неділя, 30 липня 2023 р.

Простий шоколадний торт з ягодами

Рецепт  саме такого шоколадного торту чи то кексу, шукала давно. Проте мої пошуки довгий період таки не увінчувалися успіхом. Але на щастя, цей день настав, і я таки знайшла ідеальний шоколадний торт з ягодами у моєму розумінні. Його переваги очевидні: доступні складники, легкість приготування і смак. 

Інгредієнти: 3 яйця, 150 г густого натурального йогурту, 150 г вершкового масла, 180 цукру, 250 г борошна, 3 ст. л темного какао (40 г), 2 ч. л розпушувача, 1 ч. л ванільного цукру, 0,5 скл чорної смородини (можна замінити будь-якими ягодами, навіть замороженими), 1 ст. л мигдалевих пластівців.


Всі інгрендієнти повинні бути кімнатної температури, тому перед випіканням витягніть з холодильника яйця та йогурт.  Вершкове масло розтопити до рідкої консистенції, дати охолонути. Борошно просіяти, змішати з какао і розпушувачем.

Міксером або вручну збити яйця з цукром і ванільним цукор до пишної маси.


Влити розтоплене вершкове масло і додати густий йогурт, збити до однорідності.

До яєчно-йогуртово-масляної маси, поступово у декілька прийомів вмішати борошняну суміш. Акуратно вимішати до однорідності тіста.

Роз'ємну форму, діаметром 24 см, застелити пергаментом, змастити маслом і посипати борошном. Викласти в неї готове тісто, розрівняти. Зверху викласти ягоди та мигдалеві пластівці. Злегка приплюснути рукою.


Пекти в розігрітій до 180 градусів духовці (режим: верх/низ) 45-50 хв. Але все ж орієнтуйтеся не на час, а на готовність пирога. Тож її перевірте за допомогою шпажки. Правило незмінне: сухий патичок означає, що кекс готовий.







Тортик виходить смачним з насиченим шоколадним смааком і вміру солодким, як для такого десерту. Мені дуже подобається, як смородина відтіняє смак кексу і додає йому ягідної свіжості і кислинки. 




НЕ варто засмучуватися, якщо ви не встигли за смородиновим сезоном, адже сюди підійдуть будь-які ягоди: лохина, малина, порічка, ожина... А якщо використовуєте морожені ягоди, то я рекомендую одразу давати заморожені і не чекати поки вони розмерзнуть і стечуть соком.




На мою думку, цей тортик - універсальний, адже підійде і на свято, і на будень: стане гарним доповненням вечірнього чаювання і, навіть окрасою святкового столу. Смакуйте життя і не бійтеся експериментувати на кухні! Цьом!

2 коментарі:

  1. Дякую за рецепт! Не мала смородини, але було трохи вишень, зробила з ними. Дуууже смачно ) Текстура от саме така як мені подобається, помірно волога, не суха і не занадто глевка.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На здоров'я! Рада, що Вам сподобався рецепт і засмакував. Вишні і шоколадне тісто - ідеальне поєднання. Треба і собі спробувати. Дякую

      Видалити