четвер, 21 квітня 2016 р.

Завиванець за рецептом Ольги Франко

До Великодня залишилося не так багато часу. Мабуть, уже повним ходом здалося б складати святкове меню. І який же великодній стіл без м'ясних страв. Рецепт цього м'ясного рулету чи то завиванця знайшла в книжці відомої української кулінарки, невістки Івана Франка Ольги Франко «Перша українська загально-практична кухня» 1929 року. Думаю він стане чудовим доповненням до святкового столу. Принаймні, я і мої домашні в захваті від цієї страви.
Традиційно перш ніж перейти до детального опису наведу оригінальний рецепт, щоб довго не переповідати і переписувати, просто подаю фото.


Загалом рецепт цієї страви подано не надто детально, то ж мені довелося підглядати особливості приготування м'ясних рулетів в інших кулінарів. В пригоді став смачний блог Сергія Пожара. В одному з його постів "Рулет з телятини (або як звернути шию) все детально описано і показано, тож з цією інструкцією набагато легше було повторювати давній рецепт Франко.
Інгредієнти: 1 200 г телячої чи свинячої шиї (у мене була телятина), 3 цибулі, 1 банка (400 г) порізаних стерилізованих печериць 1 ст. л. сметани, 1 ст. л тертої булки, сіль, перець, мускатний горіх, сушений чебрець за смаком.
М'ясо помити, просушити, натерти сіллю та приправами, обгорнути харчовою плівкою і поставити до холодильника на декілька годин, а ще краще на ніч маринуватися.

Замаринований шматок м'яса розпластати, надрізавши де потрібно і  відбити. 

2 цибулі порізати кубиками, 1 – півкільцями. 


Кубики цибулі потушити на маслі до прозорості. 

Додати  печериці, ще трішки протушити. 

Тоді додати сметану та сухарі і приправити за смаком. 

Цю суміш викласти на м'ясо. 

Скрутити рулет, міцно зв'язати нитками. 

Обсмажити з обох сторін на сковороді до рум'яної скоринки.

Півкільця цибулі скропити олією, викласти на дно форми. 

Зверху поставити рулет, закрити фольгою. 


Запікати в розігрітій до 150 градусів духовці 30 хвилин, потім зменшити температуру до 120 градусів і пекти ще півтори години. За півгодини до кінця запікання зняти фольгу, злити сік і цибулю, збити в блендері до однорідної консистенції.

Рулет ставимо назад в духовку, вже не накриваючи. Можна перекласти в меншу посудину, наприклад гусятницю, бо завиванець під час запікання зменшився в розмірі. Поливаємо соусом з м'ясного соку та цибулі.

Під час запікання не забуваємо завиванець поливати соком. Він буде рум'яним і соковитим.

Перед подачею з готового завиванця знімаємо нитки і нарізаємо.


А тепер поділюся своїми враженнями від приготування цієї страви. Насправді все не так важко, як може здатися на перший погляд. Крім того, всі зусилля є вартими, адже завиванець дуже смачний. Як на мене, це ідеальний варіант для великоднього столу.




Замість печериць можна дати чорнослив чи будь-які інші ваші улюблені складники. Щодо печериць, то звісно, можна брати свіжі печериці, їх треба буде потушити та випарувати зайву рідину.  

 Мій цьогорічний Великдень точно не обійдеться без цієї страви.
 А ще цей завиванець для мене є дуже органічним з тією епохою, яку ілюструє книжка. 
Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар