 5-6 хвилин. Не варто давати все борошно одразу, розпочніть з 200 г, а за потреби підсипте ще. Тісто виходить доволі тиугим, але еластичним: не липне ні до рук, ні до поверхні.

Тісто поставити в пакет чи обгорнути харчовою плівкою, залишити відпочити на 30 хвилин при кімнатній температурі.

Тим часом приготувати фарш. Через м'ясорубку пропустити м'ясо, цибулю. За бажанням цибулю можна дрібно порізати, а не молоти. Посолити поперчити за смаком, додати воду, вимішати. Фарш має бути соковитим, тому кількість води регулюйте самі, бо це буде залежати від консистенції фаршу.

Тісто розділити на 8 рівних частин, з кожної частинки сформувати кульку, накрити харчовою плівкою.


 З однієї кульки розкачати тонкий пласт, діаметром сковороди, в якій плануєте смажити, десь 21-24 см. Пласт має бути дуже тонким, аж прозорим.

На одну половинку розкачаного пласта викласти 1 ст. л. з гіркою фаршу, не доходячи до країв 1,5 см. 

Накрити другою частиною тіста, випустити повітря. 

Дуже ретельно з'єднати краї, можна це зробити з допомогою виделки. Зробити те саме з усіма заготовками.

Чебуреки смажити у великій кількості олії на середньому вогні до рум'яної скоринки з обох сторін.


 Під час смаження потрібно зверху поливати чебуреки гарячою олією, на якій вони смажаться. Загалом на смаження чебуреків знадобиться близько 5-7 хвилин. 

Важливо, перед смаженням кожної наступної партії, довести олію до кипіння. Готові чебуреки викласти на паперовий рушничок, щоб зібрати зайвий жир.



У чебуреках важливо не перегнути палку з фаршем, багато м'ясної начинки всередені - це ще не запорука смачної страви. Тому важливо дотримуватися пропорцій - скільки тіста, стільки ж начинки. У мене було десь 400 г тіста, тому стільки ж приготувала фаршу.



Чебуреки - надзвичайно смачні та соковиті, як в чебуречні. Знайшла саме той рецептик, за яким, впевнена, буду готувати ще. Адже, зізнаюся, це не перша моя спроба приготувати домашні чебуреки, проте найбільш успішна.



 
Подавати чебуреки потрібно з кавою. Так-так, саме з кавою, а не з томатним соком, пивом чи квасом. До речі, з кавою чеуреки дуже добре смакують. Смачного!
   

Немає коментарів:

Дописати коментар