середу, 30 грудня 2015 р.

Банофі пай


Гадаю, що саме цей десерт добре пасуватиме до святкового Новорічного столу, адже впевнена, що рік Мавпи потрібно зустрічати саме Банановим пирогом. На перший погляд чудернацька назва «Banoffee» – це поєднання назв основних складників цього десерту – «вanana and toffee», а  «pie» з англійської перекладається як пиріг.
Пиріг, в якому поєднуються банани та іриска народився не так давно, 1972 року в Англії. Цікавий десерт придумали і ввели в меню ресторану «Голодний монах» англійці Ян Даудінг та Найджел МакКензі. Ніжний та повітряний, як хмарка, десерт став настільки популярним, що в скорому часі з’явився в ресторанах та супермаркетах Америки та Австралії, але під назвою Американський пиріг. Рецепт почав жити своїм життям. Автор цього смаколика Найджел МакКензі намагався встановити своє авторство, призначив нагороду в 10 000 доларів тому, хто зможе довести справжнє походження рецепта. Втім, досі  ніхто не зміг цього зробити. Найджел прибив на вивіску свого закладу табличку з надписом «Банофі з’явився тут», а Ян вчинив ще простіше – опублікував в мережі справжній рецепт Банофі, наполягаючи на тому, щоб десерт готували з пісочного тіста і з справжніми збитими вершками, а не на втрамбованій крихті печива з маслом та вершками з балончика. А я пропоную вам той варіант цього десерту, який припав до душі саме мені: замість вершків пропоную ніжний сирний крем.
Інгредієнти. Корж: 400 г печива «Ювілейне» або «До кави», 150 г вершкового масла. Начинка: 450 г вареного згущеного молока, 3 банани. Крем: 300 г домашнього м'якого сиру, 100 мл вершків, 1 ч. л. меленої розчинної кави,  2 ст. л. цукру-пудри, 10 г молочного шоколаду для посипки, лимонний сік.
Печиво подрібнити в крихту з допомогою блендера. Масло розтопити в мікрохвильовій печі або на водяній бані. Вилити до печива та перемішати до утворення кашки. 

Викласти суміш в форму, діаметром 30 см і добре втрамбувати, формуючи борти. Покласти корж до холодильника мінімум на 30 хвилин.

На корж рівним шаром викласти згущене молоко.

Для цього десерту потрібно брати тверді та спілі плоди бананів, без чорних плям. Нарізати фрукти повздовж навпіл, збризнути лимонним соком, щоб не темніли, викласти зверху.

В оригінальному рецепті використовується вершковий крем, як на мене, тут краще підійде сирний. Для нього подрібнюємо до однорідної маси сир, вершки, каву та цукор-пудру. 

Викладаємо крем поверх бананів та прикрасити шоколадною стружкою.






У пирога дуже ніжна структура, тому краще його робити в роз'ємній формі. У мене була керамічна форма з бортами, то шматки десерту було дуже важко звідти виймати, не пошкодивши їх. 

 Сподіваюся цей пиріг припаде до смаку Червоній Вогняній Мавпі і вона буде прихильною для нас усіх впродовж усіх 366 днів:).





І наприкінці, хочу поділитися власними зауваженнями та спостереженнями. Коли наступного разу готуватиму "Банофі пай" збільшу кількість бананів та сирного крему. Думаю, саме це додасть десерту більш гармонійного балансу між солодкою ірискою та більш нейтральними за смаком бананами та сирним кремом.

Немає коментарів:

Дописати коментар