пʼятницю, 6 вересня 2019 р.

Маковий сирник з лимонним кремом


Сьогодні в меню смачний святковий сирник з маком, лимонним кремом та білковою шапочкою. Процес його приготування доволі об'ємний, проте його смак компенсує всі затрати. Довго не писатиму, а одразу перейду до детального опису процесу приготування.

Інгредієнти. Корж: 200 г печива "До кави", 90 г вершкового масла. Сирна маса: 20 г маку, 1 200 г некислого домашнього сиру, 250 мл вершків, 180 г цукру, 4 столові ложки лимонного курду, 4 яйця, 4 столові ложки кукурудзяного крохмалю. Італійська маренга: 2 білки, 150 г цукру-пудри. Лимонний курд: 3 лимони, 2 яйця, 2 жовтки, 180 г цукру, 1 ст. л. крохмалю, 1 столова ложка олії.

Лимон обдати кип'ятком.  

Цедру стерти і вичавити сік в каструлю. 


Ввести яйця і жовтки, ретельно вимішати. Додати борошно і цукор, вимішати. 

Поставити на середній вогонь, варити 2 хвилини, помішуючи, поки не загусне. 

Додати олію або масло і продовжувати готувати ще 2 хвилини.

Охолоджений крем покласти в банку, можна зберігати в холодильнику до тижня.

Тепер приступаємо до приготування лимонної сирної маси, це можна зробити напередодні. Помістити насіння маку в каструлю, налити воду, щоб покрила його, і варити близько 20 хвилин на повільному вогні. 

Процідити мак після приготування, ретельно подрібнити в блендері.

Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. 

Печиво подрібнити в крихту. 

Масло з'єднати з печивом, ретельно вимішати до утворення вологої крихти.

Форму, розміром 24 см, виселити пергаментом, змастити маслом, посипати борошном. У форму висипати крихту печива, втрамбувати, формуючи корж. Поставити в холодильник.

Помістити сир, цукор, вершки, яйця, лимонний крем в миску, ретельно збити погружним блендером. 

Додати крохмаль, ще раз збити. 

Додати мак, вимішати.

Вилити сирну масу на охолоджений корж. 

Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці 15 хвилин. Потім зменшити температуру духовки до 150 градусів. Пекти чізкейк приблизно 50 хвилин при цій температурі. Залиште запечений чізкейк у відкритій духовці для охолодження. Коли він охолоне, повністю поставте в холодильник бажано на всю ніч або мінімум на 4 години.

Перед подачею зверху на сирник викласти лимонний крем, розрівняти.


Готуємо маренгу. В каструлю висипати цукор, залити водою, вона повинна доходити трохи вище цукру. 

Готувати на повільному вогні, постійно контролюючи температуру.
 Коли сироп досягне 100 градусів, почніть збивати білки на середній швидкості. 



У той момент, коли цукровий сироп досягне температури 118 градусів, швидко зніміть каструлю з вогню. 

Поступово долити гарячий сироп до білків, які вже мають перетворитися на піну, не припиняючи збивати. 

Збільшити оберти міксера до максимально можливого, збивати близько 2 хвилин.


 Готову маренгу перекласти в кондитерський мішок.

Прикрасити маренгою верх сирника. 

Останній штрих - підрум'янити бізе з допомогою кондитерського пальника. Або з поставте на декілька хвилин в духовку на режим "гриль".




Лимонні нотки додаютть смаку сирника свіжості і такої доречної кислинки. Мені подобається як в цьому десерті поєднуються смаки лимону, маку та маренги.



Ви, мабуть, з фотографій вже здогадалися, що цей сирник я готувала на Великдень, втім, щось ніяк руки не доходили до його публікації. Тішуся, що нарешті я таки все оформила. Тим паче, що сирник універсальний, підійде на будь-яке свято, починаючи з дня народження і закінчуючи Різдвом.



 Ще кілька слів про смак цього десерту. Текстура сирника виходить доволі ніжною, дещо навіть кремовою, легкий крем та маренга окутує його, немов перина. В результаті виходить гармонійний тандем різних текстур та смаків. 


 Смачного дня! Гарних новин! Вдалих кулінарних експериментів! Та настрою з ароматом кориці та ванілі!

Немає коментарів:

Дописати коментар