неділю, 8 травня 2016 р.

Сирник з вареним сиром


Це коронний сирник моєї мами. До цього часу я ніколи його не пекла, лише спостерігала за тим як це робить моя мама, і звісно, смакувала цим маленьким кулінарним шедевром. І от на Великдень вирішила змінити свої стосунки з цією випічкою, - перейти від режиму споглядання та смакування до власне приготування. І ось, що з того вийшло.

Інгредієнти. Тісто: 350 г борошна, 150 г вершкового масла, 100 г цукру, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л порошку до печива, 1 яйце, 1 жовток, 2 ст. л сметани. Крем: 1 кг сиру, 250 г цукру,  5 яєць, 200 г вершкового масла, 40 г крохмалю, 80 мл молока, сік і цедра з одного лимона, 1 пачка ванільного цукру.
В миску просіяти борошно, додати, цукор, сіль та порошок до печива, перемішати. Додати порізане масло і швиденько розтерти його з борошном до утворення вологої крихти, додати яйце, жовток та сметану і замісити тісто. Залишити на 30 хвилин у холодильнику.

Тісто поділити на три частини, кожну частину розкачати, виробити кола, діаметром 26 см, викласти в тортівницю.

Наколоти виделкою і пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15-20 хвилин до золотистого кольору.

З тіста, що залишилося я ще вирізала тістечка, які й стали мені у пригоді під час декорування сирника.

Варіацій приготування сирної маси є безліч. Зазвичай рекомендують сир двічі перетирати через сито, окремо збивати масло з цукром, сир з жовтками, а тоді в сирну масу поступово вимішувати збиті білки. Я ж роблю все простіше, так як порадила мені моя мама. З лимона натираємо цедру, вичавлюємо сік.


В миску складаємо практично усі складники сирної маси: сир, яйця, цукор, цедру та сік лимона. Крохмаль розчиняємо в молоці і також виливаємо в сир.

Усе ретельно збиваємо блендером до однорідної маси.


В металевий баняк додаємо масло, ставимо на вогонь і розтоплюємо.

В розігріте масло, даємо по ложці сирну суміш, швиденько перемішуємо.

Варимо суміш 7 хвилин на великому вогні і 8 хвилин - на малому, в сумі - 15 хвилин. Увага! Суміш потрібно постійно помішувати, не варто від неї відходити ні на крок.

Відставляємо суміш лише на декілька хвилин, адже перекладати коржі потрібно гарячим кремом. Форму, в якій пеклися коржі, миємо і висушуємо, закладаємо дно і ставимо один корж.

З крему надбираю 10-12 столових ложок для верху і приступаю до збирання сирника.

Половину маси виливаю на корж, зверху ставлю ще один корж - виливаю решту суміші і ставлю третій корж.


Зверху ставимо гніт і залишаємо торт на ніч при кімнатній температурі. Вранці розігріваю надібраний крем в мікрохвильовці чи на водяній бані, поливаю зверху корж.
Готовий сирник прикрасила тістечками і готовими бізе.




А тепер про найголовніше - моїй мамі тортик сподобався, сказала, що все у мене вдалося і коржі і маса, тож думаю вийде і у вас! Тож експериментуйте і готуйте на здоров'я!



 Цей надзвичайно смачний Сирник з вареним сиром символічно публікую в День матері, таким чином хочу привітати свою матусю з цим надзвичайно зворушливим святом і усіх матерів, які є і ще будуть:).
Найсмачнішим цей торт буде наступного дня, коли коржі повністю розм'якнуть від сирної маси! 

Смачного!

10 коментарів:

  1. дуже гарні фото, і мабуть смачно, ніжно вершково-лимонно? Але підскажіть чи коржі просочуються і стають м"які чи залишаються пісочно- крихкими?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую за гарні слова. Смак ніжний з лимонною ноткою. Коржі просочуються повністю, стають м'якими, майже не помітними за структурою. Але першого дня споживання можуть бути ще трішки крухими, але від цього його смак не погіршується:).

      Видалити
  2. Олю, скажу тобі чесно, я вже починаю ловити себе на думці, що не знаю який саме рецепт маю відтворити в першу чергу, оскільки хочеться попробувати все!:)
    Я також обожнюю мамин сирник і люблю спостерігати як вона його готує:) коронні мамині страви завжди відтворюю дуже старанно, тож розумію як важливо почути похвальні відгуки від найголовнішого дегустатора:))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. :)Приємно це чути від тебе:). В твоєму блозі також є чимало смаколиків, котрі мені хочеться відтворити всі і одразу:). Ну так наші мами - найголовніші дегустатори і найдорожчі критики), їхня думка найважливіша!

      Видалити
    2. :)Приємно це чути від тебе:). В твоєму блозі також є чимало смаколиків, котрі мені хочеться відтворити всі і одразу:). Ну так наші мами - найголовніші дегустатори і найдорожчі критики), їхня думка найважливіша!

      Видалити
  3. а я пекла, дуже-дууууууууууже смачно, правда наступного разу дам трохи менше лимона, мені було трохи забагато

    ВідповістиВидалити
  4. Супер! Тішуся, що сподобався! Ну так - смак лимона, то на любителя), мені такі пропорції смакують), але завжди наступного разу можна дати менше)). Дякуюююю!!!

    ВідповістиВидалити
  5. Зайшла подякувати за надзвичайно смачний сирник! На жаль не маю фото, проте буде причина найближчим часом спекти цей сирник знову, щоб і собі в блозі занотувати цей прекрасний рецепт. Олю, всі гості були в захваті від сирника, щиро Тобі дякую:)

    ВідповістиВидалити
  6. На здоров'я! Дуже радію тому, що сирник аподобався і тобі, і гостям)). Щиро радію! З нетерпінням чекатиму запису в твоєму блозі про цей сирник!

    ВідповістиВидалити