середу, 19 грудня 2018 р.

Торт-бізе "Святковий вінок"


Невагомий, смачний і надзвичайно красивий! Саме ці епітети найкраще опишуть цей десерт. "Святковий вінок" готувала на день народження чоловіка, і він зчинив неабиякий фурор. Зник миттєво! А це найкраща похвала для торта.
Інгредієнти: 6 білків, 250 г цукру, 1 ч. л. лимонного соку, 1 ч. л. кукурудзяного чи картопляного крохмалю, дрібка солі. Крем: 500 мл вершків 30 %, 3 ст. л. цукру-пудри, 2 ч. л. желатину, 50 мл холодної води. Декор: 1 гранат, кокосова стружка, м'ята чи розмарин.

Жовтки акуратно віділити від білків.

Білки збити з дрібкою солі в стійку піну. Спочатку на повільних обертах міксера, а згодом на швидких. Важливо, щоб миска, в якій збиватимете білки була сухою та чистою. Тож перш ніж перейти до збивання можна знежирити її лимонним соком або оцтом.


Коли піна стане стійкою, поступово, в декілька прийомів додати цукор, продовжуючи збивати до стійких піків. Не припиняючи збивати, додати лимонний сік та крохмаль. Збити до з'єднання складників.

На деко вистелити пергамент. На ньому від дна роз'ємної форми діаметром 24 см відмалювати простим олівцем коло. 

Щоб потім не їсти графіті переверніть пергамент, коло буде видно крізьблення папір. На лінію по колу ложкою викласти бізе, щоб утворився вінок, середину залишити порожньою. З допомогою ложки в марензі зробити заглиблення для крему. 

Розігріти духовку до 150 градусів. Поставити в піч бізе і зменшити температуру до 120 градусів. Пекти 2-3 години. Я пекла 3 години, адже бізе вийшло доволі товстим і я хотіла, щоб воно добре просушилося. Після випікання залишити бізе в духовці охолоджуватися.

Желатин залити холодною водою, розмішати. Залишити набухати на 5-10 хвилин. 

Потім желатин розігріти в мікрохвильовці чи на водяній бані, важливо не перегріти, бо втратить свої властивості. Головне, щоб желатин розчинився і став однорідним. 

Тим часом збити вершки з цукром-пудрою. В кінці додати желатин, ще раз збити.

 Крем поставити на декілька хвилин до холодильника, щоб злегка загустів. Бізе акуратно відділити від пергаменту, перекласти на тортівницю, посипати кокосовою стружкою, зверху викласти крем. Щедро присипати зернятами гранату і прикрасити м'ятою.



Це мега смачний торт. Попри те, що пекла бізе, аж три години, не пересушила його. Маренга вийшла такою, як треба: з хрумкою скоринкою і м'якою серединкою.



Подобається баланс невагомого бізе, ніжного крему та кисленьких зернят гранату. Неймовірний смак, який дарує справжню насолоду. Моя бабуся торти з бізе називали "снігом, який тане в роті". І це найточніша характеристика цього десерту.



Тортик зникає миттєво, адже кожен точно потягнеться за добавкою. І це круто, тим паче, що цей торт не бажано довго зберігати в холодильнику. Найкраще з'їсти впродовж перших двох днів після приготування, бо волога з крему поступово "підтоплює" бізе.

2 коментарі:

  1. Браво!!! Торт виглядає неперевершено, саме так як має виглядати святковий торт:) згідна зі словами Твоєї бабусі, торти з безе такі невагомі, що й справді асоціюються зі снігом.
    Оля, щиро бажаю Тобі в Новому Році не втрачати натхнення тішити своїх читачів чудовими рецептами та кулінарними ідеями. Міцного здоров'ячка Тобі та Твоїм рідним!!! Веселих свят:)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую щиро! Також бажаю Тобі багато кулінаного натхнення, неземної радості і здійсненя мрій! А щоб твій неймовірно смачний блог ставав ще смачнішим і затишнішим!!!

      Видалити