неділю, 28 липня 2019 р.

Сирник на крухому тісті з чорницями


Зізнаюся, що дуже люблю літо, адже саме ця пора року дарує стільки сезонних овочів, фруктів та ягід, що можна чи не щодня готувати, експериментувати і створювати все нові і нові кулінарні шедеври. Сьогодні в меню "Кулінарних варіацій вар'ятки" - Сирник на крухому тісті з чорницями. Цей пиріг дуже легко піддається трансформаціям, адже для того, щоб наступного разу  приготувати щось новеньке не обов'язково шукати інший перепис, можна просто замінити чорниці на інші ягоди чи фрукти і смакувати вже зовсім іншим десертом. Ось такі вони дива кулінарії!
Інгредієнти. Тісто: 350 г пшеничного борошна, 100 г цукрової пудри, 200 г вершкового масла,1 ст. л. сметани, 2 жовтки, 1 ч. л. порошку до печива, дрібка солі. Сирна маса: 1 кг домашнього сиру, 5 яєць, 2 білки, 200-220 г цукру, 2 ч. л. ванільного екстракту або 1 пачка ванільного цукру (16 г), 200 мл вершків, 1 ст. л. лимонного соку,  4 ст. л. кукурудзяного крохмалю, 600 г чорниць.

Борошно просіяти, додати порошок до печива, цукор, сіль, ретельно вимішати. Додати порізане кубиками холодне масло, швидко перетерти руками до утворення вологої крихти. 


Додати жовтки та вершки замісити м'яке тісто. 

Обгорнути тісто харчовою плівкою і поставити на 1-2 години в холодильник.

Форму для випічки , діаметром 33 на 20 см застелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. 

Охолоджене тісто витягнути з холодильника, розділити на дві частини: 2/3 та 1/3. Меншу частину поставити знову до холодильника, а більшу - розкачати в тонкий пласт. 

Акуратно з допомогою скалки перекласти корж у форму, якщо в процесі перекладання тісто порветься не засмучуйтеся, адже воно дуже м'яке і піддатливе, тому всі дірки можна з легкістю "залатати" і підправити вже у формі. 


Корж наколоти виделкою. Пекти в розігрітій до 200 градусів духовці 15 хвилин, до золотистого кольору.

Чорниці помити, просушити. 

У велику миску викласти сир, яйця, білки, вершки, лимонний сік, цукор і ванільний цукор, збити погружним блендером до однорідної маси. Додати кукурудзяний крохмаль ще раз збити. 

Готову масу вилити на спечений корж, розрівняти. 

Зверху викласти 2/3 підготовлених чорниць (400 г), розрівняти. Пекти в розігрітій до 160 градусів духовці 20 хвилин. 

Решту тіста розкачати в пласт, нарізати смужками. 

Підпечений сирник витягнути з духовки, викласти на нього решту чорниць. 

Зверху викласти смужки тіста, формуючи решітку. 


Підняти температуру духовки до 170 градусів, пекти 50 хвилин. Готовий сирник залишити ще на півгодини у вимкненій духовці з привідкритими дверцятами. Потім - охолодити в холодильнику. Перед подачею посипати цукром-пудрою.




Смакота! Крухе тісто, ніжна сирна начинка з яскравими ягідними нотками, як на мене, це ідеальний літній пиріг. За рахунок того, що корж підпікається, тісто не розмокає від начинки і дуже круто відтіняє кремову структуру начинки.




Це пиріг-трансформер, адже його можна готувати з різноманітними ягодами та фруктами. Малина, черешні, лохина, абрикоси і навіть яблука, впевнена, будуть круто доповнювати сирну масу і смакуватиму на всі 100. Тому, всім, кого зацікавив цей рецепт раджу не зволікати і приготувати цей сирник з чорницями або з іншими своїми улюбленими ягодами чи фруктами.

 


Але цей пиріг підкорив мене не лише своїм смаком, а й виглядом. Адже у моєму розумінні саме так має виглядати еталонний домашній пиріг. Решітка з тіста і цукрова пудра робить його дуже рідним і затишним. Саме такі пироги дуже часто випікала моя бабуся Парасковія, я не знаю чи готувала вона такий сирник, проте споглядаючи і коштуючи його, я переношуся в той прекрасний час, коли моя бабуся вміло чаклувала на кухні. Тож бажаю усім смачних кулінарних подорожей у часі та просторі. До зустрічі на сторінках мого смачного блогу:).      

Немає коментарів:

Дописати коментар