суботу, 13 січня 2018 р.

Японський маківник


Маківники для мене - це справжня магічна випічка, яка переносить мене в час, коли я ще була маленькою Олечкою, котра дуже любила спостерігати за тим як моя бабуся Парасковія готується до Різдва. І саме маківник був однією з перших ознак того, що Різдво вже на порозі. Моя бабуся традиційно випікала дріжджовий завиваний маківник, впевнена, що його ще приготую, а поки поділюся з вами рецептом Японського маківника. Його рецепт знайшла в одному з польських блогів, який регулярно читаю і він підкупив мене простотою приготування.
Інгредієнти: 250 г сухого маку, 4-5 яблук (300 г попередньо потертих і відтиснених від соку), 5 яєць, 150 г цукру-пудри, 130 г масла, 100 г манки (8 ст. л.), 150-200 г сухофруктів (брала в'ялену журавлину, курагу та чорнослив), 1 ч. л. соди, цедра з 1 апельсина, сік з половини лимона, 2 ч. л. ванільного екстракту чи 1 пачка ванільного цукру. Поливка: 100 г шоколаду, 80 мл. солодкої сметани або вершків. 
Перш ніж приступити до приготування маківника, рекомендую зазделегідь викласти потрібні складники з холодильника, адже всі вони мають бути кімнатної температури.
Цитрусові обдати кип'ятком. З апельсина стерти цедру, з половини лимона витиснути сік. Мак помити, залити гарячою водою, варити на малому вогні 30-40 хвилин, час від часу знімаючи піну.

Зварений мак відцідити та добре охолодити. Охолоджений мак двічі пропустити через м'ясорубку з дрібним ситом, або ж подрібнити блендером. Я обрала бендер.
Сухофрукти залити кип'ятком, залишити запарюватися до повного охолодження. 
 Запарені сухофрукти порізати кубиками.


 Яблука почистити, потерти на крупній тертці, полити лимонним соком, відтиснути.

Жовтки відділити від білків.

Масло збити з цукром-пудрою до пишної маси.

До масляної маси поступово додати жовтки, по одному, збиваючи після кожного.

Додати цедру апельсина, манку, змелений мак, соду, всі складники добре вимішати.
Додати відтиснені яблука, ретельно вимішати.
Додати ванільний екстракт, подрібнені сухофрукти, вимішати до однорідності.
 До білків додати дрібку солі і збити до стійких піків. Спочатку збиваємо на низьких обертах міксера, згодом збільшуємо швидкість. 
Збиті білки перекласти до макової маси, делікатно вимішати ложкою чи спатулою обережними рухами знизу-вверх.
Квадратну форму, розміром 23х23 см, застелити пергаментом, змастити маслом та посипати борошном. Викласти в неї масу, розрівняти.
Пекти в розігрітій до 170-180 градусів духовці 50-55 хвилин. Готовність пирога традиційно перевіряємо з допомогою сірника чи зубочистки, якщо паличка суха, маківник - спечений. 
Тепер приступаємо до приготування помадки. Все дуже просто. В каструлю вилити сметану чи вершки, додати подрібнений шоколад, варити на малому вогні до однорідності.
Покрити помадкою холодний маківник. Зверху пиріг можна посипати маком чи кокосовою стружкою. Поставити до холодильника застигати.
Коли помадка застигне, маківник можна сміливо нарізати і насолоджуватися його дивовижним смаком.


Смакота! Маківник вийшов неймовірно смачним, у ньому відчуваються цитрусові нотки, котрі доповнють сухофрукти, особливо, виділяється смак чорносливу. А от про яблука ніхто не здогадається, проте саме вони роблять структуру маківника неймовірно ніжною та не забитою. 



Пекла цей маківник на Різдво, моїм рідним та близьким він таки припав до смаку, це звісно не бабусин маківник, але пора започатковувати і свої традиції. Можливо, колись і мої внуки згадуватимуть саме цей пиріг як щось магічне і дивовижне, те що повертає їх в щасливе дитинство. 

4 коментарі: