середу, 20 липня 2016 р.

Чоколядовий пиріг за рецептом Ольги Франко


Дослідження "Першої української загально-практичної кухні" Ольги Франко не перестає мене дивувати та вражати. Дуже часто ми чуємо фразу - "Нове - це давно забуте старе":). Ця книжка чи не щодня мені про це нагадує. І найкраще - це проілюструє "Чоколядовий пиріг", рецепту якого мінімум 87 років, адже якщо не знати звідки взятий рецепт може скластися враження, що він з якогось сучасного кулінарного журналу чи з меню модного ресторану.

Інгредієнти. Тісто: 250 г борошна, 125 г масла, 60 г цукру, 1 яйце, дрібка солі, 2-3 ст. л холодної води. Начинка: 250 г грецьких горіхів, 250 г чорного шоколаду, 3 білки, 3 жовтки, 1 яйце, 1 ст. л. кукурудзяного крохмалю.
Перш ніж перейти до детального опису процесу приготування цього пирога, зазначу, що зменшила його складники в два рази. Для тих, кому цікаво як звучить чи виглядає оригінальний рецепт допоможе задовольнити їхню цікавість ця світлина:).
 Рецепт за традицією - дуже лаконічний, тож в приготування потрібно опиратися на власний досвід, фантазію та кмітливість:). 
В просіяне борошно, додати цукор, сіль, порізане кубиками масло. Швиденько перетерти руками до утворення вологої крихти, додати яйце та воду і замісити тісто.
Форму для тарта, розміром 27 см змастити маслом і посипати борошном. Тісто викласти у форму, сформувавши борти. Наколоти виделкою. 
Поставити до холодильника на хвилин 10-20. Вистелити корж пергаментом викласти квасолю чи інший тягар. 
Пекти в розігрітій 180 градусів духовці 15 хвилин, акуратно зняти з підпеченого коржа пергамент з квасолею і пекти ще 5 хвилин. Тепер приступаємо до приготування начинки. Горіхи порізати. Шоколад розтопити. Білки - збити, жовтки з яйцем - також.


В розтоплений шоколад додати яйця, збиті білки та крохмаль - перемішати.

В кінці додати порізані горіхи - ретельно вимішати. Викласти масу на спечений корж, не лякайтеся вона буде дуже густою. Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 20 хвилин. Ось і все ще одна страва за старовинним  рецептом Ольги Франко - готова! Час - фотографувати, а тоді - куштувати:).



 А тепер трішки про враження від процесу. Він легкий, простий і цікавий. Якщо ви частенько готуєте для своїх рідних різноманітні тарти, то вас нічим він не здивує. Щодо смаку, то якщо говорити асоціаціями, то для мене цей пиріг, як шоколадно-горіховий батончик. Він доволі сухий та калорійний, проте доволі смачний, особливо наступного дня.  

 Мені здається, що такий пиріг дуже зручно брати в гори, замість звичних "снікерсів" чи інших схожих цукерок, адже він доволі калорійний та енергетичний, те що треба в горах, коли здається уже не має сил продовжувати йти прокладеним маршрутом.


Ось такі от пироги бувають! Смачного!

Немає коментарів:

Дописати коментар