понеділок, 10 грудня 2018 р.

Пеппаркакор, або Шведське різдвяне печиво


Для мене зима - це насамперед пора печива. Коли в оселі бракує казкового настрою і передріздвяного затишку, рекомендую швиденько бігти на кухню, - і пекти ароматне печиво. Сьогодні хочу поділитися з вами рецептом шведського різдвяного печива - пеппаркакор. Якщо кільканадцять разів поспіль вимовити назву цих тістечок, то впевнена у вас вийде його вимовляти, не ламаючи язика. А якщо вправляння над вимовлянням чудернацького слова - не для вас, тоді не засмучуйтеся і просто кажіть "імбирне печиво". Точно не помилитеся. Це печиво готувала кілька років тому для сайту "Хочу", а сьогодні хочу помістити цей рецептик ще і в блозі. Тим паче, що тістечка виходять неймовірно ароматними в міру пряними та надзвичайно смачними, а ще магічними. З ними до вашої оселі точно прийде святковий настрій.
Інгредієнти: 150 г кленового сиропу, меду чи патоки, 110 г вершкового масла, 100 г цукру, 400 г борошна, 1 велике яйце, 2 ч. л. кориці, 1 ч. л меленого імбиру, ¼ ч. л. меленої гвоздики, 2. ч. л. какао, дрібка солі, 0,5 ч. л. порошку до печива.   

В каструлі підігріти кленовий сироп, масло і цукор, час від часу помішуючи.

Коли суміш стане однорідною, зняти її з вогню, охолодити.

Борошно просіяти в миску, додати сіль, порошок до печива, какао, приправи, ретельно вимішати. Спеції – це один з найважливіших складників цього печива. Я наприклад, замість вказаного в складниках набору спецій  даю 1 ч. л кориці і 2 ч. л. приправи до гарбуза власного виробництва. До речі, її рецепт є у моєму блозі.

Це печиво краще готувати у кухонній машині, тому пересипаємо суху суміш у чашу комбайну, вбиваємо туди яйце і перемішуємо насадкою для замісу тіста. Якщо у вас немає такого помічника на кухні, можна зробити це ложкою чи віночком.

Тоді легенько виливаємо цукрово-масляну суміш і продовжуємо збивати, буквально декілька хвилин. Не лякайтеся, тісто буде доволі рідким та липким. Так і має бути.

Руками збираємо тісто в кулю і загортаємо в харчову плівку чи кульок. Поставити до холодильника мінімум на 2 години, у мене стояло 5.

Перш ніж розкачувати, залишила тісто на 30 хвилин при кімнатній температурі. Від тіста по черзі відрізати потрібний шматок.

Тонко розкачати, товщиною 3 мм. 

Вирізати з допомогою спеціальних форм різноманітні фігурки. Звісно, я обрала різдвяну тематику, тому у мене народилися дзвіночки, ялинки, зірочки, ведмедики тощо.

Тістечка викласти на деко застелене пергаментом.

Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 7 хвилин. Печуться вони миттєво, тому слід стежити, аби тістечка не пригоріли.

Ось і все рідзвяні пряники готові. Впевнена, ви отримаєте задоволення не лише коштуючи їх, а й під час самого процесу приготування. Адже святкова випічка, особливо різдвяна, має особливу магію. У вашу оселю миттєво завітає святковий настрій і неймовірний запах прянощів, який нікого не залишить байдужим.



Смак тістечок – неймовірний, в міру солодкі і пряні, те що треба до холодної пори року і запашного чаю чи какао. Якщо вам бракує гострих відчутів, просто додайте більше спецій. 



А якщо у вас в домі є маленькі пустунчики, то процес приготування цього печива може перетворитися на веселу і цікаву гру. Дітлахи дуже люблять вирізати печиво, принаймні в моєму дитинстві – це було моє улюблене заняття.


Зізнаюся, це моє не перше імбирне печиво, пекла його і раніше, втім тоді воно вийшло надміру пряним, після смакування ним почувала себе вогнедихаючим драконом. А я так не люблю:). Тому після цього не надто вдалого експерименту, навіть не дивилася в бік цієї випічкиJ. І тут вирішила спробувати ще раз вже за іншим рецептом, який виявився ідеальним, тепер пектиму Пеппаркакор щороку. Приєднуйтеся і виJ.       

Немає коментарів:

Дописати коментар