неділю, 27 грудня 2015 р.

Торт "Мікадо" або, Мій дебют на телебаченні


2016 року опікуватиметься Червона Вогняна Мавпа. Кажуть, що повелителька року дуже полюбляє солодке та екзотичні фрукти, наприклад, банани. І якщо ці речі співставити, то легко можна відповісти на вічне запитання: Який торт приготувати до святкового столу: Звичайно, торт "Мікадо". Адже він легкий, смачний та з бананами:). Крім того, саме з цим десертом я дебютувала на телебаченні. Івано-Франківське ОТБ "Галичина"  запросило мене на свою ранкову передачу, щоб поговорити про солодкі подарунки. Звісно, найкращий подарунок ще й під новий рік - це торт. Передача була в ефірі 24 грудня, зізнаюся, сама її не бачила, сподіваюся відео скоро з'явиться в мережі, і я нарешті подивлюся, що я там набалакала)). А тим часом поділюся з вами рецептом цього дивовижного торта, який за два дні встигла приготувати двічі)).
Інгредієнти: Для коржа. 200 г печива (беріть будь-яке, яке любите: "Марію", "До кави", "Артемон", вівсяне...), 80 г масла. Желейний шар. 3-4 банани, 250 г яблучного соку, 1 пачка желе безколірного або жовтого кольору, 1 ст. л. цукру, 1 пластинка листового желатину (1 г). Йогуртовий шар.  450 г йогурту (я брала персиковий), 2 ст. л. цукру, 10 г листового желатину. Шоколадна глазур. 100 г чорного шоколаду, 1 ст. л. цукру, 125 г вершків, 3 пластинки листового желатину (5 г).
Приготування:
Печиво подрібнити в блендері в крихту.

Масло розтопити в мікрохвильовці чи на водяній бані. Змішати крихту з маслом, перемішати до утворення мокрої кашки.

Роз'ємну форму вистелити пергаментом. Викласти крихту, втрамбувати, сформувавши корж, поставити до холодильника. Для цього торта використовувала форму, діаметром 22 сантиметри.

В сік додати цукор, поставити на вогонь, довести до кипіння, не кип'ятити.

Желатин залити холодною водою, залишити на 5 хвилин набухати.
В сік всипати сухе желе, додати віджатий желатин, перемішати до повного розчинення желатину та желе. Охолодити.
Банани почистити від шкірки. Розрізати навпіл поздовж.
Викласти по колу поверх коржа.
Залити холодним желе. Поставити до холодильника застигати.
Для йогуртового шару. Желатин замочити в холодній воді на 5 хвилин. В йогурт додати цукор. Йогуртову суміш поставити на водяну баню або дуже легенький вогонь. Нагріти, постійно помішуючи, не доводячи до кипіння і стежачи, щоб йогурт не звурдився. Желатин відтиснути, додати до йогурту, розмішати до повного розчинення желатину. Охолодити.

Вилити на застиглий шар з желе. Поставити до холодильника застигати.
Останній штрих - шоколадна глазур. Шоколад поламати, покласти в каструльку, додати вершки, цукор.

Розчинити на маленькому вогні.


Желатин залити холодною водою залишити набухати на 5 хвилин. Відтиснути, додати до гарячої шоколадної суміші, розмішати до повного розчинення желатину, охолодити. Залити торт.

Готовий десерт витягнути з роз'ємної форми і прикрасити до смаку, я вирішила викласти сніжинку кокосовою стружкою. Адже так хочеться сніжного Нового року та Різдва:).



І наостанок кілька зауваг. В цьому десерті використовую листовий желатин, адже він краще розчиняється і структура мусу мені більше подобається. Хоча, можна робити й з більш звичним для нас швидкорозчинним порошковим желатином. Листовий желатин не проблема знайти в супермаркетах, хоча й ціна його є дещо вищою за порошковий, втім всі витрати виправдані)).







Незнаю наскільки гарно цей тортик дивився на телеекрані, втім в об'єктиві мого фотоапарату - прекрасно, справжній фотогенічний шедевр, ще й дуже смачний.


Ось такий вийшов тортик! Думаю, з таким десертом можна і треба зустрічати 2016-ий рік, який наступає шаленими темпами:). Смачного!
       

5 коментарів:

  1. вчора робила. не так легко як здавалося, але дужууже смачно. дякую!

    ВідповістиВидалити
  2. На здоров'я! Може просто так здалося, бо в принципі там нічого складного немає, єдине, що треба чекати поки шари позастигають. Рада, що сподобався!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. а від форми нормально відстає? чи чимось застеляєте края форми?

      Видалити
    2. Нічим не застеляю. Відстає нормально. Є одна таємниця легкого виймання з форми желейних тортів - запальничкою чи сірником злегка підігріти борт форми:).

      Видалити
    3. ... або ж феном, це більш швидший та ефективніший спосіб!

      Видалити