середу, 17 червня 2020 р.

Сирник з полуницями


О, мій улюблений сезон полуниць нарешті набирає обертів і вже можна смакувати королевою ягід та готувати з неї чимало різноманітних страв. Сьогодні пропоную вашій увазі смачний і простий сирник з полуницями.
Інгредієнти. Тісто: 250 г борошна, 5 ст. л. цукру, 1 ч. л. порошку до печива, дрібка солі,  160 г холодного масла або маргарину, 1 яйце. Сирна маса: 900 г домашнього сиру, 250 мл вершків, 3 яйця, 180 г цукру, 2 ч. л. ванільного цукру або екстракту, 1 пачка ванільного пудингу або 40 г крохмалю. Полуничний прошарок: 450 г полуниць (можна замінити будь-якими іншими ягодами: малиною, чорницею, чорною чи червоною смородиною тощо), 2 ст. л. крохмалю.

Борошно просіяти в миску, додати  цукор, сіль, порошок до печива, ретельно вимішати. 

Додати порізане холодне масло. Швидко розтерти руками до утворення вологої крихти. 

Вбити яйце, замісити м'яке тісто. За потреби можна додати 1-2 ст. л. холодної води, але це лише за умови, коли тісто не буде збиратися в кулю і сильно кришитиметься.


Тісто поділити на дві частини: більшу і меншу. 

Обгорнути обидві частини харчовою плівкою, більшу поставити до холодильника, меншу - в морозильну камеру мінімум на 1 годину.

Тим часом готуємо сирну масу. У миску викласти сир, яйця, вершки, цукор, ванільний цукор, ретельно збити погружним блендером до однорідності. 


Додати ванільний пудинг чи крохмаль і ще раз збити.

Для випікання цього сирника підійдуть такі розміри форм: 21 на 28 см, 24 на 24 см, кругла 25-26 см. Використовувала перший варіант. Форму застелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. Більший шматок тіста, що охолоджувався у холодильнику, розкачати в пласт.

 Акуратно з допомогою скалки перенести корж у форму. Якщо він по дорозі порветься, не засмучуйтеся, тісто дуже піддатливе, його легко можна заліпити. Наколоти виделкою корж.

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-18 хвилин.

Полуниці помити, обсушити, відрізати плодоніжки, порізати четвертинками чи половинками, залежно від розміру ягід. 

Додати до полуниць крохмаль, ретельно вимішати.


На підпечений корж, можна гарячий, вилити сирну масу. 
Зверху викласти полуниці, розрівняти. 


Зверху потерти менший шматок тіста з морозильної камери. Легелько приплюснути потерте тісто рукою. 

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 60 хвилин. Залишити остигати у вимкненій духовці з привідкритими дверцятами. 




Сирник виходить неймовірно ароматним. Крухе тісто, ніжна сирна маса і ароматний ягідний прошарок робить смак десерту збалансованим. 



Смак сирника в міру солодкий, не приторний. Солодкоїжки можуть збільшити кількість цукру у сирній масі до 200 грамів, проте мені подобається, коли смак десерту не забитий надмірною солодкістю.



Як на мене - це ідеальний літній сирник, який можна готувати впродовж усього літнього періоду, лише змінюючи ягоди, залежно від сезону. Малина, чорниця, ожина, чорна смородина, червона смородина, агрус, персики, абрикоси.... Словом, підійде все, що вродило цього року.




Смачного літа! Вдалих кулінарних експериментів!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар