неділю, 2 вересня 2018 р.

Горіховий пиріг зі сливами



Обожнюю вихідні, коли можна неспішно поратися на кухні, наприклад спекти запашний пиріг. чи будь-який інший смаколик. Саме такою у мене була сьогоднішня неділя, наповнена кулірною магією, без суєти та поспіху. Давненько я не пекла в такому неспішному ритмі, насолоджуючись кожною хвилиною процесу. А готувала я Горіховий пиріг зі сливами, торік ділилася його рецептом на сайті "Хочу". Пиріг виходить настільки смачним, цікавим та ніжним, що вирішила опублікувати цей нескладний рецепт і у своєму блозі, тим паче що його аромат ще й досі витає на моїй кухні:).

Інгредієнти. Тісто: 125 г вершкового масла кімнатної температури, 50 г цукру, 1 яйце, 200 г борошна, 100 г грецьких горіхів (добре смакуватиме і мигдаль), дрібка солі. Крем: 85 г вершкового масла кімнатної температури, 80 г цукру, 1 яйце, 75 г грецьких горіхів, 10 г (2 пласкі ч. л.) борошна або ж кукурудзяного чи картопляного крохмалю, 1 ч. л. цедри лимону чи апельсину або кілька крапель лимонної чи апельсинової есенції (за бажанням). Начинка: 500 г слив, 1 чубата домашнього абрикосового варення, 2 ст. л. води, 2 ст. л. мигдалевих пелюсток.
Горіхи подрібнити в крихту.
В чашу міксера викласти м’яке масло, додати цукор, збити.

Додати яйце, збити до однорідності.


Всипати просіяне борошно, дрібку солі, подрібнені горіхи, швиденько замісити м’яке тісто.

Якщо тісто буде зарідким, можна додати трішки борошна, головне не переборщити. Готове тісто загорнути в харчову плівку, поставити до холодильника на 30 хв.

Холодне тісто розкачати в пласт.

Акуратно викласти корж в змащену маслом, посипану борошном форму розміром 25-27 см. Наколоти виделкою і поставити до холодильника ще на 10 хв. 

Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 15-20 хвилин.

Приступаємо до приготування крему. В блендері подрібнити горіхи.

Масло збити з цукром до пишної маси.

Додати яйце, збити до однорідності.

Поступово додати подрібнені горіхи, борошно та аромат цитрусових. Злегка збити.

Сливи помити, висушити, розрізати навпіл, вибрати кісточки.

В підпечений та охололий корж викласти крем, розрівняти.

Зверху по коли викласти половинки слив, зрізом вверх. 

Пекти в розігрітій до 190 градусів духовці 25-30 хвилин. Тим часом у каструлі варення з водою довести до кипіння, ретельно вимішати. Цією сумішшю акуратно змастити гарячий спечений пиріг.
Останній штрих посипати пиріг мигдалевими пелюстками.

Тарт неймовірно ніжний і крихкий, тому рекомендую різати його після повного охолодження. Скажу відверто, що дочекатися моменту куштування пирога буде складно. Адже під час випікання кухня наповнюється дивовижним горіховим ароматом, тому так не просто втриматися, щоб не врізати шматочок пирога, не дочекавшись його охолодження.  



Рецептів сливового пирога є чимало як в інтернеті, так і в кулінарних журналах чи книжках, проте саме цей підкупив мене простотою приготування та горіховою ноткою, котра дуже вдало підкреслює смак слив і додає йому неповторності.



Тонке пісочне тісто і соковита горіхово-сливова начинка – просто казкове поєднання. З таким пирогом жодна депресія та осіннє похолодання – не страшні!


До речі, такий пиріг можна приготувати не лише зі сливами, а й з нектаринами, персиками, абрикосами, грушами, чи навіть яблуками. Словом, експериментуйте і насолоджуйтеся процесом. Адже, як на мене, осінь - найсмачніша пора року!

Немає коментарів:

Дописати коментар