неділю, 11 січня 2015 р.

Ніжний полуничний пиріг з маренгою


Серед усіх ягід найбільше люблю полуницю, тому в морозилці у мене її багато. Найчастіше споживаємо її зі збитими вершками чи сметаною та цукром, а от пекти з неї пироги якось не наважувалася. Відлякувало те, що морожені полуниці  містять чимало рідини. Але от натрапивши в інтернеті на рецепт пирога з журавлиною, вирішила поексперементувати та ризикнути, замінивши журавлину полуницею. Результат – не розчарував, вийшов ніжний і надзвичайно смачний пиріг, який добре смакує зі шампанським. Адже хто не ризикує, той не п'є шампанського.
Інгредієнти тіста. З жовтки, 100 грамів масла, 2 столові ложки цукру, дрібку солі, 1 пачка ванільного цукру, 1 склянка муки, 1 чайна ложка порошку до печива. 

Для випікання коржа вам ще знадобляться квасоля чи горох, пергамент.
Інгредієнти начинки. 0,5 літри мороженої полуниці, 4 столові ложки кукурудзяного крохмалю.
Інгредієнти маренги. 3 білки, дрібка солі, 2/3 склянки цукру, 1 столова ложка лимонного соку, 50 мл води.
Сіль, цукор, ванільний цукор, порошок до печива змішуємо з просіяним борошном, додаємо масла. Борошно з маслом січемо ножем та перетираємо руками.

Додаємо жовтки і замішуємо тісто.

Розкачуємо корж викладаємо його у форму, формуючи бортики. 

Ставимо тісто на 30-40 хвилин в холодильник. З тіста, що залишилося вирізала тістечка.




Начинка готується миттєво. В полуничну масу додаю крохмаль і ретельно вимішую.

Цукру не додаю, бо перед тим як морозити поцукрувала і пом'яла полуниці.   
Перед тим як заливати начинку в основу, її треба пропекти. Для цього на тісто ставлю пергамент.

І засипаю його квасолею.

Ставлю в розігріту до 200 градусів духовку на 10-15 хвилин. Витягаю основу з духовки, акуратно забираю пергамент з квасолею і ще печу саму основу 5 хвилин.
Для маренги, – ніжної білкової шапочки, збиваю білки з дрібкою солі до густих піків. 

Тим часом готуємо цукровий сироп. Цукор змішуємо з водою, вичавлюємо з лимону сік і додаємо його в солодку воду. Ставимо суміш та високий вогонь та варимо до загустіння. Готовий сироп має сильно пінитися.

А ще крапля готового сиропу триматиме форму і не буде розпливатися на тарілці. Сироп виливаємо в збиті білки, не припиняючи збивати.

Полунична начинка є доволі рідкою, переживаючи, щоб моє тісто не розмокло пропечений корж ще посипала манкою. 

Вилила на нього полуницю. 

Зверху виклала маренгу.


Випікала в розігрітій до 180 градусів духовці 30-35 хвилин.


Різати цей пиріг можна лише тоді, коли він повністю охолоне, інакше шматок буде розпливчастим та деформованим. Щоб процес охолодження пройшов швидше, адже мені не терпілося побачити чи вдався пиріг, виставила його на півгодини на балкон. Морозне повітря робить чуда. Ще півгодини потримала пиріг в кімнатній температурі і вуаля – вже можна різати.




Хоч перед початком готування цього пирога у мене було чимало сумнівів та побоювань, результат мене здивував - дуже ніжна смакота! 
  

4 коментарі:

  1. Olven, як тут у вас смачно пахне!!! Ммм..)
    Я два дні назад розморозила таку ж полуницю, але мені дуже засмакувало їсти її з цукром, а от спекти щось з полуничною начинкою не додумалась:) Браво за експеримент, результат чудовий!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Полуниця з цукром - то справжній делікатес, особливо, коли за вікном зима! Дякую Solya. Тішуся, що вам сподобалося в моєму блозі. У вас також дуже багато смачних ароматів, цікавих ідей і надзвичайно смачних страв!!! Зізнаюся, час від часу заглядаю до вас.

      Видалити
    2. :) дуже приємно! Буду старатись не розчаровувати вас і далі ділитись смачними рецептами) Оскільки я тепер знаю про ваш блог, чекайте і мене в гостях, тож давайте на "ти"?:)

      Видалити
    3. Отже на "ти":). Дуже рада бачити тебе в гостях, а я й надалі час від часу буду навідуватися до тебе в блог і смакувати твоїми кулінарними шедеврами:)

      Видалити